Adminitratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei

În data de 22 martie, Administraţia Naţională „Apele Române” prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral celebrează Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii.
 
Cu aceasta ocazie, in data de 20.03.2013 au fost expuse in sediul ABADL fotografii realizate de catre elevii din scolile constantene. Expozitia de fotografie va ramane deschisa publicului larg pana pe data de 1 aprilie 2014.
 
Totodata au fost organizate intalniri in parteneriat cu unitatile scolare din Cernavoda unde, pe data de 19 martie a fost celebrata Ziua Mondiala a Apei.
 
Vineri 21.03.2014  ora 10,30  la Școala Gimnazială nr. 31 Constanţa are loc activitatea  ,,ZIUA MONDIALĂ A APEI” din cadrul Proiectului  Educațional  ,,Împreună  pentru un mediu curat”ediția a IV-a, eveniment înscris în Calendarul Județean al Activităților Educative 2014 nr.115A/29/ 14.01.2014, parteneriat interinstituțional pe probleme de protecție a mediului înconjurător.

    Unități școlare partenere:
- Colegiul Tehnic ”Vasile Pârvan”  Constanța – coordonator  proiect
- Școala Gimnazială nr.1 Poarta Albă
- Liceul Tehnologic Topraisar
- Colegiul Agricol Poarta Albă
- Liceul Teoretic Murfatlar
- Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Medgidia
- Colegiul Tehnic ”Pontica” Constanța

- Colegiul Economic Mangalia
- Școala Gimnazială nr. 23”Constantin Brâncoveanu” Constanța
- Colegiul Tehnic ”Tomis” Constanța

- Liceul Tehnologic ”Gheorghe Miron Costin ”Constanța
- Școala Gimnazială nr.31 Constanța
- Școala Gimnazială nr. 38 ”Dimitrie Cantemir” Constanța
- Școala Gimnazială nr. 40 ”Aurel Vlaicu” Constanța
- Școala  Militară de Maiștrii Militari a Forțelor Navale ” Amiral Ion Murgescu”
- Liceul Teoretic ”Ion Podaru” Ovidiu
- Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” Constanța
- Liceul Tehnologic ”C.A. Rosetti” Constanța
- Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Bucuresti
 
Informatii suplimentare:
 
 Anul 2014 abordează o temă de interes global “Apa şi Energia“, având în vedere că ambele sectoare sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune: pentru producerea de energie este folosit potenţialul apei, iar pe de altă parte, aproximativ 8 % din producţia de energie mondială este utilizată pentru captarea, tratarea şi transportul apei către diferiţii consumatori.
 
„Una din soluţiile care şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere tehnic şi financiar este realizarea unor noi acumulări complexe prin care să se facă regularizarea volumelor de apă între anii cu exces şi cei cu deficit de precipitaţii şi totodată să poată fi valorificat potenţialul energetic al apelor acumulate. Pentru realizarea unui management integrat, cooperarea între diferitele sectoare este esenţială pentru o dezvoltare adecvată a resurselor de apă. În cadrul acestei cooperări, trebuie să se aibă în vedere şi elemente de perspectivă cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distribuţia beneficiilor apei, costuri şi riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie să se regăsească în Planul de management elaborat în conformitate cu Directiva Cadru pentru Apă. Această cooperare este cu atât mai necesară, cu cât cele mai importante acumulări din ţara noastră sunt acumulări complexe, care, pe lângă energie, au un rol de apărare împotriva inundaţiilor, asigură apa pentru irigaţii şi, nu în ultimul rând, asigură alimentarea cu apă a populaţiei.”, Doina Pană, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
 
Având în vedere toate aceste aspecte devine evidentă necesitatea identificării unor strategii comune cu implicare în cele două domenii de activitate, atât pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic, cât şi pentru asigurarea atingerii şi menţinerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă. Concluzia este mai mult decât evidentă: apa şi energia au un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii.”, Vasile Pintilie, director general al Administrației Naționale ”Apele Române”.
 
La nivel mondial, cerinţa de apă şi de energie va creşte continuu în mod semnificativ în următoarele decenii, aspect care va conduce la mari provocări şi la exploatare intensivă a resurselor de apă în aproape toate regiunile lumii. Spre deosebire de tendința mondială, conform datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române”, cerința de apă a scăzut la 7,48 mld mc. de apă, reprezentând mai puțin de jumătate față decât se înregistra cerința de apă în anul 1990, respectiv la 20,4 mld.mc. de apă. Începând cu anul 2001, cerinţa de apă s-a redus practic la jumătate, comparativ cu anul 1990.
  Energia asociată cursurilor de apă, reprezintă o parte importantă din resursele mondiale de energie primară. În acest sens, hidroenergia este cea mai importantă sursă de energie regenerabilă utilizată în prezent. Energia generată anual de centralele hidroelectrice atinge 2,1 milioane de GWh, ceea ce reprezintă între 16 şi 18 % din consumul de electricitate mondial.
 
 
Coordonator STPCB
Catalin Anton

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2740

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 639

Zeci de elevi intoxicați la Timiș. DSP a intervenit

03 Apr 2024 379

Horoscop pentru duminică, 31 martie 2024. Cheltuielile comune cu alții sunt o temă delicată pentru unii nativi

31 Mar 2024 601

Horoscop pentru sâmbătă, 30 martie 2024. Iată ce le este rezervat zodiilor astăzi

30 Mar 2024 799

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20582

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 532

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 727

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31257

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5444

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 743

Horoscop pentru miercuri, 07 februarie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru unii nativi

07 Feb 2024 950

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 758

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2755

Gala Dark Knights 2024 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 769