Remember „Republica”... La Centrul „Jean Constantin”, sărbătorile vin cu proiecţii de filme bune

Timp de aproape patru ani, bătrânul cinematograf „Republica” a fost... căinat prin presă, nu numai jurnaliştii fiind cu ochii pe şantierul ce părea să nu se mai termine, dar mai ales constănţenii care erau legaţi sentimental de un loc ce până prin 1990 nu a avut rival.
 
S-au împlinit nouă luni de la inaugurare şi, cum spune o vorbă românească... „lucru bun la nouă luni”, ieri am stat de vorbă cu Dan Cojocaru, şeful serviciului distribuţie film din cadrul Centrului Cultural „Teodor Burada”, despre ce a fost, dar mai ales ce va să fie într-un decembrie cu primele proiecţii de filme artistice.

„CNC ne-a oferit cea mai înaltă clasificare”

Prins în numeroase proiecte solicitante, Dan Cojocaru a găsit răgaz ieri pentru un scurt remember: „Aşa după cum bine ştiţi, după o naştere grea şi îndelung aşteptată şi de constănţeni, dar şi de noi, în luna aprilie 2018 s-au deschis porţile Centrului multifuncţional educativ pentru tineret «Jean Constantin».
 
În cele nouă luni scurse de la inagurare, au avut loc foarte multe evenimente. Şi, dacă intraţi pe site-ul nostru sau pe pagina de Facebook, o să vedeţi că fotografiile vorbesc... fără cuvinte despre ceea ce s-a întâmplat aici. Despre succesul sau mai bine spus impactul în rândul tinerilor şi nu numai al lor, pentru că au fost multe evenimente care se vor impune la nivel naţional. Cum ar fi spectacolul nostru Manifest anti-drog, care va fi preluat şi dus la nivel naţional.
 
Au mai fost apoi momentele de teatru, de festival al Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân» găzduit aici, cu mare succes. A fost festivalul concurs de poezie in memoriam Vasile Cojocaru, la care m-au făcut să lăcrimez de emoţie elevii de la Brăila. După spectacol, se plimbau prin oraş şi am dat de ei pe str. Ştefan cel Mare. Bucuroşi că în sfârşit au participat la un eveniment organizat cum trebuie şi într-o locaţie aşa cum ar trebui să fie, mi-au mărturisit că s-au simţit extraordinar de bine.
 
A fost Ziua Adolescentului, cu sute de copii aici în sală. A fost Ziua Limbii Române, la care au participat şi românii de dincolo de graniţele actuale ale ţării, fie că vorbim de cei care au venit din Ucraina sau din Republica Moldova.
 
A fost Olimpiada internaţională de lingvistică, au fost spectacole mari, deci lucrurile au început să se mişte.
 
Pe lângă toate astea, au fost evenimentele zilnice în care ne-am întâlnit cu tineri sau diverse alte persoane.
 
Ei bine, acum, din decembrie, apar şi proiecţiile de film. Ieri am primit de la Centrul Naţional al Cinematografiei cea mai înaltă clasificare, grad 0.
Şi atunci, pe lângă pachetul de filme, pe care l-am intitulat generic «Filme de sărbători», în week-end vom da filme pentru toată familia, aşa cum le veţi regăsi în programul de mai jos.

 
Deja suntem asaltaţi de cereri şi mă bucur să oferim cel mai vizionat film românesc din ultimii 25 de ani «Moromeţii 2», pe care îl oferim constănţenilor pe 18 decembrie, de la ora 19.00, într-o proiecţie de gală, la care vor participa şi realizatorii, echipa de producţie. Vrem să fie o seară de gală, aşa cum ar trebui să fie multe în oraşul Constanţa. De fapt, să ne întoarcem la ceea ce am fost odată. Şi nu putem să pierdem acest lucru având în vedere dotările de care dispunem şi care nu prea există în ţară. Cel puţin două proiecţii eu le aştept: «Moromeţii 2» şi «România neîmblânzită».
 

Atenţie: intrarea este gratuită, dar se eliberează tichete, care se pot ridica de la casa de bilete a Centrului, în fiecare zi a săptămânii, începând cu ora 10.00 şi până la ora 18.00, pentru filmele care rulează în săptămâna respectivă. Acum se eliberează tichetele pentru filmele de sâmbătă şi duminică, pentru săptămâna viitoare, la fel, iar pentru «Moromeţii 2» cel mai probabil de joi, 12 decembrie. Rugămintea noastră este ca cei interesaţi să intre pe site-ul nostru sau pe pagina noastră şi să se informeze, pentru a elimina aglomeraţia din seara proiecţiei de film”.
 
Programul proiecțiilor de fime pentru luna decembrie
 
- 8 decembrie, ora 18.00, „Johnny English 3 Strikes Again“ „Johnny English lovește din nou“ e al treilea film din seria de comedii al căror erou este Johnny English, mereu agent secret din întâmplare. Rowan Atkinson se întoarce pe marile ecrane cu o nouă super-aventură. Când un atac cibernetic duce la dezvăluirea identității tuturor agenților secreți britanici, Johnny English este ultima speranță a serviciului secret. Rechemat la datorie, English se aruncă direct în acțiune, având misiunea de a-l găsi pe hacker. Dar, pentru că deja nu are prea multe abilități, și e învățat numai cu tehnologia demodată, analogă, Johnny English trebuie să învingă mai întâi dificultățile tehnologiei moderne pentru ca misiunea sa să fie un succes.
Filmul va mai rula în data de 16 decembrie, ora 18.00.
 
