Planul de Management al Riscului la Inundaţii şi exerciţii de simulare în judeţele Constanţa şi Tulcea

Planul de Management al Riscului la Inundaţii şi exerciţii de simulare în judeţele Constanţa şi Tulcea
 
Specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale ”Apele Române”, Administrației Naționale de Meteorologie şi Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor s-au reunit, la Braşov, unde au discutat despre situaţiile de apărare împotriva inundaţiilor. În cadrul reuniunii s-au făcut propuneri pentru o mai bună funcţionare a fluxului informațional, în perioadele cu risc de inundaţii.
Un subiect important pe ordinea de zi a fost Stadiul de implementare al Directivei Inundaţii din România – Planurile de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI).
Planul de Management al Riscului la Inundaţii ia în considerare aspecte de amploare deosebită, precum viiturile și zonele potențial a fi afectate și anume: albiile majore cu retenţie naturală, obiectivele de mediu, gestionarea solului şi a apei, planificarea spaţială, utilizarea terenurilor, conservarea naturii şi infrastructura de navigaţie şi portuară, etc.
În intervalul septembrie-noiembrie 2015 este propusă informarea şi consultarea publicului asupra PMRI. Termenul de raportare este de 22 decembrie 2015.
Tot în cadrul reuniunii de la Braşov s-au făcut propuneri pentru o mai bună funcţionare a fluxului informaţional în perioadele de ape mari, dar şi pentru o eventuală perioadă de secetă.
De asemenea, s-a discutat și PROGRAMUL exerciţiilor de simulare a producerii de inundaţii pentru verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare - alarmare a populaţiei.
Exerciţiile de simulare se vor desfăşura la nivelul fiecărei Administraţii Bazinale de Apă iar structurile implicate vor fi: Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrele Meteorologice Regionale, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţiile Bazinale de Apă şi Sistemele de Gospodărire a Apelor, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – filialele judeţene, S.C. Hidroelectrica S.A., societăţi piscicole şi alţi deţinători de acumulări mici, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, Grupurile de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene - Centrele Operaţionale, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.
Exerciţiile de simulare se vor desfăşura în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, timp de două zile, în perioada 22 - 26 iunie 2015. Pe scurt, exerciţiul prevede următorul scenariu: „În  urma precipitaţiilor abundente s-au produs scurgeri pe versanţi, cu pagube importante pe raza mai multor localităţi din bazinul hirdrografic Dobrogea-Litoral. Se va institui cod portocaliu de precipitaţii, cu cantităţi de 90-100 l/mp.” Localităţile vizate în cadrul exerciţiului sunt: Rasova, Topalu, Oltina (Constanţa) şi Babagad, Greci, Luncaviţa (Tulcea).
Informaţiile şi avertizările difuzate pe timpul exerciţiului vor purta menţiunea:
Atenţie! Acesta este un exerciţiu de simulare. Datele nu corespund realităţii!”.
La sfârşitul exerciţiilor de simulare se vor face evaluări, la nivel de bazin hidrografic, în vederea stabilirii termenelor şi responsabilităţilor necesare pentru remedierea deficienţelor, precum şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. Analizele vor fi vizate de către prefecţii judeţelor în care au avut loc exerciţiile de simulare și vor fi aprobate de către directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral.
 
DIRECTOR,
           GEORGE PAPARI

 
                                                                                   
 

 
Purtător de cuvânt,
Marieta Iorga

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 874

Hidrologii avertizează că există risc de viituri în următoarele 72 de ore! Cod galben şi portocaliu pentru mai multe bazine hidrografice. Vizate și râuri din Dobrogea

31 Mar 2023 1242

Constanța Canalizările vor fi decolmatate și verificate, mai ales cele din zone cu risc de inundații

14 Jun 2021 1557

SC RAJA SA a verificat în Constanța, receptorii pluviali din zonele de risc la inundații (galerie foto)

19 Nov 2019 1677

Angajații Primăriei Constanța decolmatează canalizările din zonele cu risc inundabil (galerie foto)

03 Oct 2019 1881

UPDATE. Constanţa. Pompierii amplasează diguri în zonele cu risc de inundaţii (galerie foto + video)

23 Jul 2018 6103

Studiu al Băncii Mondiale Cât de afectată ar fi Constanţa în cazul unui cutremur major?

02 Feb 2017 2287

Consiliul Judeţean Constanţa trebuie să integreze hărţile de risc la inundaţii în planurile de urbanism

29 Nov 2016 2412

Cod galben de inundații pentru mai multe bazine hidrografice din 11 județe, printre care şi Constanţa

19 Aug 2016 1911

MAI a solicitat tehnică și personal din județele care nu sunt amenințate de inundații

03 Jun 2016 1640

Taifunul Neoguri Risc de inundaţii catastrofale în Japonia

09 Jul 2014 1775

Apa mării infectată cu virusul hepatitei A? Iată ce spune MAE

06 Jul 2014 1955

Comunicare importantă pentru primarii din zonele cu risc de inundații

20 Jun 2014 2729

Risc de inundații în Dobrogea pe râurile mici

29 May 2014 2047

Inundațiile amenință și Autostrada Soarelui, pe segmentul Feteşti-Cernavodă

15 May 2014 3628