Evenimente in Constanta

Ziua Națională a Republicii Elene, sărbătorită la Constanța prin mai multe evenimente

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un urias efort pentru scuturarea unei indelungate sclavii de 4 veacuri si restabilirea libertatii si demnitatii natiunii. Aceasta Revolutie, de 9 ani, a fost un sir nemasurat de lupte cu succesive victorii si infrangeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un razboi, precum si un sir de evenimente politice si demersuri diplomatice
                   
Războiul de independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 – 1829. Revoluționarii au beneficiat într-o etapă mai târzie a războiului de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și într-o oarecare măsură Vilaietul Tunisia.
 
În 1814 a fost infiintata în Odesa organizația secretă Filiki Eteria. Obiectivul principal al Eteriei era renașterea Imperiului Bizantin cu capitala la Constantinopole, nu proclamarea unui stat independent elen, membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821,  a traversat râul Prut alături de susținătorii săi. Astfel putem spune ca Revolutia a inceput pe teritoriul Romaniei, insa Eteria, langa care au luptat si Padurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821.
 
Oficial, pe teritoriul Greciei de astazi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821 la mănăstirea Agia Lavra de către arhiepiscopul de Patras, Germanos. Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției. În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte antiotomane. data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei.
 
Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus în cele din urmă la disoluția Imperiului Otoman. Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin aflat sub suzeranitatea otomană și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene. Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor.
 
Cunoscand apropierea celor 2 popoare, cel Roman si cel Grec, traditiile inpamantenite de milenii de coexistenta pe pamant Romanesc a grecilor, Comunitatea Elena Elpis Constanta, continuator al acestor traditii vă face cunoscut programul evenimentelor ce vor marca Ziua Nationala a Republicii Elene :

Sâmbătă, 23 Martie ora 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor Constanta, spectacol omagial
Duminică, ora 12.00, Te Deum la Biserica Greaca Methamorfosis Constanta
Duminică, ora 13.00, din fata Teatrului de Stat (Fantasio), se va pleca pe jos, intr-un tur al mostenirii grecesti a Constantei, organizat de Diana Slav, Constanta Walking Tour.         

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rostopasca, o plantă recomandată pentru sănătatea pielii și a ficatului

17 Aug 2019 497

Grecia, mistuită de zeci de incendii de vegetaţie

11 Aug 2019 590

Jucători din Constanţa, convocaţi la echipa naţională de fotbal pe plajă pentru turneul din Italia

10 Aug 2019 825

Atenționare de călătorie în Grecia. Risc de incendii de vegetație

06 Aug 2019 558

Atenționare de călătorie în Grecia. Risc de contractare al virusului West Nile

04 Aug 2019 347

Cutremur în Grecia!

31 Jul 2019 1661

Evaluarea migrației. Ședere ilegală în România sau consemne privind interdicția intrării în țară

30 Jul 2019 392

A fost cutremur în Grecia. Ce magnitudine a avut și unde a fost localizat epicentrul

19 Jul 2019 525

Atenționare de călătorie în Grecia. Există un risc ridicat de incendiu de vegetație în insula Rhodos

12 Jul 2019 480

Misiune îndeplinită pentru nava MAI 1101 a Gărzii de Coastă pe Marea Egee. Ce navă a preluat ștafeta (galerie foto)

10 Jul 2019 501

Participanții la Black Sea Ports&Shipping, în tur tehnic al Portului Constanța (galerie foto

09 Jul 2019 601

​Partidul Conservator grec Noua Democraţie a câştigat alegerile legislative anticipate desfăşurate în Grecia

07 Jul 2019 835

Atenționare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii în mai multe zone ale țării

30 Jun 2019 506

FC Viitorul Constanța a întâlnit Olympiacos Pireu într-un meci amical. Cu ce scor s-a încheiat partida (galerie foto)

19 Jun 2019 1509

Aşii motociclismului viteză Pilotul Adrian Petrovici, victorie şi în etapa din Grecia. Duel frumos pentru locul întâi! (galerie foto)

17 May 2019 1296