Evenimente in Constanta

Fregata „Regele Ferdinand”, 15 ani în serviciul României. Ceremonie militară închinată navei


Nava militară care a înscris cele mai multe premiere în istoria post-decembristă a Forțelor Naval Române, împlinește luni, 9 septembrie, 15 ani de la arborarea pentru prima dată, a drapelului național la bordul său.
 
Fregata „Regele Ferdinand”, cu număr de bordaj F-221, a parcurs într-un deceniu și jumătate mii de mile marine în Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și opt mări și a executat sute de misiuni și exerciții, purtând la catarg pavilionul românesc, alături de drapelul NATO sau cel al Uniunii Europene.
 
Foaia de parcurs a acestei fregate pe valurile timpului este strâns legată de anul 2004 și de evoluția țării noastre, castat membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice. Primul echipaj al fregatei 221 a fost instruit în Marea Britanie, în anul 2004, pentru a fi în măsură să execute misiuni la standarde NATO, împreună cu echipajele navelor aliate și, un an mai târziu, a participat la Operația „Active Endeavour”din Marea Mediterană, cu pavilionul NATO ridicat la catarg.
 
În primăvara anului 2007, fregata „Regele Ferdinand” a început să desfășoare acțiuni militare împreună cu elicopterele Puma Naval, după care a obținut acreditările internaționale de nivel I și II, privind interoperabilitatea cu navele Alianței Nord-Atlantice, precum și certificarea de participare la toate tipurile de misiuni NATO.
 
În anul 2009, echipajul F-221 a fost mărit prin integrarea în componența sa a serviciului de luptă „Aviație”. În anul 2011, fregata „Regele Ferdinand” a executat prima misiune de luptă după cel de-Al Doilea Război Mondial, participând la Operația NATO „Unified Protector” de menținere a embargoului în largul coastelor Libiei.
 
În anul 2012, F-221 a fost prima navă militară a României care a tranzitat Canalul Suez și a desfășurat misiuni reale de luptă împotriva pirateriei navale, prin participarea la Operația UE „Atalanta” din Oceanul Indian, Golful Aden și Bazinul Somalez. A fost pentru prima dată când marinarii militari români au desfășurat acțiuni militare dincolo de Ecuator, în Emisfera Sudică, și au acostat în porturi de pe coasta estică a Africii.
 
Fregata „Regele Ferdinand” a realizat, în cei 15 ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, numeroase acțiuni de diplomație navală în timpul escalelor în porturile din străinătate, multe dintre acestea fiind o premieră pentru țara noastră, menționând aici porturile Haifa (Israel), Djibouti (Djibouti), Dar-el-Saalam(Tanzania) și Port-Victoria (Seychelles).
 
Pentru a marca acest eveniment, Flotila 56 Fregate organizează sâmbătă, 7 septembrie, la ora 10, o ceremonie militară și religioasă care va avea loc la bordul navei, în Portul Militar Constanța.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Petre Gheorghe este de 12 ani bucătar pe Fregata „Regele Ferdinand“. Ce va găti de Ziua Marinei

14 Aug 2019 2105

Frumoasa şi bestia, varianta Marinei Române. Locotenent Ştefana Farcaş, navigatorul care a îmblânzit Fregata „Regele Ferdinand“ (galerie foto)

13 Aug 2019 2426

Militar de pe Fregata „Regele Ferdinand“, ucis într-un accident rutier. Judecătorii şi-au motivat decizia finală (video)

29 Jul 2019 2849

Forțele Navale Române participă, în premieră cu trei nave la exercițiul multinațional „Sea Breeze 19”

04 Jul 2019 642

Fregata „Regele Ferdinand” participă la misiuni NATO de supraveghere maritimă în Marea Neagră

29 Mar 2019 558

Pregătiri pentru misiunile NATO Fregata Regele Ferdinand, evaluată de o echipă de specialiști

18 Mar 2019 698

Cât acoperă asigurarea unui cadru militar de pe Fregata „Regele Ferdinand“ (document)

11 Mar 2019 858

Avem verdictul din spatele uşilor închise Şedinţă secretă la judecătorie, după ce un militar de pe Fregata „Regele Ferdinand“ a murit pe o şosea din Constanţa (video)

12 Feb 2019 8783

A murit un militar de pe Fregata „Regele Ferdinand“ Tragedie rutieră pe şoseaua Mangaliei din Constanţa. Ce au decis judecătorii (video)

24 Jan 2019 1261

Nava americană de desant „USS Fort McHenry”, în vizită în portul Constanța. Împreună cu fregata Regele Ferdinand va participa la exerciții pe Marea Neagră

07 Jan 2019 541

Militar de pe Fregata „Regele Ferdinand“, mort într-un accident rutier. Final de anchetă (video)

29 Dec 2018 5213

Noi detalii din anchetă Moartea militarului de pe Fregata „Regele Ferdinand“, filmată. Ce au surprins camerele de supraveghere (video)

07 Nov 2018 1976

Detalii exclusive din anchetă Şoferul care l-a accidentat mortal pe militarul de pe Fregata „Regele Ferdinand“ s-a întors la locul faptei, după care a plecat (video)

06 Nov 2018 4556

Anunţ de ultim moment din sala de judecată Este vizat şoferul acuzat că l-ar fi accidentat mortal pe militarul de pe Fregata Regele Ferdinand

31 Oct 2018 3517

Azi se decide libertatea şoferului suspectat că l-ar fi accidentat mortal pe militarul de pe Fregata Regele Ferdinand

31 Oct 2018 1164