Ultima ședință a Consiliul local al municipiului Constanţa. Se votează taxele și impozitele pentru 2022. Se revocă taxa pentru spații verzi!





A început ultima ședință a Consiliului Local Municipal Constanța din acest an. Sunt prezenți 26 de consilieri. Ședința este condusă de Costin Avătafului, în calitate de președinte de ședință.

Proiectul nr.23 este scos de pe ordinea de zi, după ce hotărârea CJC a fost atacată în contencios-administrativ de Prefectura Constanța. Prin urmare, proiectul este suspendat până la pronunțarea instanței.

Proiectele nr. 8, 28 și 23  - au primit avize negative de la Comisia de specialitate nr.5, anunță președintele de ședință.

Ordinele de zi suplementare au fost aprobate.

Aleșii locali au adoptat cu 26 de voturi „pentru", proiectele 1,2,3,4, 5, 6 și 7.

La proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2022 există o intervenție de la PSD care cere prin vocea consilierului Costin Răsăuțeanu -  eliminarea taxei de 50 lei pentru spații verzi și cinci amendamente ale grupului de consilieri USR-PLUS.

Grupul consilierilor USR are 5 amendamente la proiectul de buget pentru 2022 - care sunt enunțate de Dumitru Caragheroghe, lider de grup

 1. Taxa pe clădiri nerezidențiale pentru persoane juridice  - se calculează doar prin aplicarea cotei de 1.3.% din valoarea clădirii

 2. Taxa pe clădirinerezidențiale  pentru persoane fizice -  executarea unor lucrări publice/edilitare  care împiedică proprietarul să-și desfășoare activitatea sunt exogenerate de plata majorată a impozitului pe clădiri cu 50%
3, Bazele sportive vor fi exonerate de la baza de taxe și impozite pe clădiri conform legislației naționale
4. Rezervare loc parcare - persoane juridice - pentru autoturisme - 160 lei/lună, pentru autoutilitare - 320/lună,
                                     - persoane fizice  - taxa de parcare rezidențială crește de la 208  la 213 lei pe an
5. Eliminarea taxei de amenajare și întreținere spații verzi.

Primarul Vergil Chițac a declarat în cadrul ședinței de Consiliu Local că : „Taxa de întreținere spații verzi a avut ca rațiune ca asociațiilor de proprietari să le fie luată din administrare spațiile verzi, pe care urma să le îngrijească municipalitatea. Însă pentru asta, trebuie să avem bani pentru așa ceva. Dacă se elimină taxa, spațiile rămân în administrarea asociațiilor de proprietari.”, a spus primarul.

Aleșii locali municipali nu găsesc deocamdată o soluție privind asumarea paternității amendamentului privind eliminarea taxei de amenajare și întreținere spații verzi.

Amendamentul PSD privind eliminarea taxei de amenajare și întreținere spații verzi de 50 lei pe an, a fost adoptat cu 18 voturi „pentru".

Se votează amendamentele USR:

Primul amendament - Impozitul/taxa pe clădirisă se calculeze în baza cotei de 1,3% a fost respins cu 9 voturi „pentru";

Cel de-al doilea amendament privind exonerarea de la plata impozitul majorarat cu 50% pentru spațiile comerciale aflate pe arterele unde se execută lucrări edilitare care împiedică proprietarul să-și desfășoare activitatea  a fost aprobat cu 25 voturi „pentru".

Amendamentul nr. 3 - Clădirile pentru activități sportive, bazele sportive să fie exonerate de la plata taxelor  -Amendamentul a trecut cu 26 de voturi „pentru".

Amendament nr. 4 - Se modifică cuantumul pe rezervare loc parcare pentru persoane juridice - pentru autoturisme - 160 lei/lună, iar pentru autoutilitare 320/lună; persoane fizice - taxa de parcare rezidențială crește cu 5 lei la 213 lei/ an - Amendamentul a trecut cu 25 de voturi „pentru".

Amendamentul nr.5 a rămas fără obiect, deoarece a făcut deja obiectul unei modificări adoptate în aceeași ședință, spune secretarul municipiului Constanța, Mirabela Călin.

