Prin e-guvernare.ro toti contribuabilii pot transmite electronic declaratiile catre institutii

Vineri, 7 august 2009, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 862 din 22 iulie 2009 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional. Conform actului normativ, depunerea declaraţiilor utilizând Sistemul Electronic Naţional (SEN), operat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI), reprezintă singura modalitate legală de transmitere în format electronic a declaraţiilor către instituţiile şi autorităţile administraţiei publice.

Prin intermediul SEN, disponibil la adresa de Internet www.e-guvernare.ro, toţi contribuabilii de la nivel naţional au posibilitatea de a depune online următoarele 9 declaraţii către instituţiile publice:

  • Declaraţia privind obligaţiile de plată către bugetul asigurărilor sociale
  • Declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor de şomaj
  • Declaraţia privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (100)
  • Declaraţia privind impozitul pe profit (101)
  • Decont privind taxa pe valoare adăugată (300)
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale şi a fondurilor speciale (102)
  • Declaraţia privind accizele (103)
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri(390).

De asemenea, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice au obligaţia de a accepta declaraţiile depuse de către orice contribuabil prin SEN, ca singură modalitate legală de transmitere în format electronic a acestora.

Serviciile publice electronice de depunere a declaraţiilor prin SEN pot fi utilizate în baza deţinerii unui certificat electronic valid emis de către ASSI, operatorul sistemului. Certificatul electronic, necesar pentru transmiterea declaraţiilor în mod electronic, se eliberează la sediul ASSI, din strada Italiană, nr. 22, sector 2, Bucureşti şi este valid 2 ani de zile de la data emiterii. Pentru utilizarea procedurilor electronice puse la dispoziţie prin intermediul www.e-guvernare.ro, persoanele juridice trebuie să achite un tarif anual de utilizare în cuantum de 46 de Ron, fără TVA.

Potrivit Hotărârii nr. 862/2009, până la data de 31 decembrie 2009 ASSI are obligaţia de a realiza registrul electronic al instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice din România. Orice modificare survenită asupra denumirii, datelor de contact ori asupra statutului instituţiei sau autorităţii administraţiei publice va fi comunicată în termen de 3 zile către ASSI în scopul actualizării informaţiilor din registrul electronic.

Textul legislativ aduce modificări şi asupra Anexei nr. 1 din H.G. 1085/2003, anexă ce cuprinde lista instituţiilor publice care au obligativitatea de a se înregistra în SEN, de  a pune la dispoziţie datele de contact, precum şi formularele administrative pe care le utilizează în relaţia cu cetăţenii. Astfel, toate instituţiile şi autorităţile administraţiei publice din România au obligativitatea legală de a utiliza proceduri electronice pentru furnizarea serviciilor şi informaţiilor publice prin SEN.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caz șocant în București „Maestru spiritual” și instructor de yoga, acuzat de trafic de persoane și viol

25 Apr 2024 410

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 499

Averea și interesele Clavei Ivan, secretar general al Primăriei Ghindărești, din județul Constanța! (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 467

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 462

Incendiu violent la un depozit în București. 16 autospeciale de stingere au intervenit

07 Apr 2024 680

ARSVOM Ambarcațiune răsturnată în zona travers Tuzla. Intervenție de căutare și salvare (FOTO)

03 Apr 2024 1184

IPJ Constanța cumpără kituri de prelevare salivă! Iată de la cine și care este valoarea contractului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 535

MEInfofrmare presa intalnire ministru - federatii sindicale educatie

02 Apr 2024 183

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți de la numeroase federații. Iată ce s-a discutat

01 Apr 2024 576

Cumpărare directă ISU Dobrogea a bătut palma cu Sisteme Integrate pentru Situații de Urgență SRL, din București!

28 Mar 2024 451

IPJ Constanța cumpără de la Draeger România kit de prelevare salivă pentru Drager Drog Test! Care este valoarea achiziției (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 788

Investiții Constanța Constantin Bucur, acționarul majoritar de la FC Gloria Buzău SA, investește în Mamaia. Firma sa, BC Cogen Management SRL, va amenaja o plajă

20 Mar 2024 1673

Coaliția discută azi despre candidatul la Primăria Capitalei Principala opțiune, medicul care l-a avut ca naș de nuntă pe Traian Băsescu

18 Mar 2024 541

Cumpărări directe O firmă, controlată de Constantin Emilian Calotă, consilier local la Sectorul 2 București, a semnat un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENT)

16 Mar 2024 775

Accident cu doi morți aproape de Mangalia, în 2018! Sentință definitivă la Curtea de Apel Constanța

15 Mar 2024 1020