Astăzi se marchează ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii

La 29 mai se marchează Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută şi sub denumirea de Ziua internaţională a Căştilor Albastre, pentru a-i celebra pe cei aproximativ 125.000 de oameni care lucrează, în prezent, în 16 misiuni situate în cele mai periculoase locuri de pe glob. Această zi este, de asemenea, şi un prilej de comemorare a celor căzuţi în misiunile de menţinere a păcii., informează Agerpres.ro.
 
Încă de la început, în 1948, forţele ONU de menţinere a păcii au evoluat, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internaţională pentru a gestiona crizele complexe, care ameninţă pacea şi securitatea internaţională. De la crearea sa, Organizaţia Naţiunilor Unite a realizat un total de 71 de operaţiuni de menţinere a păcii. Din 1948 până în aprilie 2015, 3.358 de oameni reprezentând militari, forţe de poliţie şi personal civil şi-au pierdut viaţa în slujba păcii, ca urmare a actelor de violenţă, accidente şi boli.
 
În prezent, la operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU contribuie cu personal militar şi de poliţie 122 de state membre. În noiembrie 2014, România a ocupat locul 77 din 115 state membre contributoare cu trupe şi poliţie la operaţiunile ONU de menţinere a păcii. La 28 februarie 2015, România avea în 10 misiuni de menţinere a păcii desfăşurate pe patru continente un dispozitiv compus din 33 de ofiţeri de poliţie, 40 de experţi militari (observatori militari, ofiţeri de legătură şi ofiţeri de stat major şi 1 ofiţer încadrat în trupele de menţinere a păcii din teren), potrivit www.mae.ro.
 
Adunarea Generală a ONU a desemnat în 2002, prin Rezoluţia 57/129, Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii pentru a fi marcată la 29 mai. La această dată în 1948, prima misiune ONU de menţinere a păcii numită "United Nations Truce Supervision Organization" sau UNTSO şi-a început activitatea în Palestina.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi este Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii. Mai este cunoscută şi ca Ziua internaţională a Căştilor Albastre

29 May 2018 2314