UPDATE5 Ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța. Bursele elevilor nu au fost aprobate, prețul gigacaloriei pentru populație rămâne 250 de lei

  • Vergil Chițac, primarul municipiului Constanţa, luând în considerare referatul secretarului general al municipiului Constanța înregistrat sub nr. 190457/14.12.2020, a dispus convocarea Consiliului local al municipiului Constanţa  în  şedinţă extraordinară, pentru astăzi, 15 decembrie 2020, ora 13.00.
 

UPDATE 5:  Consilierii USR PLUS au depus în cadrul ședinței de Consiliul Local un amendament prin care solicită să se mențină toate categoriile de burse pentru elevi, inclusiv cuantumul acestora din anul 2020 (cu eventualitatea diminuării burselor de performanță la 500 de lei, în contextul în care în această perioadă nu s-au desfăsurat concursuri și olimpiade).

Proiectul inițial prevedea acordarea doar a burselor sociale, exceptându-le pe cele de merit, de performanță și studiu. Nici amendamentul consilierilor USR PLUS, nici proiectul inițial nu au trecut. “În perioada imediat următoare vom iniția discuții cu asociațiile elevilor și cu partenerii de alianță de la PNL astfel încât drepturile elevilor să nu fie încălcate” susțin reprezentanții USR PLUS.

 

Pe ordinea de zi se află următoarele proiecte:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2020;
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE:  Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi "pentru" și 8 "împotrivă".

În cadrul ședinței, grupul consilierilor PSD, prin alesul local, Costin Răsăuțeanu, au depus un amendament privind suplimentarea fondurilor pentru a susţine bersele elevilor şi subvenţionarea bugetului alocat acestora cu 6 milioane de lei. Amendamentul a fost respins cu 8 voturi "pentru", 18 "împotrivă" și o abţinere.


    
2. Proiect de hotărâre pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat;
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE 1: Proiectul privind cuantumul burselor a picat la vot cu 9 voturi "pentru" și 13 "abțineri" și 4 "împotrivă".
Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au intervenit în cadrul ședinței și au cerut indentificarea de surse bugetare pentru acordarea tuturor tipurilor de burse, în conformitate cu Legea Educației.
De altfel, aleșii locali de la USR PLUS,  susțin necesitatea acordării de burse pentru elevi și au depus un amendament de reducere a burselor de performanță cu 50%, amendament care nu a trecut.
Nici amendamentul PSD care a cerut ca valoarea burselor să rămână neschimbată nu a întrunit numărul necesar de voturi.
În cadrul ședinței a existat și un schimb de replici dur între primarul Chițac și președintele AEC, Sabina Spătariu.


        
3. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. Constanța începând cu 01.01.2021 în municipiul Constanța;

iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE 3: Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

27 voturi pentru, proiectul a trecut



4. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. Constanța și a subvenției unitare acordate consumatorilor casnici racordați la rețeaua de transport sau la rețeaua de distribuție, pentru perioada 01.01.2021 – 31.03.2021 în municipiul Constanța.
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE 4: Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat cu 8% preţul de producere a energiei termice de către CET Palas furnizată către RADET Constanța. Majorarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi este de 22 de lei cu TVA, dar prețul energiei termice plătit de populație va rămâne de 250 de lei, potrivit votului dat de consilierii locali municipali în ședința extraordinară de astăzi.

Proiectul a trecut cu 19 voturi “pentru”, 6 “împotrivă” și 2 “abţineri”.


 


 

 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța CSM Constanța și-a schimbat sediul. Unde este situat (DOCUMENT)

25 Apr 2024 361

În atenția consilierilor locali Două locuințe sociale vor fi repartizate către cinci persoane. Unde sunt situate (DOCUMENT)

22 Apr 2024 408

Candidații PSD Constanța au participat la „Primăvara speranței în lupta cu boala Parkinson“

20 Apr 2024 676

Ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Ordinea de zi completă (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 748

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 560

Terenuri trecute în domeniul privat al municipiului Electrocentrale Constanța SA cere anularea unei hotărâri a Consiliului Local Constanța din 2001! Instanța s-a retras pentru deliberări (DOCUMENT)

10 Apr 2024 566

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 928

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, suplimentată (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 558

Un spațiu comercial, situat în incinta Grupului Școlar „Virgil Madgearu“, preluat în domeniul privat al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Mar 2024 502

Ședință CLM Constanța Apartenența la domeniul privat al municipiului Constanța a două terenuri, printre proiectele de pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 666

Ședința CLM Constanța Reabilitarea a trei stații de transport în comun la capete de linii Cireșica, Pescărie și Poarta 1, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 664

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 601

Ședință CLM Constanța Este așteptată aprobarea devizului general actualizat pentru investiția care vizează amenajarea de noi locuri de joacă în municipiu (DOCUMENT)

24 Mar 2024 693

Ședință a CLM Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 al societății Termoficare Constanța SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 537

Constanța Raportul de evaluare pentru diferența de preț asupra terenului deținut de Ion Dumitrache, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 725