Solicitantii de fonduri nerambursabile pentru agricultura vor face dovada cofinantarii

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va solicita, începând cu prima sesiune de primire a proiectelor pentru „Modernizarea exploataţiilor agricole" (Măsura 121) din acest an, depunerea, la momentul contractării, a dovezii capacităţii şi sursei prin care beneficiarul va asigura cofinanţarea proiectului.

 

Această regulă se va aplica şi pentru toate celelalte măsuri de finanţare în ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte şi nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finanţare în sesiunile precedente.

Dovada capacităţii şi sursei de cofinanţare se va putea face prin documente specifice emise de către instituţiile financiare.

Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar (datat de bancă şi vizat cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii la Agenţie, în cazul existenţei unor surse de cofinanţare de tipul: fonduri proprii, certificate de depozit nominative şi dematerializate, cu o scadenţă mai mică sau egală cu trei luni faţă de data depunerii) sau extrasul de cont bancar vizat şi datat de bancă cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii în cazul existentei unor surse de cofinanţare precum: granturi, sponsorizări, donaţii, (însoţit de un document care să ateste sursa respectivă, emis de organizaţia care a acordat-o); sau extrasul de cont bancar şi Formularul de achiziţie titluri de stat, emise şi vizate de bancă (în cazul cofinanţării prin titluri de stat cu o scadenţă mai mică sau egală de trei luni faţă de data depunerii).

De asemenea, beneficiarul va putea apela la emiterea de către bancă a unei Scrisori de Confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia.

În cazul în care solicitantul nu va depune aceste documente în termen de 60 de zile de la data notificării selectării proiectului, APDRP va refuza semnarea Contractului de finanţare.

Această hotărâre a fost luată în urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (CM pentru PNDR), în urma unor analize asupra derulării implementării proiectelor din care a reieşit că unii beneficiari au întâmpinat dificultăţi majore în asigurarea cofinanţării la momentul realizării investiţiilor propuse. Acest lucru a dus la dus la rezilierea unor contracte deja semnate.

Decizia luată va constitui şi un mod pentru departajarea proiectelor în contextul în care pentru multe măsuri de finanţare se înregistrează o competiţie crescută.

Până în acest moment solicitantul completa o declaraţie pe propria răspundere prin care se angaja că dispune de capacitatea de a cofinanţa proiectul.

INFORMAŢII UTILE

Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole" se încadrează în Axa I - „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic" şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane cât şi a factorilor de producţie, dar şi îndeplinirea standardelor naţionale şi a standardelor comunitare.

Obiectivele specifice ale Măsurii 121 se referă la introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile. Se are de asemenea în vedere necesitatea adaptării exploataţiilor la standardele comunitare şi creşterea veniturilor exploataţiilor agricole sprijinite.

Un alt obiectiv care se preconizează a fi atins prin implementarea acestei măsuri este sprijinirea membrilor grupurilor de producători sau ai altor forme asociative în vederea încurajării fenomenului de asociere.

Obiectivele operaţionale se referă la promovarea investiţiilor în exploataţiile agricole din sectorul vegetal şi de creştere a animalelor pentru realizarea de construcţii noi şi/sau modernizarea construcţiilor agricole existente din cadrul acestora şi a utilităţilor aferente, achiziţionarea de maşini şi utilaje noi, înfiinţarea de plantaţii etc.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 121 sunt fermierii a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării, are o dimensiune egală sau mai mare de 2 UDE şi este înregistrată în Registrul fermelor sau Registrul agricol. Astfel, pentru a beneficia de sprijin prin FEADR un solicitant trebuie să aibă ca obiect principal de activitate domeniul agricol, conform Certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului.

Pentru perioada 2010-2013, prin Măsura 121 fondurile nerambursabile acordate vor fi în proporţie de 40%, fondurile reprezentând cofinanţarea publică, la care trebuie să se adauge contribuţia privată.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 de Euro - această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. Astfel, pentru perioada 2010 - 2013, valoarea maximă a cofinanţării publice este de 800 de mii de Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2 milioane Euro.

Procentul sprijinului nerambursabil de 40% se va putea majora cu 10% pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori cu vârsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finanţare;

Alţi 10% pot fi obţinuţi pentru investiţiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în zone cu handicap natural şi în arii naturale protejate încadrate în reţeaua Natura 2000.

Tot un procent de 10% va fi acordat pentru investiţiile având drept scop implementarea noilor provocări prin următoarele tipuri de operaţiuni: „îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşămintelor cu azotat", „instalaţii pentru tratamentul apelor reziduale în exploataţii agricole şi în cadrul proceselor de prelucrare şi comercializare". Aceasta majorare se aplica exclusiv la partea din proiect destinată investiţiilor în aceste două tipuri de operaţiuni;

Numai pentru anul 2010, se acordă un procent de 25%, pentru investiţiile noi având drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole .

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% şi nu va depăşi 1,2 milioane de Euro pentru proiectele care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile.

Valoarea maximă a cofinanţării publice poate ajunge la 1,6 milioane de Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care aparţin unei forme asociative şi care deservesc majoritatea membrilor acesteia (jumătate plus unul din membri). Valoarea maximă eligibilă a unui astfel de proiect va fi de 4 milioane de Euro.

Verificarea respectării intensităţii maxime a ajutorului se va face înaintea semnării contractului de finanţare de către APDRP.

Unitatea de dimensiune economica (UDE) reprezintî unitatea prin care se exprimă dimensiunea

economica a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia

Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unităţi de dimensiune economică este de 1.200 Euro

conform Regulamentului CE nr.1698/2005, art. 36, litera a, punctele I, II şi III

conform Directivei Consiliului 91/676/CEE, pe baza Corrigendei la Regulamentul (CE) nr. 1463/2006 care amendează Regulamentul (CE) nr. 1698/2005) se prevede un astfel de sprijin pe o perioadă de 4 ani începând cu 1 ianuarie 2007


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1201

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1246

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1282

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1214

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1375

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1511

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1970

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1580

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1524

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1447

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1619

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1862

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3789

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3123

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6190