În prezenţa echipei Documentarul „Aliyah DaDa”, proiectat la Cinema Cityplex din Constanța

În această săptămână, va avea loc o proiecţie specială intitulată  „Aliyah DaDa”, în prezenţa echipei, la Cinema Cityplex din Constanţa. „Aliyah DaDa” este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu, în istoria evreilor din România, ce îmbină contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

„Pentru evreii români nevoiți să emigreze, portul Constanța a fost un punct crucial, unul de răscruce în destinul celor care sperau să-și schimbe viața pe alte meleaguri. (...) În 1882, primii evrei români s-au îmbarcat în portul Galați pe vasul Thetis, dar au fost imortalizați într-o fotografie în portul Constanța, înainte să părăsească pentru totdeauna pământul României”, se menţionează într-un comunicat.

„Filmul Oanei depăşeşte tradiţionalul, aliniindu-se la un şir de documentare care explorează temele pe care le tratează şi în alte moduri artistico-vizuale (vorbesc aici de documentare care au utilizat animaţia, eseul vizual care evită cu desăvârşire imaginile de arhivă, metoda filmului care merge în culisele altor filme sau documentarele care apelează la artele plastice, utilizând figurine de lut)”, scrie Ion Gnatiuc, în cronica publicată pe Liternet.ro. 

Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase. Documentarul a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public.

Filmul va putea fi vizionat mâine şi joi, de la orele 19.15 şi 21.30, la Cinema Cityplex Constanţa. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.