Evenimente in Constanta

Ziua Națională a Republicii Elene, sărbătorită la Constanța prin mai multe evenimente

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un urias efort pentru scuturarea unei indelungate sclavii de 4 veacuri si restabilirea libertatii si demnitatii natiunii. Aceasta Revolutie, de 9 ani, a fost un sir nemasurat de lupte cu succesive victorii si infrangeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un razboi, precum si un sir de evenimente politice si demersuri diplomatice
                   
Războiul de independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 – 1829. Revoluționarii au beneficiat într-o etapă mai târzie a războiului de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și într-o oarecare măsură Vilaietul Tunisia.
 
În 1814 a fost infiintata în Odesa organizația secretă Filiki Eteria. Obiectivul principal al Eteriei era renașterea Imperiului Bizantin cu capitala la Constantinopole, nu proclamarea unui stat independent elen, membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821,  a traversat râul Prut alături de susținătorii săi. Astfel putem spune ca Revolutia a inceput pe teritoriul Romaniei, insa Eteria, langa care au luptat si Padurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821.
 
Oficial, pe teritoriul Greciei de astazi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821 la mănăstirea Agia Lavra de către arhiepiscopul de Patras, Germanos. Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției. În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte antiotomane. data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei.
 
Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus în cele din urmă la disoluția Imperiului Otoman. Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin aflat sub suzeranitatea otomană și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene. Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor.
 
Cunoscand apropierea celor 2 popoare, cel Roman si cel Grec, traditiile inpamantenite de milenii de coexistenta pe pamant Romanesc a grecilor, Comunitatea Elena Elpis Constanta, continuator al acestor traditii vă face cunoscut programul evenimentelor ce vor marca Ziua Nationala a Republicii Elene :

Sâmbătă, 23 Martie ora 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor Constanta, spectacol omagial
Duminică, ora 12.00, Te Deum la Biserica Greaca Methamorfosis Constanta
Duminică, ora 13.00, din fata Teatrului de Stat (Fantasio), se va pleca pe jos, intr-un tur al mostenirii grecesti a Constantei, organizat de Diana Slav, Constanta Walking Tour.         

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aşii motociclismului viteză Pilotul Adrian Petrovici, victorie şi în etapa din Grecia. Duel frumos pentru locul întâi! (galerie foto)

17 May 2019 1067

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer joacă mâine în finala de dublu de la Madrid

11 May 2019 587

Eroi legendari pe ţărmurile Pontului Euxin Herakles, păsările de fier, Insula lui Ares şi Zidul Amazoanelor (III)

06 May 2019 545

Bărbat din Constanța, căutat de autoritățile din Grecia pentru furt calificat, reținut de polițiști

04 May 2019 423

Mandat european de arestare pe numele unui bărbat din Constanţa. Unde a încălcat legea

04 May 2019 856

La Venus, se va desfăşura Trofeul „Marea Neagră“ la handbal pe plajă. Pe litoral s-ar putea organiza şi Campionatul Mondial din 2022! (galerie foto)

03 May 2019 1193

Legendele Dobrogei antice (III) - Aventurile Argonauţilor în Pont şi pe Istru şi relatările autorilor antici (galerie foto)

17 Apr 2019 632

Klaus Iohannis, prezent pe fregata „Ferdinand“, la Constanța. Ce le-a transmis militarilor români și aliaților NATO (galerie foto)

13 Apr 2019 983

LIVE Video. Imagini de la eveniment Președintele Klaus Iohannis, prezent la Constanța. S-a întâlnit cu echipajele românești și străine de la „Sea Shield 19” (galerie foto+video)

12 Apr 2019 1977

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 965

Ilustre personalităţi ale lumii culturale, ştiinţifice şi educative europene vin la Constanța Premiul Internaţional „Marco e Alberto Ippolito”, din nou la Colegiul „Mircea”

09 Apr 2019 674

„Sea Shield 19“, cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, e gata de start. Participă 20 de nave militare

02 Apr 2019 527

Întâlnire bilaterală româno-bulgară, la Palatul Victoria. IMM-urile, domeniu de interes major pentru ambele economii

29 Mar 2019 370

„Laborator de campioni” Sportivii de la Oyama Karate Constanţa, medaliaţi la Campionatul Balcanic de Karate Kyokushin (galerie foto)

26 Mar 2019 788

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt restricții de circulație pe mai multe autostrăzi

21 Mar 2019 496