Evenimente in Constanta

Lansare de carte la Centrul „Jean Constantin „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească”

„Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească” este titlul cărții monografice  care va fi lansată ca un preambul al Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” ediția a XXIII -a care va avea loc în perioada 02-04 octombrie 2019 la Topalu.
 
Dan Moisescu a fost profesor la Școala Populară de Artă din Constanța  între anii (1970-1974), perioadă în care s-a ocupat cu succes și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare și a înființat o orchestra proprie. Totodată,  a fost dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul” din Constanța  în perioada (1963-1965).
 
De aceea, pentru a marca cei 110 ani de la nașterea lui Dan Moisescu,  solist vocal, violonist, dirijor, folclorist, compozitor, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” vă invită la lansarea volumului biografic completat cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind cântece semnate de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară.
 
Conferențiar Universitar Doctor  Aurelia Lăpușan -  poetă, prozatoare, publicistă,  un   om   înzestrat   cu   har,  o  complexă  personalitate  culturală  a  Constanţei, având o  lista semnificativă a cărților semnate, cu premii obținute și cu multele  activități de voluntariat pe care le-a inițiat sau la care a participat, Aurelia Lăpușan, împreună cu Dr. Cristian Obrejan – dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”, muzicolog cu o experiență profesională remarcabilă și o serie de lucrări publicate precum și realizări remarcabile în domeniul muzicii populare românești, orchestrator al unor creații din domeniul folcloric, sunt autorii cărții „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească”!

„Această carte s-a născut din dorința de a omagia personalitățile culturale dobrogene, făcând totodată cunoscută în plan social valoarea lor incontestabilă. Este necesar a recunoaște și a prețui munca și râvna înaintaților noștri, așa cum – apreciind importanța folclorului și iubind muzica și dansul popular dobrogean, s-a considerat că este o datorie de onoare ca ele să fie transmise generațiilor tinere. Numai cunoscând și urmând exemplul celor care au fost, interpreții de astăzi își pot desăvârși identitatea și respectul față de valorile morale ale poporului român. ”a declarat profesorul Doina Voivozeanu – director general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

Lansarea va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, marți 1 octombrie începând cu orele 17:00.
 
Evenimentul va fi prezentat de etnomuzicologul Eugenia Florea și scriitorul Ovidiu Dunăreanu. Intrarea este liberă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vartan Arachelian, într-o întâlnire neconvențională cu cititorii constănțeni

20 Nov 2019 940

Prozatoarea constănțeană Diana Dobriţa Bîlea își lansează un nou roman de dragoste

19 Nov 2019 786

Lansare de carte Doina Păuleanu - „Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanţei“

18 Nov 2019 1225

Dobrogea și „cânturile” sale, omagiate în volumul unui chirurg îndrăgostit de pământul care i-a oferit identitate

15 Nov 2019 582

#citeșteDobrogea „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“ - lansare de carte la Muzeul de Artă Populară Constanța

02 Nov 2019 2128

Despre oameni şi câini, în cea mai recentă carte pe care Stelian Tănase o lansează la Constanţa

23 Oct 2019 619

Mentor şi model pentru generaţii de elevi, profesorul Ion I. Moiceanu lansează un nou volum despre „istoria adevărată a poporului român“

19 Oct 2019 839

Un omagiu adus celor ce servesc România pe submarine, în volumul comandorului (r) ing. Iorgu Paraschiv

12 Oct 2019 805

LIVE TEXT PONTICA 52. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, pentru trei zile, în centrul atenției arheologilor și istoricilor (galerie foto+ video)

02 Oct 2019 1220

Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanța

26 Sep 2019 1150

Dobrogea și patrimoniul său literar, în atenția Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța Lansarea volumului „Revista Ovidiu, o biografie contemporană“

24 Sep 2019 465

Zilele Culturii Armâneşti 2019, de astăzi, la Muzeul de Istorie din Constanţa

13 Sep 2019 729

100 de ani de când a fost înfiinţat Spitalul Militar de Urgenţă Constanţa. Lansare de carte

30 Aug 2019 834

Dublă lansare de carte contemporană, la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ din Constanţa

14 May 2019 651

Dublă lansare de carte la Centrul „Jean Constantin“ - dr. Maria Pariza şi Catia Maxim

08 May 2019 1485