Astfel proiectul de taxe și impozite pentru 2022 a fost adoptat cu amendamentele de mai sus.

Continuă ședința de Consiliul Local Municipal cu următoarele proiecte înscrise pe ordinea de zi.

Aleșii locali au aprobat proiectele nr. 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 și 18 au trecut cu 26 de voturi „pentru"

Proiect nr.19 privind închirierea prin licitație publică a amplasamentelor prevăzute în HCL nr. 105/2021 privind aprobarea Regulamentului local de publicitate la nivelul municipiului Constanța. Cine va face parte din Comisie:

Propunere PNL: titulari - Omocea Cristian (26 voturi pentru) şi Mirela Andrei (26 voturi pentru); supleant, Nazâru Alexandru (26 voturi pentru)
Propunere USR: titular - Cătălin Iacob (25 voturi pentru); supleanţi: Criastiana Popescu (25 voturi pentru) şi Romeu Stavăr (25 de voturi pentru)
Proiectul a trecut cu 26 de voturi pentru.

Aleșii locali au mai votat și proiectele nr. 20, 21, 24, 25, 26 și 27.


Aleșii locali au votat pentru declanșarea unei proceduri de expropriere. Este vizat un teren din cartierul Tomis Nord, zona Brotăcei – Tic Tac



La punctul nr 28, aleșii au de aprobat un proiect de hotărâre pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere a terenului, în suprafață totală de 230 mp – proprietate privată a unei persoane fizice – în vederea realizării lucrărilor de interes public local ’’Amenajarea unei grădini publice în cartierul Tomis Nord, zona Brotăcei – Tic Tac din Municipiul Constanța”; iniţiator: primar Vergil Chițac.
Consilierii USR atrag atenția că pe parcursul anului ei au făcut solicitări și pentru exproprierea altor suprafețe de teren din municipiul Constanța iar aparatul administrativ nu a dat curs solicitării lor.
Primarul Vergil Chițac susține că trebuie parcursă o procedură și că simpla solicitare venită din partea unor consilieri nu poate îmbrăca forma unui proiect de HCL.

Proiectul nr.28 a fost adoptat cu 18 voturi pentru și 8 abțineri.

Consilierii au mai aprobat și proiectele nr. 29,30, 31, 32,33, 34 și 35.

Aleșii locali au mai votat la punctul nr.36 și pentru înființarea Clubului Sportiv Municipal Constanța dar și proiectele nr.37, 38, 39 și 40.

38. Proiect de hotărâre privind numirea unui membru provizoriu în Consiliul de administrație al societății CT BUS S.A. Constanța; iniţiator: primar Vergil Chițac - avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

USR PLUS  îl propune pe Gabriel Ciobanu.
Propunerea a fost votată cu 25 de voturi pentru și un vot împotrivă.

39. Proiect de hotărâre privind numirea unor membri provizorii în Consiliul de administrație al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța. Propunerile sunt: Lorin Ursa din partea USR PLUS și Stere Hira din partea PNL.
Propunerea a fost votată cu 26 de voturi pentru și un vot împotrivă.

40. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință. Propunerile sunt: Mihai Ochiuleț din partea USR PLUS. Acesta va fi noul președinte de ședință pentru următoarele trei luni începând din luna ianuarie 2022.

Se trece la votul pentru cele două proiecte aflate pe ordinea suplimentară a ședinței Consiliului Local Municipal de astăzi.

1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 123/2021 privind „Regulamentul de organizare si functionare a parcarilor publice din municipiul Constanta” - proiectul a trecut cu 26 voturi „pentru", astfel închirierea parcărilor de reședință în municipiul Constanţa este amânată cu un an.

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului local la data de 24.12.2021 - proiectul a trecut cu 26 voturi „pentru".


Last edit:
 

În finalul ședinței de CLM,  consilierul USR Dumitru Caragheroghe a cerut primarului Vergil Chițac explicații în legătură cu descinderea procurorilor DNA la sediul Primăriei Constanța în data de 27 decembrie 2021.
Vergil Chițac a evitat să răspundă iar un alt consilier i-a recomandat lui Caragheroghe să adreseze o solicitare în scris primarului pentru a primi un răspuns la această întrebare.

