REGELE NAVALIȘTILOR LA CONSTANȚA



Începând de astăzi, 15 iunie a.c. și până la sfârșitul lunii august, la sediul Muzeului Național al Marinei Române poate fi vizitată expoziția fotodocumentară dedicată reputatului inginer navalist Matei Kiraly (16 aprilie 1936 – 5 iunie 2011).

Organizată de Colocviile Constructorilor de Nave din Galați, în parteneriat cu Liga Navală Română și instituția gazdă, manifestarea, generic intitulată „Ing. Matei Kiraly, pionier al navelor speciale pe pernă de aer din România”, readuce în actualitate personalitatea complexă, performanțele de excepție și opera de-o viață a celui care a fost, la propriu și la figurat, „Regele navaliștilor”, la împlinirea unui deceniu de la trecerea sa în neființă.

În cuvântul de salut, comandorul Marius-Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române a subliniat că este încântat de faptul că această primă expoziție estivală, vernisată după pauza îndelungată impusă de pandemie, este dedicată unei personalități de prim rang a navaliștilor români, a căror operă se regăsește etalată la loc de cinste în prestigioasa colecție de machete de nave civile și militare aflată în patrimoniul instituției.
Despre activitatea laborioasă, proiectele îndrăznețe, travaliul și peripețiile prin care a trecut echipa din preajma inginerului Matei Kiraly până la finalizarea celor mai revoluționare prototipuri de aeroglisoare din anii ̛80 au vorbit cu nostalgie și venerație inginera Silvia Panaite și inginerul dr. Jean Sever Popovici, organizatorii Colocviilor Constructorilor de Nave, contraamiralul de flotilă (rtr) dr. ing. Constantin Rusu, președintele filialei București a Ligii Navale Române, comandorul (rtr) ing. Cornel Lepădatu, fost director al Șantierului Naval Militar Mangalia, precum și foști colegi de facultate și colaboratori apropiați ai proiectantului și constructorului de geniu care a fost inventivul inginer Matei Kiraly.

Expoziția cuprinde o amplă retrospectivă cu imagini document și planuri generale ale ambarcațiunilor și navelor civile și militare proiectate de inginerul Matei Kiraly, precum 1043, 1043 M și 1604, instantanee de la probele de marș executate pe Canalul Bega, în acvatoriul portului Mangalia, pe Dunăre dar și pe mare, albume de fotografii, dar și machete puse cu generozitate la dispoziția organizatorilor de ICEPRONAV Galați și Șantierul Naval Mangalia.
Vedete incotestabile ale expoziției sunt machetele vedetei de desant pe pernă de aer pentru infanteria marină proiect 1043 M, la scara 1:50 și macheta hidrobuzului SIDEWALL proiect 1604, la scara 1:100.
Reprezentanții Colocviilor Constructorilor de Nave au asigurat participanții la vernisaj că acțiunea de recuperare a operei inginerului Matei Kiraly va continua, urmând ca mărturiile celor care l-au cunoscut și apreciat, precum și Enciclopedia elicopterelor redactată de acesta în puținii ani de pensionar să fie publicate pentru a fi introduse în patrimoniul științific național.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.