„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Aspecte neștiute despre clădirea Guvernului (galerie foto)

 
  • Palatul Victoria, cunoscut mai degrabă drept clădirea Guvernului, a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2004.
  • La momentul reabilitării sale, proiect desfășurat de Aedificia Carpați și partenerii săi, a fost folosită o metodă nouă pentru consolidarea clădirii.
  • Soluția de consolidare cuprinde o componentă clasică, ce constă în consolidarea perimetrală a structurii cu diafragme din beton armat și o componentă nouă, prin introducerea unui sistem elastic cu amortizoare TCMS , care permite reducerea efectelor acțiunii seismice cu până la 40%.
  • Lucrările s-au desfășurat fără întreruperea activității din Palat.

Ancorați în prezentul imediat și, oarecum, superficiali în abordare, avem tendința de a privi clădirile prin prisma a ceea ce ele reprezintă, mai degrabă decât pentru identitatea lor în sine. Așa se întâmplă și cu Palatul Victoria, monument istoric a cărui frumusețe cade pe plan secund, când se transmit informații legate Guvernul României post-decembriste, instituție pe care o adăpostește cu generozitate și clasă din 1990.
De pildă, poate puțini sunt cei care știu că Palatul Victoria, cunoscut mai degrabă drept clădirea Guvernului, a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2004.
Cu siguranță, și mai puțini sunt cei ce știu, că la momentul reabilitării sale, proiect desfășurat de Aedificia Carpați și partenerii săi în anii 2009 – 2010, a fost folosită o metodă nouă pentru consolidarea clădirii. Zonele in care s-au făcut intervenții pentru consolidarea clădiri reprezintă 20% din totalul suprafeței, pentru restul suprafeței de 80% in zonele neafectate de consolidarea clădirii, sunt necesare lucrări de reabilitare si restaurare.
Soluția de consolidare cuprinde o componentă clasică, ce constă în consolidarea perimetrală a structurii cu diafragme din beton armat și o componentă nouă, prin introducerea unui sistem elastic cu amortizoare TCMS , care permite reducerea efectelor acțiunii seismice cu până la 40%.
Foarte interesant, din cauza naturii instituției publice pe care o găzduiește Palatul Victoria, lucrările s-au desfășurat fără întreruperea activității din Palat.

Imobilul, avariat în timpul bombardamentelor

Istoria Palatului Victoria a început să se scrie din anul 1937, fiind proiectul arhitectului Duiliu Marcu, realizat în stil neo-clasic. Inițial, clădirea era destinată Ministerului de Externe.
Proaspăt ridicat în 1944, Palatul Victoria a fost avariat în timpul bombardamentelor asupra Bucureștiului, din cel de-al Doilea Război Mondial, astfel că a fost nevoie ca lucrările, relativ proaspăt încheiate, să fie reluate.
În cele din urmă, lucrările au fost finalizate în 1952, când Palatul Victoria a devenit sediul Ministerului de Externe și, totodată, al Consiliului de Miniștri.
După evenimentele din decembrie 1989, Palatul a adăpostit primul guvern al României post-decembriste, destinația sa rămânând neschimbată până în ziua de azi. În anul 2004, așa cum menționam anterior, Palatul Victoria a fost înscris în Lista monumentelor istorice.
Potrivit arhitectului Duiliu Marcu, citat pe pagina oficială a Guvernului României, atât interioarele, cât și fațadele Palatului Victoria ilustrează „preocuparea de a păstra fundamentul clasic și de a face să apară în concepția de ansamblu și în studiul detaliilor ideea de simplitate modernă“.
Conform aceleiași surse, inițial, fațada principală era, ca și fațadele laterale, îmbrăcată cu plăci de marmură de Carrara și avea pe cele două plinuri laterale panouri decorative sculptate, din același material; în urma avariilor provocate de bombardamentul din 1944, cele două panouri au fost suprimate, iar fațada principală a fost refăcută cu plăci de travertin.
 

Lucrări realizate fără întreruperea activității Guvernului


De altfel, îmbinarea tradiției arhitecturii naționale cu formele arhitecturii contemporante este una dintre mărcile arhitectului Duiliu Marcu.
În cei 70 de ani de existență, clădirea a suferit însă uzură fizică, dar și morală, așa încât s-a impus consolidarea acesteia.
Lucrările de consolidare au fost desfășurate de societatea Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect și a cuprins aspecte inedite.
Astfel, este de menționat că lucrările s-au desfășurat fără întreruperea activității din Palatul Victoria, totul fiind posibil grație unei tehnologii adaptate condițiilor speciale impuse.
Procesul de consolidare a constat în Combinația dintre sistemul de consolidare convențional și aplicarea sistemului TCMS - Mase de echilibrare.
Acest sistem de la Palatul Victoria constă din cinci blocuri de masă, realizată din beton armat (fiecare având o masă de 96 de tone), fiind așezate pe câte șase rulmenți de alunecare. Acești rulmenți sunt puși deasupra stâlpilor existenți care suportă greutatea pe direcție verticală.
Fiecare bloc este conectat elastic la structura de rezistență existentă, în ambele direcții orizontale, cu elemente de arc. Pentru fiecare unitate sunt folosite patru amortizoare vâscoase, acest sistem reduce răspunsul structural cu până la 40%. După probe si măsurători, aceste blocuri au fost acoperite cu luminatoare vizitabile.
Astfel se reduce volumul de consolidare clasică și costurile consolidării.
Așadar, când mai privim spre clădirea ce adăpostește Guvernul, am putea să ne oprim un moment pentru a ne gândi și la frumusețea edificiului, nu numai la deciziile ce se iau în interiorul ei.

Citește și:

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Despre Palatul Patriarhiei Române și amplele lucrări ce l-au redat iubitorilor Bucureștiului de odinioară (galerie foto) 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 786

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 916

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 680

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1215

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1636

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1131

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3761

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1551

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1267

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1178

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1262

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 5359