Distribuitorii produselor alimentare, agricole si diverse - dezvoltarea afacerilor prin sacrificarea profitabilitatii si a echilibrului financiar

Coface Romania continua seria studiilor si analizelor economice, de data aceasta luand in calcul evolutia distribuitorilor autohtoni de produse alimentare, agricole si diverse. Esantionul a cuprins peste 27.000 de companii, ce activeaza in trei dintre cele mai importante domenii ale comertului cu ridicata si distributiei:
  •             Comert cu ridicata de produse alimentare, bauturi si tutun
  •             Comert cu ridicata al produselor agricole, plantelor si animalelor
  •             Comert cu ridicata nespecializat (produse diverse)
Situatiile financiare publicate de Ministerul Finantelor arata ca firmele din cadrul acestor segmente au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 MLD RON si 120.784 de locuri de munca, detinand astfel o pondere de 9,4% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor considerate activ la nivelul intregii economii.
 
Cresterea volumului vanzarilor si obtinerea de profit nu garanteaza intotdeauna o situatie buna a lichiditatilor efective
 
Corelarea evolutiei cifrei de afaceri si a profiturilor nete cu gradul de lichiditate si fluxul de numerar al companiilor de distributie si intermedieri in vanzarea produselor alimentare, agricole si diverse, arata ca dezvoltarea comerciala a acestora din perioada 2011 - 2012 nu a fost una calitativa din punctul de vedere al veniturilor, acestea prezentand volatilitate si un grad redus de persistenta monetara.
 
8 din 10 companii de distributie care au inregistrat profit in anul 2012 au, in acelasi timp, un flux de numerar negativ sau insuficient, comparativ cu valoarea datoriilor pe termen scurt, prioritizand rezultatul comercial in dauna celui prudential. In schimb, doar 10% din totalul companiilor celor trei domenii ale comertului cu ridicata, care au pierderi, au prezentat o lichiditate suficienta pentru acoperirea datoriilor curente.
Se poate astfel aprecia ca pentru companiile din domeniile analizate, o pierdere operationala este echivalenta, in proportie de 90%, cu aparitia unor probleme de lichiditate, in timp ce raportarea unor profituri nu ar trebui sa fie suficienta pentru garantarea unor credite comerciale sau expuneri de risc, deoarece in proportie de 80% aceste profituri nu sunt monetare.
Concluzii similare se obtin si prin corelatia dintre dinamica volumului de vanzari si indicatorii de lichiditate efectiva, in sensul ca 80% din totalul firmelor de distributie analizate care au raportat o cifra de afaceri in crestere, intampina in realitate probleme de lichiditate.
 
Deteriorarea indicatorilor de echilibru financiar s-a manifestat la nivel generalizat pentru toate cele 3 categorii de distribuitori analizate, aceasta dinamica negativa fiind mai pregnanta in cazul distribuitorilor de produse alimentare, bauturi si tutun (care inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare - 82% si cea mai redusa capitalizare - 16%) si produse diverse (care au cea mai mare durata de incasare a creantelor - 124 de zile), unicul indicator cu evolutie pozitiva fiind rata profitului net obtinuta de distribuitorii de produse agricole, care a crescut de la 0,75% in 2011 la 0,87% in 2012).
 
Un risc suplimentar al companiilor din acest sector este reprezentat de gradul mare de concentrare in distributia vanzarilor si creantelor. Cand acesta este suprapus cu pierderea unor contracte care asigurau rulaje importante sau intrarea in insolventa a unor clienti esentiali, repercursiunile asupra firmei subiect sunt imediate si semnificative. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este intrarea in insolventa a distribuitorului de bunuri de larg consum Top Brands Distribution.
 
Dezechilibrele financiare aparute la nivelul distribuitorilor autohtoni pot afecta comportamentul de plata si chiar continuitatea afacerilor

 
In mod natural, aparitia unor astfel de dezechilibre la nivelul situatiei financiare a atras si alte consecinte negative pentru companiile din acest segment al comertului cu ridicata, astfel ca:
  • 6.143 dintre cele 27.645 de firme considerate active la sfarsitul anului 2012 (22% din total) au iesit din functiune pe parcursul anului 2013, aflandu-se fie in diferite stadii ale procedurior de insolventa, lichidare sau dizolvare, fie in intrerupere temporara de activitate.
  • Numarul si calibrul firmelor care si-au incetat activitatea a fost mai mare decat al companiilor nou infiintate in perioada 2011 - 2012 (5.126 de firme), astfel ca la nivelul intregului segment de distribuitori considerat, au fost pierdute 1.137 de locuri de munca si 5,8 MIL RON cifra de afaceri.
  • Dezechilibrul aparut prin iesirea din functiune a unui numar relevant de firme a fost generat in mare parte de distribuitorii produselor alimentare si diverse. La nivelul acestora, dinamica iesiri - intrari de companii s-a soldat cu un rezultat puternic negativ (pierderi de 1.890 de locuri de munca in segmentul alimentar, bauturi si tutun si respectiv 2,1 MLD RON cifra de afaceri in segmentul diverse), in timp ce distribuitorii produselor agricole au avut o contributie pozitiva la regenerarea sectorului (firmele nou infiintate aducand un excedent de 243 de locuri de munca si peste 1,7 MLD RON cifra de afaceri).
  • Cu toate ca doar 3% dintre distribuitorii analizati inregistrau la 31 Decembrie 2013 datorii la bugetele de stat, atat valoarea totala a acestor datorii, cat si valoarea medie a datoriei per companie au inregistrat cresteri semnificative fata de perioada similara a anului trecut (de 74% si respectiv de 94%). Aceasta tendinta este contrara celei inregistrate la nivelul tuturor firmelor din Romania, unde se constata o reducere importanta a datoriilor pe fondul intensificarii eforturilor de colectare a veniturilor bugetare din ultimii ani.
  • 22% dintre companiile de distributie care au fost verificate de Coface Romania (711 din 3.164) apar inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a BNR (CIP) cu cel putin un incident de plata in perioada 2006 - 2013, generand astfel 26.729 de incidente (CEC-uri si bilete la ordin refuzate la plata), cu o valoare totala a sumei refuzate de 848,4 MIL RON.
„La un nivel agregat, situatia pozitiva a celor trei categorii de distribuitori, indicata de cresterea numarului de firme active, a cifrei de afaceri si a numarului de salariati nu este, din pacate,  confirmata si de evolutia profitabilitatii companiilor. Astfel, profitul net total inregistrat in acest segment al comertului cu ridicata a scazut cu nu mai putin de 33%, in special din cauza evolutiei total nefavorabile a profitului net obtinut de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun (-37%) si de produse diverse (-43%), in timp ce doar profitul distribuitorilor de produse agricole a crescut cu 20%. Este clar ca nivelul consumului este inca redus, ceea ce impune o presiune asupra preturilor si profitabilitatii distribuitorilor.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 315

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2549

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 415

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1539

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2773

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 754

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 657

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 613

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1505

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 682

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 819

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 642

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1405

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 624

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 962