Ședința s-a încheiat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat în şedinţă ordinară, marți, 28 decembrie 2021, de la ora 12.00. 

Ședința se desfășoară prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

ORDINE SUPLIMENTARĂ 1


1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 123/2021 privind „Regulamentul de organizare si functionare a parcarilor publice din municipiul Constanta”.


ORDINE SUPLIMENTARĂ 2

 
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului local la data de 24.12.2021.

Proiectul ordinii de zi
  1. Aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului local al municipiului Constanţa din data de 04.11.2021;
 
  1. Aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului local al municipiului Constanţa din data de 08.11.2021;
 
  1. Aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului local al municipiului Constanţa din data de 11.11.2021;
 
  1. Aprobarea procesului verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului local al municipiului Constanţa din data de 25.11.2021;
 
  1. Aprobarea procesului verbal al şedinţei ordinare a Consiliului local al municipiului Constanţa din data de 26.11.2021;
 
  1. Informare privind deplasarea în S.U.A a domnului viceprimar Rusu Ionuț, în perioada 15-21 noiembrie 2021;
 
  1. Informare privind deplasarea la Istanbul – Turcia, a domnului viceprimar Rusu Ionuț, în perioada 28-30 noiembrie 2021;
 
  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2022;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind majorarea impozitului pe clădiri și pe terenul aferent clădirii nerezidențiale utilizate în scop comercial, situată în municipiul Constanța, str. I. G. Duca nr. 39;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind majorarea impozitului pe clădiri și pe terenul aferent clădirii nerezidențiale utilizate în scop comercial, situată în municipiul Constanța, bd. Tomis nr. 78, proprietatea societății Standard Investments & Developments SRL;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Alexandru S. Pușkin nr. 33, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al Societății Termoficare Constanța SRL;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 3
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al CT BUS S.A.;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 3
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al SC Confort Urban SRL Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea auditorului statutar al SC Confort Urban SRL Constanța pentru exercițiile financiare 2021, 2022, 2023;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat din municipiul Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea asociaţiilor, fundaţiilor şi cultelor recunoscute în România, acreditate ca furnizori de servicii sociale potrivit legii, selecţionate în vederea acordării de subvenţii de la bugetul local pentru anul 2022;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 4 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea si extinderera unor spatii cu destinatia de locuinta din fondul locativ de stat, situate pe raza municipiului Constanta;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind închirierea prin licitație publică a amplasamentelor prevăzute în HCL nr. 105/2021 privind aprobarea Regulamentului local de publicitate la nivelul municipiului Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu – îmbunătățirea competitivității economice prin construire imobil P+4E – showroom și birouri, construire imobil parter – hală depozitare aferentă și achiziție echipamente, amenajare incintă, bd. Aurel Vlaicu, parcela A 659/10/1, investitor Mesta Marmură și Travertin SRL;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- aviz Comisia de specialitate nr. 2
 
  1. Proiect de hotărâre pentru încetarea valabilității HCL nr. 592/2005 privind modificarea HCL nr. 431/2003;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- aviz Comisia de specialitate nr. 2
 
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui Acord de colaborare între Municipiul Constanța și Facultatea de Arte din cadrul Universității ”Ovidius” Constanța;
iniţiatori: grup consilieri USR-PLUS
- avize Comisiile de specialitate nr. 4 și nr. 5
 
  1. Proiectul de hotãrâre pentru modul de aplicare la nivelul municipiului Constanța a dispozițiilor HCJ Constanța nr. 152/2013 privind stabilirea suprafețelor minime de spații verzi și a numărului minim de arbuști, arbori, plante decorative și flori aferente construcțiilor realizate pe teritoriul administrativ al județului Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- aviz Comisia de specialitate nr. 2
 
