Modificari aduse accesarii fondurilor nerambursabile oferite pentru modernizarea exploatatiilor agricole

6 mai 2010
COMUNICAT DE PRESĂ

Modificări aduse accesării fondurilor nerambursabile oferite pentru modernizarea exploataţiilor agricole

 Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a publicat versiunea actualizată a Ghidul Solicitantului pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” care conţine o serie de modificări importante privind Ghidul Solicitantului pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” privind facilitarea depunerii proiectelor de investiţii.
 APDRP solicită, începând cu 3 mai, data deschiderii primei sesiuni de primire a proiectelor pentru „Modernizarea exploataţiilor agricole” din acest an, depunerea dovezii capacităţii şi sursei prin care beneficiarul va asigura cofinanţarea proiectului. Pentru proiectele ce vizează noile provocări legate schimbările climatice, fondurile publice au fost suplimentate cu suma de 28.677.708 Euro reprezentând alocarea financiară aferentă Planului European de Redresare Economică (PERE) destinată României.
 Astfel, procentul de cofinanţare s-a majorat cu 10% pentru investiţiile având drept scop implementarea noilor provocări prin următoarele tipuri de operaţiuni: „îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşămintelor cu azotat”, „instalaţii pentru tratamentul apelor reziduale în exploataţii agricole şi în cadrul proceselor de prelucrare şi comercializare”. Această majorare se aplică exclusiv la partea din proiect destinată investiţiilor în aceste două tipuri de operaţiuni.
 Totodată, a fost introdus un nou sector prioritar: culturi de specii forestiere cu ciclu de producţie scurt şi regenerare pe cale vegetativă în scopul producerii de energie regenerabilă.
 O noutate în ceea ce priveşte criteriile de selecţie este punctajul suplimentar care se va acorda pentru proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, care vor primi astfel 5 puncte.
 Punctajele pentru proiectele care prevăd investiţii în sisteme de irigaţii, energie regenerabilă şi procesare în cadrul fermei, se acordă în funcţie de ponderea acestor investiţii în valoarea totală eligibilă a proiectului.
 Pentru proiectele care prevăd producţie în sistem ecologic punctajul se acordă în funcţie de ponderea suprafeţei/numărului de animale în suprafaţa totală/numărului total de animale al exploataţiei.
 De asemenea, semnificativ de subliniat sunt şi modificările propuse pentru punctajul de selecţie al proiectelor ce vor fi depuse pentru evaluare şi aprobare în cadrul Măsurii 121. Astfel, pentru stimularea sectorului vegetal se vor acorda, la culturile de câmp, 15 puncte faţă de 5 puncte primite anterior, pentru stimularea acestui sector.
 O altă modificare se referă la perioada în care persoanele fizice se pot autoriza ca Persoane Fizice Autorizate (PFA) pentru a putea fi acceptate ca beneficiari. Această perioadă a fost prelungită de la 30 zile lucrătoare, de la data primirii notificării privind selectarea cererii de finanţare, la 60 zile calendaristice.
 Dovada se va depune la momentul contractării şi se va putea face prin documente specifice emise de către instituţiile financiar-bancare.
 Exploataţiile agricole care nu au mai beneficiat de sprijin nerambursabil oferit prin Programul SAPARD sau PNDR, pentru acelaşi tip de activitate, vor primi 7 puncte în loc de 5 puncte cum se acordau în sesiunile anterioare. Acest aspect poate încuraja micii întreprinzători să acceseze fondurile nerambursabile oferite prin PNDR. Totodată punctajul acordat investiţiilor pentru procesarea produselor agricole  a scăzut de la 10 puncte la 5. Conform noii versiuni a Ghidului Solicitantului, aferent Măsurii 121, exploataţiile agricole deţinute de fermieri cu vârsta sub 40 de ani vor primi 13 puncte.
 De reţinut ar mai fi şi precizarea conform căreia la punctarea criteriilor de selecţie cheltuielile neeligibile NU sunt luate în considerare.
 Mai multe informaţii şi detalii se regăsesc în versiunea finală a Ghidului Solicitantului aferent Măsurii 121 „Modernizarea exploataţilor agricole”, cât şi în anexele acestuia, care sunt afişate pe pagina oficială de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, www.apdrp.ro.

Serviciul Relaţii Mass-Media al


Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța box Cu patru titluri continentale în palmares, „Amalia Niță are Europa la picioare!“

17 Apr 2024 533

Baschet CSM Constanța va juca pentru locurile 5-8, după trei înfrângeri cu CSM CSU Oradea (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 576

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 367

Baschet CSM Constanța a câștigat primul meci cu FCC UAV Arad din finala Ligii Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 664

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 584

Baschet CSM Constanța începe finala Ligii Naționale. Primele două meciuri, pe litoral. Intrarea este liberă!

15 Apr 2024 453

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța va juca finala mică a campionatului (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 786

Calendar săptămânal CSM Constanța Handbaliștii, meci în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, cu CSU din Suceava. Sâmbătă, 13 aprilie 2024

13 Apr 2024 602

CSM Constanța box Amalia Niță, în finala Campionatului European. La un meci de al patrulea titlu continental!

12 Apr 2024 831

CSM Constanța luptă iar pentru titlu! Andrei Talpeș - „Prin forța grupului și prin «Team is everything», am ajuns în marea finală“

12 Apr 2024 773

O nouă performanță! Baschetbalistele de la CSM Constanța s-au calificat în finala Ligii Naționale (GALERIE FOTO)

09 Apr 2024 688

IPJ Bistrița-NăsăudFinala Campionatului de tenis de masă al Ministerului Afacerilor Interne.

09 Apr 2024 253

Baschet. Marți, 9 aprilie 2024 CSM Constanța, meci acasă pentru calificarea în finala Ligii Naționale. Intrarea e liberă! (VIDEO)

09 Apr 2024 505

Calendar săptămânal CSM Constanța Cu un nou staff tehnic, rugbyștii debutează în Divizia Națională de Seniori 2024

05 Apr 2024 612

Farul Constanța Echipa Under-17 s-a calificat în finala Cupei Elitelor, după succesul categoric cu Csikszereda (GALERIE FOTO + VIDEO)

05 Apr 2024 694