O cunoscută jurnalistă franceză împlinește 57 de ani. A fost răpită în Irak

Jurnalista franceză Florence Aubenas, reporter al cotidianului Libération s-a născut pe  6 februarie 1961 în Belgia. Ea a fost ținută ostatică în Irak din 5 ianuarie până în 11 iunie 2005, conform Wikipedia.
 
Absolventă a Centrului de Formare a Jurnaliștilor din Paris (promoția 1984), Aubenas a lucrat pentru cotidianele Le Matin și Le Nouvel Économiste, înainte să ajungă la Libération. Ea a fost corespodent jurnalistic în Ruanda, Kosovo, Algeria, Afganistan și Irak, dar și în cadrul unor evenimente majore în Franța.
 
Florence Aubenas a fost răpită în Bagdad, împreună cu ghidul său irakian, Hussein Hanoun al-Saadi. Ei au fost eliberați după cinci luni de captivitate (157 zile, mai precis). Mai multe declarații de după eliberare confirmă faptul că ea a fost ținută ostatică în același loc cu jurnaliștii români Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci și Eduard Ovidiu Ohanesian răpiți in Irak.
 
Pe durata captivității s-au constituit o serie de comitete de susținere. După 100 de zile, la 15 aprilie 2005, numeroase instituții de media au organizat un protest. De asemenea au fost depuse mai multe petiții.
Un comunicat al ministerului Afacerilor Externe din dimineața lui 12 iunie 2005 anunța eliberarea lui Florence și a ghidului său Hussein Hanoun în cursul după-amiezii zilei precedente, și întoarcerea acesteia în Franța în seara zilei respective în jurul orei 20h. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.