Dezbatere pe tema testarii antidrog a elevilor din scolile sectorului 4 al capitalei - 13.02.2009

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR 
                              
        AGENŢIA NAŢONALĂ ANTIDROG
   BIROUL DE PRESĂ ŞI RELAŢII PUBLICE                                                                   

DEZBATERE PE TEMA
TESTĂRII ANTIDROG A ELEVILOR DIN ŞCOLILE SECTORULUI 4 AL CAPITALEI

În ziua de 11 februarie a.c., la invitaţia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog au participat la dezbaterea publică organizată la Colegiul "Mihai Eminescu", din Capitală,  pe tema oportunităţii şi legalităţii testării antidrog a elevilor din licee, proiect iniţiat şi susţinut de Consiliul Local al Sectorului 4. La dezbatere au mai fost prezenţi reprezentanţii conducerii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, 64 de directori de unităţi şcolare din sectorul 4, reprezentanţi ai primăriei, sindicatelor, precum şi secretarul general al CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului).
Cu acest prilej, reprezentanţii Agenţiei au transmis recomandările Grupului Pompidou  al Consiliului Europei in domeniul prevenirii si tratamentului aidctiilor, formulat în Platforma de Etică. Astfel, pe baza unor studii si cercetari , expertii Grupului Pompidou  nu agreează şi nu încurajează asemenea practici, întrucât nu există nici o dovadă ştiinţifică a eficacităţii testelor de depistare prin urină sau salivă, ca metodă de prevenire a uzului şi abuzului de droguri. Deşi există o legătură  între consumul de droguri şi comportamentul elevilor, această legătură nu este univocă şi constatarea prezenţei unui stupefiant în urină nu rezolvă înţelegerea sistemica si cauzala a problemelor cu care se confruntă elevul.
De asemenea, chiar daca adulţii, cadre didactice sau parinţi, sunt tentaţi să asocieze comportamentele inadaptative sau asociale ale elevilor cu consumul de droguri, nu este demonstrată ştiinţific existenţa unei corelaţii directe, cu rol determinativ unic între consum şi inadaptare/ianadecvare şcolară sau socială. Uzul, abuzul şi dependenţa de droguri sunt comportamente multifactorial determinate, prin influenţa directă sau indirectă a unui set de factori de risc sociali/contextuali şi psihologici/individuali.
Pornind de la premise conform cărora comportamentele de dependenţă de droguri sunt determinate social şi educaţional, membrii Grupului Pompidou al Consiliului Europei în domeniu recomandă ca în locul adoptării unor măsuri de testare antidrog în mediul şcolar să fie utilizate şi implementate programe de prevenire universală, selectivă si indicată adresate elevilor, programe care să coreleze metodele/tehnicile pedagogice şi formative de informare asupra riscurilor consumului de droguri cu metodele/tehnicile interactive de formare şi dezvoltare de abilităţi cu rol de factori de protecţie.
În plus, autorii Platformei de Etică din cadrul Grupului Pompidou al Consiliului Europei consideră că măsurile de testare obligatorie a consumului de droguri în mediul şcolar sunt în dezacord cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului,  implicit cu principiile morale şi juridice ale democraţiilor noastre europene, pluraliste.
Agenţia Naţională Antidrog a implementat, în perioada 2004-2008, singură şi în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene şi unele organizaţii neguvernamentale aproximativ 500 proiecte de prevenire universală, selectivă sau indicată în unităţile şcolare din Bucureşti şi din ţară, orientare ce va fi respectată şi în anii următori.
Grupul Pompidou recomandă statelor Uniunii Europene să se limiteze la asigurarea educaţiei pentru toţi, la informarea tinerilor asupra riscurilor consumului de droguri şi la adoptarea de către aceştia a unui stil de viaţă sănătos.  În susţinerea punctului de vedere de mai sus au fost invocate ca argumente de ordin juridic prevederi din Constituţia României şi art. 26 din Legea 18/1990 (completată de Legea 272/2004) prin care România ratifică Convenţia cu privire la drepturile copilului şi alte acte normative.
*
*    *
Info background
Dezbaterea legata de aspectele etice ale problemei consumului de droguri a fost lansata in februarie 2003 la Grupul Pompidou, in cadrul seminarului pe tema “Eticii, standardelor profesionale si adictiilor”. In 2005 membrii platformei au fost implicati in redactarea unei lucrări numite “Adictii”, publicate  in seria “Etica” a Consiliului Europei.


In martie 2008, platforma s-a finalizat cu adoptarea unei opinii comune in cadrul proiectului desfasurat din 2004 pe tema depistarii consumului de droguri în scoala si la locul de munca. In septembrie 2008 s-au publicat toate rapoartele produse in contextul acestei cercetari, oferind, in mod special, o vedere de ansamblu asupra situatiei din scolile Europene si un studiu comparativ a legislatiei europene relevante pe aceasta tema.

BIROUL DE COMUNICARE SI RELATII PUBLICE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1398

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1819

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 614

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 952

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 623

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 646

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1045

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 865

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 762

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 800

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 909

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1698

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 907

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3425

Averea și interesele Cosmin Piersic, nepotul lui Florin Piersic, împuternicit șef în IPJ Constanța! Iată ce serviciu va conduce (DOCUMENTE)

26 Jan 2024 8816