Constanţa, 14-16 iunie Concurs de vinuri dobrogene, expoziţii, degustări şi produse tradiţionale, la evenimentul „Vinul.ro şi bucate dobrogene“

Între 14 şi 16 iunie, Vinul.ro organizează la Constanţa, la hotelul Ibis, evenimentul „Vinul.ro şi bucate dobrogene”, care va cuprinde un concurs de vinuri dobrogene (14 iunie, eveniment privat) şi două zile de expoziţii pentru public. Accesul este gratuit, iar cei prezenţi vor putea degusta vinuri locale şi produse tradiţionale din Dobrogea. Accesul publicului este gratuit şi permis în zilele de 15 şi 16.
 
Evenimentul este unul complex şi se înscrie în seria de pregătiri pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a gastronomiei şi vinurilor din România, consfinţită prin Legea 79 / 2019 (prima duminică din luna octombrie, în fiecare an), şi îşi propune să concentreze atenţia opiniei publice din regiunea Dobrogei, ca şi din întreaga Românie, şi nu numai, asupra diversităţii şi bogăţiei acestui patrimoniu al regiunii. Vor expune produse agricole şi preparate specifice mici producători agricoli şi crame valoroase din zonă, iar reprezentanţi ai presei de profil sau generaliste vor reflecta acest eveniment la nivel naţional.
 
Cu o zi înainte de deschiderea expoziţiei, va avea loc concursul de vinuri regionale, ale cărui rezultate vor fi anunţate public la conferinţa de presă. Sâmbătă, după anunţarea rezultatelor concursului şi conferinţa de presă, vom avea loc lansări de carte, show-uri culinare, proiecţii de film. Reprezentanţi ai unor crame valoroase vor spune - şi vor exemplifica prin degustare - povestea podgoriilor străvechiului tărâm al vinurilor dobrogene: Alira, Alcovin Măcin, Crama Histria, Domeniile Ostrov, Domeniul Bogdan, Via Viticola Sarica Niculiţel, Crama Delta Dunării.
 
Proiecţia filmului documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“
 
De asemenea, vor avea loc proiecţia filmului documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ şi o expoziţie de cărţi despre gastronomie, vinuri şi istorie a gastronomiei tradiţionale româneşti (autori: Cezar Ioan, Cosmin Dragomir, Cătălin Mahu, Adriana Popescu). Lansat în deschiderea Sesiunii ştiinţifice internaţionale „Pontica 51“, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primul film documentar dedicat unei personalităţi a Dobrogei, „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, finanţat de ZIUA de Constanţa, a fost realizat de Imago Studio. Prin acest demers, cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus să aducă în atenţia generaţiilor mai tinere proiecte atât în domeniul istoriei culturale dobrogene, cât şi al valorilor de patrimoniu, ca o invitaţie pentru preţuire a trecutului şi a oamenilor care trebuie să rămână în memoria culturală a tuturor.
 
Vă prezentăm programul complet al evenimentului!
 
Vineri, 14 iunie, se vor desfăşura activităţi rezervate specialiştilor şi invitaţilor speciali. Între orele 12.00 - 15.00 va avea loc un concurs de vinuri, iar între orele 20.00 - 23.00 - o cină dobrogeană (Domeniile Bogdan & Carmen Paraschivescu). Trei preparate culinare dobrogene vor fi prezentate în asociere cu vinurile cramei Domeniile Bogdan.
 
Sâmbătă, 15 iunie, vor avea loc activităţi deschise publicului larg, cu acces gratuit. Între orele 12.00 -18.00 este programată o expoziţie cu degustare de vinuri dobrogene şi bucate tradiţionale şi identitare, multietnice ale comunităţilor din Dobrogea. Tot sâmbătă se vor desfăşura următoarele evenimente: 12.00 - 12.30 - prezentare Dobrogea Grup şi degustare la stand; 12.30 - 13.00 - lansare de carte - Foodbloggers Guide into Romanian Treasures; 13.30 - 14.30 - conferinţă de presă şi anunţarea rezultatelor Concursului de vinuri dobrogene; 14.30 - 15.30 - show culinar Dobrogea Grup, susţinut de Carmen Paraschivescu, www.gardaculinara.ro; 15.30 - 16.00 - prezentare de produse naturale, de casă „Moş Iosif“; 16.00 - 18.00 - degustări şi prezentări vinuri & food.
 

Duminică, 16 iunie, se vor desfăşura diferite activităţi deschise publicului larg, cu acces gratuit. Între orele 12.00 - 16.00 va avea loc o expoziţie cu degustare de vinuri dobrogene şi bucate tradiţionale şi identitare, multietnice ale comunităţilor din Dobrogea. Între orele 12.00 şi 13.00 - prezentări şi degustări ale Asociaţiei Slow Food Dobrogea „Experienţe Dobrogene“ & „Ţăranii Dobrogeni“. Ulterior, între orele 13.00 şi 14.00, are loc Pairing food and wine - Asociere de produse gastronomice locale cu vinuri dobrogene,   trei vinuri recomandate pentru trei preparate culinare.
 
Prezintă Carmen Paraschivescu, blogger culinar www.GardaCulinara.ro şi somelier, şi Adriana Popescu, reprezentant Vinul.ro, somelier şi blogger de specialitate food & wine.

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Ziua 267 – 24.09.2022. Astăzi sărbătoresc strugurii

24 Sep 2022 1351

„Nu cădem pe spate la prima icră de somon!" Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends” - ghid pentru enogastronomia din România

08 Jun 2022 1010

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

28 May 2022 2131

GastroArt Carnați cu vin (rețetă interbelică)

22 Apr 2022 1596

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

19 Mar 2022 2261

Poezia zilei Lucruri simple- Valentina Popescu

01 Jan 2022 2141

GastroArt Ce se mânca în România în 1865, trei rețete dintr-o carte reeditată în premieră

04 Dec 2021 2517

VINARTE extinde și modernizează Castel Bolovanu și face upgrade la Domeniile Vinarte

18 Aug 2021 1331

Secretele vinului rosé

19 May 2021 1570

Caloian de la Crama Oprișor, cel mai bun vin rose la Concursul Național de Vinuri Rose

17 May 2021 2583

​Rodia conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. De ce e bine să o consumi

27 Mar 2021 3261

Efectele vinului asupra sănătății

08 Feb 2021 2550

„Vinul roșu face bine la circulație!” Discuție incredibilă între un polițist și un șofer băut

17 Jan 2021 2395

Diana Dumitrescu, despre beneficiile vinului roșu

29 Oct 2020 2837

Rodia, mai bogată în antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde!

25 Aug 2020 2752