Folkişti de „colecţie”, pe scena Casei de Cultură


De ziua americană a îndrăgostiţilor, conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor a pregătit un excepţional spectacol, intitulat „Folk de colecţie”. Pe 14 februarie, de la ora 19, vor urca pe scenă trei dintre cei mai cunoscuţi folkişti români: Vasile Șeicaru, Victor Socaciu şi Ducu Bertzi.


Mâine, Victor Socaciu împlineşte 67 ani


Născut la 10 iulie 1951 la Galaţi, Vasile Șeicaru debutează în formaţia Cristal ca solist vocal în 1970. Din 1978 devine membru al Cenaclului Flacăra, fiind recrutat de însuşi Adrian Păunescu în timpul unei transmisiuni TV din Galaţi. I s-a cerut să interpreteze o melodie la alegere şi Vasile a ales o melodie a lui Paul Tutungiu: Fie pâinea rea sau bună, / Dunărea ne este mumă. / Fie pâinea bună, rea, / Dunărim cu Dunărea. În 1984 părăseşte cenaclul, iar din 1990 evoluează în exclusivitate solo, efectuând numeroase turnee în ţară şi peste hotare (Germania, China, Coreea, Rusia, Statele Unite, Canada, Suedia). În anul 2006 primeşte din partea Preşedintelui României „Ordinul Cultural în Grad de Cavaler”. Alături de Ştefan Hruşcă, Victor Socaciu şi Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru a făcut istorie în muzica folk autohtonă.


Cantautor de muzică folk, realizator de emisiuni de televiziune, fost parlamentar şi fost diplomat, Victor Socaciu împlineşte mâine 67 de ani. Născut la Braşov, şi-a făcut debutul artistic pe scena şcolii, cu grupul muzical Zodiac, cântând piese din repertoriul unor trupe la modă la vremea aceea. Era chitarist, solist vocal şi şef al trupei. A urmat cursurile de chitară clasică la Școala populară de artă, clasa profesorului Martinescu, celebru la vremea aceea în Braşov şi le-a terminat după doi ani de studiu. În facultate trupa s-a destrămat, deoarece membrii săi au plecat în diferite colţuri ale ţării.


Cel de-al treilea folkist care va urca pe scena Casei de cultură este Alexandru (Ducu) Bertzi (64 ani). Cel care, în 1973, la primul său festival avea să câştige o valiză, a susţinut aproximativ 4.500 de concerte atât în ţară, cât şi în străinătate în mijlocul comunităţilor româneşti (21 de ţări). Din 1997 până în prezent a realizat la Radio Romania Actualităţi emisiunea „Omul cu chitară”, împreună cu Mihai Cosmin Popescu.


Biletele pentru spectacolul de pe 14 februarie au fost puse în vânzare la preţurile de 60, 80 şi 100 lei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vasile Şeicaru, despre Victor Socaciu Ne amuzam şi ne tachinam pe scenă. Am primit ca un pumn violent în piept vestea morţii prietenului meu

28 Dec 2021 1138

Folk Fest Remember, ediţia a treia, reînvie anii de glorie ai Costineştiului

26 Jul 2019 3006

Antrenaţi de fratele lui Vasile Şeicaru Sportivii de la Delphin Înot Club Constanţa, 14 medalii la „Nurnberg Kinderswimmen“ din Germania

03 Jul 2019 1974

Ştiaţi că...? Vasile Şeicaru, celebrul folkist care a făcut istorie în anii '80...

10 Jul 2015 2104

Melodia Zilei Vasile Şeicaru – Din prea mult sau prea puţin

10 Jul 2014 1855

Ştiaţi că...? Astăzi, unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de muzică folk...

10 Jul 2014 8563