APADOR-CH cere eliminarea de urgenţă a declaraţiilor pe proprie răspundere la vot

Asociaţia APADOR-CH cere Guvernului eliminarea de urgenţă din lege, până în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, a declaraţiilor pe propria răspundere prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu.
 
Asociaţia susţine că recent încheiatul tur 1 al alegerilor prezidenţiale "a dovedit inutilitatea şi nocivitatea unei condiţii stupid-birocratice", impusă prin lege cetăţenilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, şi anume cea de completare a unei declaraţii pe proprie răspundere prin care se angajeaza să nu voteze de mai multe ori.
 
ONG-ul arată că, prin obligativitatea completării acestor declaraţii, procesul electoral a fost grav afectat şi mulţi cetăţeni au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot, atât pe motiv că s-au terminat formularele pentru declaraţie, cât şi din cauza duratei mari de timp necesară completării acestui formular.
 
"În primul rând, completarea unei declaraţii prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă şi hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracţiunea prevăzută de art. 387 Cod penal (frauda la vot). Dacă o persoană va vota multiplu, ea va răspunde penal pentru comiterea infracţiunii prevazută de art. 387 Cod penal indiferent dacă a dat sau nu o declaraţie prin care se angajează să nu voteze multiplu. În al doilea rând, completarea declaraţiei pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ţine o evidenţă a persoanelor care votează şi nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit art. 9 din Legea nr. 370/2014, aceste persoane, care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, sunt evidenţiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă", argumentează APADOR-CH.
 
Astfel, arată organizaţia, în situaţia în care se suspectează un vot multiplu, soluţia logică este consultarea acestor tabele separate întocmite în secţiile de votare.
 
"După atâtea ordonanţe de urgenţă emise în lipsa unei urgenţe reale, este momentul ca Guvernul să folosească şi în mod corect această cale de reglementare, pentru a interveni în cel mai scurt timp, până la turul 2 al alegerilor, pentru eliminarea unei cauze evidente de împiedicare a exercitării normale a dreptului de vot", susţine, în încheiere, APADOR-CH.
 
Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.