Evenimente in Constanta

Teatrul de Stat Constanţa îşi deschide stagiunea în acest weekend. Vezi care sunt spectacolele dedicate constănţenilor

Teatrul de Stat Constanța să startul unei noi stagiuni vineri, 12 octombrie. 

După ce în weekend am asistat la un preambul al deshiderii stagiunii, dar și ca o reprezentare a unuia dintre obiectivele principale ale instituției,  cum este punerea în valoare a patrimoniului cultural istoric al județului, fiind făcut prin spectacolul reprezentat sâmbătă la Edificiul Roman cu Mozaic, Teatrul de Stat Constanța dă startul noii stagiuni 2018-2019 la acest sfârșit de săptămână. 

Astfel, începând cu ora 19.00, vineri, publicul constănțean poate întâlni doi din actorii TSC, Nina Udrescu și Liviu Manolache într-o comedie cu accente tragice „Gin Rummy” a dramaturgului David Coburn. Regizor este Liviu Manolache, iar scenografia poartă semnătura Eugeniei Tărășescu Jianu. Esența textului dramaturgului american constă în comicul paradoxal cu dramatismul, iar jocul de cărți generează dramele a doi oameni singuri, dar fiind și combustibilul care îi face să meargă mai departe. 

Sâmbătă, 13 octombrie, tot la ora 19, drama documentară abia întoarsă de la Timișoara, „Jurnal de România. Constanța”  va putea fi revăzută de publicul constănțean. Cele șase actrițe, Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu, vor aduce aminte de realitatea în care ne situăm, de orașul în care trăim și cum este el văzut din perspectiva actoricească, dar și cea umană, a cetățeanului obișnuit. Regizor al „Jurnalului de România. Constanța” este Carmen Lidia Vidu, cea care reunește filmul experimental cu artele vizuale și teatrul. Scenografia și costumele sunt ale Lăcrămioarei Dumitrașcu, iar editarea video a fost realizată de Cristina Baciu. 

Al treilea spectacol din acest sfârșit de săptămână, de duminică, la ora 19, este unul care se adresează aromânilor. Piesa va fi jucată în acest dialect al limbii române, păstrat în regiunea noastră. „Năpasta” a lui Ion Luca Caragiale, traspuns în dialect având titlul „Chiderea”. Distribuția acestei reprezentații adresate unui public specific sunt Irina Enache - Anca, Tani Ștefu - Dragomir, Andrei Nicolae Stroescu - Gheorghe, Haralambie Gromoșteanu - Ion.  Regizorul spectacolului este Daniel Grigore - Simion, iar scenografia este semnată de Romulus Boicu. Drama scrisă de Ion Luca Caragiale este reprezentată de actorii constănţeni chiar dacă în acea perioadă a iscat multe controverse. 

Pe lângă reprezentaţiile de la sediu, Teatrul de Stat Constanţa are onoarea să joace şi în deplasare, astfel spectacolul „Testosteron”, în regia lui Traian Şoimu, ce a avut premiera în martie, va fi jucat vineri la Gala Naţională a Comediei de la Galaţi, în ediţia cu numărul 30. Ediţia jubiliară cuprinde reprezentaţiile celor mai bune spectacole de profil ale trupelor profesionale din ţară, selecţionate de criticul de teatru Doina Papp. 

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați a programat „un maraton de o lună, pentru a sărbători COMEDIA așa cum am făcut-o dintotdeauna – cu inimile și mințile deschise”.

Totodată,  spectacolul „Jurnal de România. Constanța” o să fie jucat duminică, 14 octombrie la sala ARCUB, în cadrul celei de-a cincea ediţii a a Platformei Internaționale de Teatru București, cu tema „istoria cu i mic/history in lower cases”.

Cele şase voci ale spectacolului „Jurnal de România. Constanța”, încearcă să răspundă la câteva întrebări: Cât de mult ne influențează localitatea noastră și cât de mult influențează un actor comunitatea din care face parte? Cum trăiește un artist? Cum simt ei (artiștii) orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc? Cum arată Constanța trăită/văzută prin ei?

Reprezentaţia este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment inedit pe scena Teatrului de Stat! Preşedintele CJC, naş de cununie

11 Oct 2019 558

Actrița Dana Dumitrescu, „învinsă“ într-un dosar împotriva Consiliului Județean Constanța

04 Oct 2019 369

Accident între un autobuz şi o motocicletă, pe bulevardul Ferdinand din Constanţa. Victima este conştientă. Ce spun autorităţile (galerie foto)

01 Oct 2019 840

O comedie a contrastelor, la Teatrul de Stat Constanța (galerie foto)

30 Sep 2019 1127

O nouă organigramă la TSC. Se desfiinţează funcţia Danei Dumitrescu şi se creează un birou de organizare spectacole şi mai multe posturi de actor (document)

30 Sep 2019 784

Comedii de mare success, la Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

26 Sep 2019 822

Emoţiile dinaintea premierei - „Memoria apei“, un spectacol promiţător, pe scena Teatrului de Stat din Constanţa

19 Sep 2019 764

#citeșteDobrogea „Thalia Ex Ponto” (2001) In Memoriam Romeo Profit, „eminența cenușie” a directorilor Teatrului de Stat

15 Sep 2019 481

„Memoria apei“, o nouă premieră la Teatrul de Stat Constanța

14 Sep 2019 1129

Gala de premiere, dar și un remarcabil spectacol de teatru-dans, în ultima seară HOP 2019

06 Sep 2019 615

Interviu cu Gigi Căciuleanu, „animatorul“ Galei tânărului actor HOP 2019 „Dialogul dintre voce și corp m-a urmărit o viață întreagă“

06 Sep 2019 2136

Tinerii dansactori au fost aplaudați la scenă deschisă, în cea de-a doua zi a Galei HOP

04 Sep 2019 693

Regal de teatru-dans, la Constanța - Gala Tânărului Actor HOP

29 Aug 2019 825

A promovat concursul Şimşensohn, oficial, manager al Teatrului de Stat Constanţa

22 Aug 2019 810

Dana Dumitrescu pierde la Curtea de Apel. Şimsensohn rămâne managerul Teatrului de Stat Constanţa

15 Aug 2019 1077