- 9 decembrie, ora 18.00, „First man“ - Primul om pe lună. După imensul succes recunoscut de Academia de film americană cu șase premii Oscar, La La Land, regizorul Damien Chazelle face din nou echipă cu Ryan Gosling în Primul om pe Lună, povestea fascinantă a primei misiuni NASA de aselenizare cu echipaj uman. Povestea filmului se concentrează pe Neil Armstrong și exploreză perioada 1961-1969, cu sacrificiile și prețul plătit atât de Armstrong, cât și de națiunea americană, pentru a duce la bun sfârșit una dintre cele mai primejdioase misiuni din istorie.
Filmul va mai rula în data de 15 decembrie, începând cu ora 18.00.
 
- 18 decembrie, ora 19.00, proiecție de gală: „Moromeții 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă odată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.
 
- 21 decembrie, ora 11.00, „Santa&Cie“. Se apropie ajunul Crăciunului şi nimic nu pare să funcţioneze conform planului. Cei 92.000 de spiriduşi din atelierul lui Moş Crăciun se îmbolnăvesc subit, toţi deodată! O lovitură teribilă pentru bietul Moş, care nu are de ales: îşi înhamă renul la sanie şi zboară pe Pământ ca vântul şi ca gândul, să caute leac pentru spiriduşi. Odată ajuns acolo, trebuie să găsească degrabă câţiva aliaţi, ca să-l ajute şi să salveze magia Crăciunului.
Filmul va mai rula duminică, 23 decembrie, începând cu ora 16.00 și vineri, 28 decembrie, începând cu ora 18.00.
 
- 22 decembrie, ora 18:00, „România neâmblânzită”. În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent.
Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ va dezvălui toate aceste povești incredibile.
Tichetele gratuite se eliberează la casa de bilete a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în intervalul 10.00 – 18.00, conform următoarei programări:
 
6 decembrie - 9 decembrie, 10.00-18.00  (pentru Johnny English și First Man )
 
13 decembrie - 17 decembrie, 10.00-18.00 (First Man, Johnny English și  Moromeții 2)
 
19 decembrie - 23 decembrie, 10.00-18.00 (Santa&CIE și Romania Neîmblânzită)
 
27 -  28 decembrie, 10.00-18.00 (Santa&CIE)
 
Programul pentru spectacolele susținute în cadrul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
 
10 decembrie, ora 12.00 - eveniment - „Gala Olimpicilor” - realizat în colaborare cu Consiliul Județean Constanța.
11 decembrie, ora 15.00 - eveniment - „Constanța invizibilă”- realizat în colaborare cu Consiliul Județean al Elevilor.
13 decembrie, ora 16.00  - eveniment - „Sărbătoarea Etniei Tătare” - spectacol de folclor internaţional
14 decembrie, ora 16.00  - spectacol - „Cununa Dobrogeană” -  realizat de ansamblul profesionist „Izvoare Dobrogene”.
17 decembrie, ora 10:00 - spectacol - piesă de teatru  „Pinnochio” . În realizarea acestui spectacol au fost implicați și copii cu autism.
20 decembrie, ora 15:00 - spectacol realizat de Trupa „Arca” realizat în colaborare cu DGASPC.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce evenimente sunt pregătite de Comunitatea Elenă Elpis Constanța pentru a celebra Ziua Națională a Greciei

25 Mar 2024 586

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 615

Ziua Greciei, celebrată la Teatrul Jean Bart din Tulcea

19 Mar 2024 466

Constanța Eveniment de lansare a albumului foto-documentar cu titlul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’

06 Mar 2024 727

Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

07 Feb 2024 582

„Crăciun de poveste”, la Constanța, cu Orchestra Simfonică București

16 Dec 2023 791

Crăciun de poveste, la Constanța

28 Nov 2023 1097

Documentarul “Flavours of Romania”, în premieră la Constanța de Ziua Dobrogei. OMD Mamaia Constanța inițiază noi proiecte alături de jurnalistul Charlie Ottley

15 Nov 2023 764

LIVE TEXT Primăria Constanța celebrează Ziua Dobrogei la CMET Jean Constantin, alături de jurnalistul britanic Charlie Ottley (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1062

Ziua Dobrogei 2023 Jurnalistul britanic Charlie Ottley prezintă la Constanța documentarul Flavours of Romania – Dobrogea, la Centrul „Jean Constantin“

08 Nov 2023 1170

Jurnalistul britanic Charlie Ottley vine la Constanța pentru Ziua Dobrogei. La Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va rula documentarul ”FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA„

03 Nov 2023 2247

Concert și expoziție foto-documentară la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, în cadrul proiectului “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”

23 Oct 2023 692

Evenimente în Constanța Lansarea peliculei cinematografice „Unde ești, Adame?” la Constanța

15 Sep 2023 1379

Constanța Programul în cea de a doua zi de Suncreen Film & Arts Festival

18 Aug 2023 828

Ziua Imnului Național al României, celebrată la Constanța Program cultural – artistic complex și atractiv la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” (FOTO +VIDEO)

28 Jul 2023 1352