Lucrari de investitii pentru diminuarea efectelor inundatiilor in Dobrogea

Constanta, 16.07.2010

Lucrari de investitii pentru diminuarea efectelor inundatiilor in Dobrogea

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral realizeaza lucrari de protectie a localitatilor impotriva inundatiilor. Inacest sens, ABADL a promovat mai multe lucrari in judetele Constanta si Tulcea, lucrari necesare pentru a inlatura riscul la inundatii. O astfel de lucrare este aceea pentru regularizarea vailor Agigea si Lazu, privind lucrari de prevenire si inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii. Scopul acestor acumulări este de atenuare a undelor de viitură în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor Agigea şi Lazu. Lucrările de regularizare propuse sunt necesare şi oportune, deoarece în perioadele cu precipitaţii abundente, în intervale de timp reduse, se concentrează valori importante de debite care deversează malurile existente şi produc inundaţii în zonele joase ale comunei. Totodată, în zona construită, datorită inexistenţei unui sistem de colectare a apelor de ploaie (canalizare pluvială, rigole), acestea se scurg necontrolat, producând pagube în gospodăriile oamenilor. Podeţele din dreptul drumurilor comunale, în prezent, fie lipsesc, fie sunt necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi al capacităţii de transport.
O alta lucrare de investitii este cea privind regularizarea raului Casimcea. Perimetrul de interes este situat pe valea raului Casimcea a afluentilor acestuia, in zona localitatilor Casimcea, Calugareni, Nistoresti, Cheia, Gradina, Runcu si Pantelimonu de Jos. Din cauza faptului ca in zona localitatii Casimcea viiturile pe raul Casimcea au avut caracter torential, cu debite importante amplificate si de aportul de apa provenit din afluentii Pantelimon, Cartal, Ramnicu si Mucova, s-au produs pagube materiale insemnate. Oportunitatea lucrarilor este justificata de amploarea pagubelor materiale produse de viiturile inregistrate in ultimii 10ani si valoarea pagubelor potentiale care se pot produce ca urmare a nerealizarii lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si de impactul pe care poate sa-l induca aceste calamitati asupra locuitorilor zonei.
Un alt obiectiv important este lucrarea privind Apararea impotriva inundatiilor a localitatii Tudor Vladimirescu, judetul Tulcea. Lucrarile promovate, au scopul de a proteja zona de pagubele produse de inundatiile ce se produceau anual primavara si toamna, fapt ce ducea la inundarea localitatii. Suprafata aparata include atat intravilanul cu cele 135 de gospodarii si obiective social – economice, culturale cat si o suprafata de teren agricol de 150 ha. Proiectul rezolva problema apararii localitatii la inundatii, dar avand in vedere ca localitatea Tudor Vladimirescu nu are canalizare, cele doua diguri care rezolva problema apararii impotriva inundatiilor, au creeat o incinta indiguita cu suprafata aprata de 255ha.  Se constata necesitatea amplasarii a cel putin unei statii de pompare, in zona cea mai joasa din partea sudica a localitatii, pentru evacuarea apelor pluviale si evitarea fenomenului de baltire.
Avand in vedere ca fenomenul de eroziune al malului are caracter agresiv si continuu, s-a constatat reanalizarea proiectului pe zona respectiva. Modernizarea senalului navigabil al Dunarii, proiect finantat de Uniunea Europeana- ISPA 2005/ RO/ 16/ P/ PA 002.01 „Asistenta tehnica pentru imbunatatirea conditiilor de navigatie pe sectorul comun roman bulgar al Dunarii si Studii Complementare”, impune retragerea spre uscat a cheului de acostare si a digului de aparare a localitatii Tudor Vladimirescu, astfel marindu-se raza de curbura a canalului navigabil.

Catalin Anton
Responsabil comunicare


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL Proiect de apărare împotriva inundațiilor, la Babadag, județul Tulcea

03 Feb 2024 730

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 628

Franța Localități sub apă! Guvernul anunţă măsuri ''excepţionale'' în urma inundațiilor

04 Jan 2024 726

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 763

Atenţionare de călătorie în Franța! Au fost emise coduri roșu și portocaliu de ploi și inundații

03 Jan 2024 625

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din 15 bazine hidrografice!

12 Dec 2023 654

Știri Constanța Plaja Modern, inundată în urma condițiilor meteo severe din ultima perioadă (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1475

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 858

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 839

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 732

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 972

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 875

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 781

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 707

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 746