  1. Proiect de hotărâre pentru modificarea titlului și art. 1 din HCL nr. 381/2021 privind preluarea în proprietatea publică a municipiului Constanța a spațiului comercial în suprafață construită de 15 mp, situat în municipiul Constanța, B-dul 1 Mai nr. 101;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind preluarea în domeniul privat al municipiului Constanța a imobilului teren identificat cu nr. cadastral 255078,  în suprafață de 76 mp,  situat în municipiul Constanța, B-dul Tomis nr. 437;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind atribuirea unei suprafețe de teren reprezentând loc de veci în proprietatea domnului Burlacu Traian, revoluționar, în baza Legii nr. 341/2004 a recunoștinței pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977, cu modificările și completările ulterioare;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind atribuirea unei suprafețe de teren reprezentând loc de veci în proprietatea domnului Ciobotaru Constantin, revoluționar, în baza Legii nr.341/2004 a recunoștinței pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977, cu modificările și completările ulterioare;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere a terenului, în suprafață totală de 230 mp – proprietate privată a unei persoane fizice – în vederea realizării lucrărilor de interes public local ’’Amenajarea unei grădini publice în cartierul Tomis Nord, zona Brotăcei – Tic Tac din Municipiul Constanța”;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării către Consiliul Județean Constanța în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la trecerea imobilului situat în municipiul Constanța str. Medeea nr. 25A, din domeniul public al județului Constanța în domeniul public al municipiului Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii din domeniul privat în domeniul public al municipiului Constanța a unor terenuri situate în municipiul Constanța, zona Faleză Nord;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 2 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea completării HCL nr. 289/2021 privind aprobarea solicitării către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la trecerea unui imobil din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța în domeniul public al municipiului Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din bugetul local pentru premierea sportivilor și antrenorilor constănțeni din cadrul Clublului Sportiv Marina Constanța care au obținut performanțe deosebite la Campionatul Mondial de Ju Jitsu desfășurat la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în anul 2021;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din bugetul local pentru premierea sportivilor și antrenorilor constănțeni care au obținut performanțe deosebite la Cupa României Baschet Feminin 3x3, desfășurată în sezonul competițional 2021-2022;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din bugetul local pentru premierea sportivilor și antrenorilor constănțeni din cadrul Clubului Sportiv Farul Constanța care au obținut performanțe deosebite la competițiile internaționale oficiale desfășurate în anii competiționali 2020 și 2021;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre privind alocarea unor sume din bugetul local pentru premierea sportivilor constănțeni și a antrenorilor acestora pentru rezultatele deosebite obținute la competițiile de baschet-Liga Națională de Baschet 3x3 și Cupa României la Baschet 3x3, desfășurate în sezonul competițional 2021-2022;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 4 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind înființarea Club Sportiv Municipal;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 4 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului local Cosntanța în Grupul de lucru antibullying al Liceului Tehnologic ”Ioan N. Roman” din municipiul Constanța;
iniţiatori: consilierii locali Garip Mirela, Rusu Ionuț, Stavăr-Vergea Romeo, Nicolae Irinela, Merdinian Liviu
- aviz Comisia de specialitate nr. 4
 
  1. Proiect de hotărâre privind numirea unui membru provizoriu în Consiliul de administrație al societății CT BUS S.A. Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind numirea unor membri provizorii în Consiliul de administrație al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac
- avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5
 
  1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință.
iniţiator: primar Vergil Chițac
- aviz Comisia de specialitate nr. 5
 
 

 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 431

Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt înscrise pe ordinea de zi? (DOCUMENTE)

12 Apr 2024 935

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 897

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 1095

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, suplimentată (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 545

LIVE TEXT Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință ordinară. Iată ce se discută (DOCUMENTE+FOTO)

27 Mar 2024 991

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 1003

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 562

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 582

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 921

Majorare de capital pentru Drumuri Județene Constanța SA, proiect dezbătut de consilierii locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 521

Ședință a CLM Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 al societății Termoficare Constanța SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 515

Constanța Raportul de evaluare pentru diferența de preț asupra terenului deținut de Ion Dumitrache, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 692

Alipirea a două imobille teren în municipiul Constanța. Proiect de hotărâre la ședința Consiliului Local Municipal (DOCUMENT)

24 Mar 2024 456

Ședință CLM Constanța Consilierii locali discută emiterea avizului pentru Casa Bălașa Funeral SRL (DOCUMENT)

24 Mar 2024 457