Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru completarea unor formulare privind administrarea impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale

În vederea îmbunătăţirii serviciilor destinate contribuabililor persoane fizice, s-a propus introducerea în conţinutul formularelor de decizii de impunere privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale a informaţiilor referitoare la plata obligaţiilor fiscale (contul bugetar şi contul IBAN, modalitatea de plată a obligaţiilor bugetare).
Totodată, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, începând cu data de 1 februarie 2013, în sfera contribuţiilor sociale obligatorii au fost incluse veniturile din silvicultură şi din piscicultură.
 
Astfel, persoanele fizice care realizează aceste categorii de venituri, sunt obligate să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate.
 
Potrivit art.296^25 alin.(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, stabilirea obligaţiilor anuale de plată se realizează de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza căreia se regularizează sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.
 
De asemenea, alin (6) al art. 296^22 prevede că, pentru persoanele care  realizează numai venituri din activităţi agricole, piscicultură şi silvicultură, sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară. Sarcina verificării şi după caz, a stabilirii bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate revine şi în această situaţie, organului fiscal competent.
 
Faţă de cele de mai sus, prin prezentul proiect de ordin se propun următoarele:
 
a) adaptarea modelului şi conţinutului formularului 630 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, pentru anul 2013, prin introducerea informaţiilor referitoare la veniturile din silvicultură şi piscicultură;
b) introducerea informaţiilor privind contul bugetar şi contul IBAN, precum şi cele referitoare la modalităţile de plată a obligaţiilor bugetare datorate de persoanele fizice, în conţinutul  următoarelor formulare:
  • 250 “Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice”
  • 251 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice”
  • 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”
  • 630 “Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”
  • 650 “Decizie de impunere privind plăţile anticipate  cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor”
 
 
*   *  *

Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:
  • Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
  • Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
  • Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
 

Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul Informaţii / Comunicate şi informaţii de presă aflat pe site-ul instituţiei.
 
 
 
SERVICIUL COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS-MEDIA                                                                                                                      

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind mobilitatea academică a studenților

22 Mar 2024 457

Ministerul Educației Proiectul de ordin privind aprobarea indicatorilor de eficiență și de impact ai programului „Masă sănătoasă”, în consultare publică

15 Mar 2024 524

Ministerul Educației Proiect de ordin de ministru privind structura anului școlar 2024 - 2025

28 Dec 2023 900

Proiect de ordin la Ministerul Sănătății Norme de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală

31 Aug 2023 1455

Document Prețurile reduse nu vor mai fi afișate cu un font mai mare decât prețul întreg. Ce alte măsuri sunt în ordin?

04 Apr 2023 1424

Document Se modifică lista afecţiunilor medicale care nu permit obținerea permisului de portarmă

29 Mar 2023 1887

Valoarea tichetului de creșă va crește din nou în aprilie

13 Mar 2023 1291

Produse alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate. Proiect de ordin privind informarea consumatorilor, dezvoltat de ANPC

14 Feb 2023 969

Proiect Rudele de până la gradul IV ar putea avea acces la datele medicale ale unei persoane decedate

07 Feb 2023 1031

Structura anului școlar 2023-2024, proiect în consultare publică. Când sunt programate vacanțele

27 Jan 2023 2096

Proiect Modificări în legislația privind aprobarea modului de calcul și a nivelului tarifar pentru activitățile de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare

02 Dec 2022 1001

Factura la curent, în rate! Proiectul de ordin, în transparență decizională la ANRE

30 Nov 2022 1320

ANSVSA, sprijin legislativ pentru operatorii din domeniul alimentar care dețin abatoare

21 Nov 2022 1110

Se modifică programul de vizitare în spitale? Ministerul Sănătății propune ca durata maximă să fie de 30 de minute

21 Nov 2022 1272

Ordinul de protecție ar putea fi emis în afara violențelor de familie. Proiectul de lege, în consultare publică (DOCUMENT)

27 Oct 2022 1330