Divergenţe MAE - BEC pe marginea votului românilor din Diaspora

Ministerul Afacerilor Externe semnalează faptul că există un "risc serios" de exercitare a votului multiplu în străinătate întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit căreia cetățenii din străinătate pot vota la toate secțiile de votare din lume și pe baza cărții de identitate, este posibil să nu fie suficiente timbre autocolante care să fie aplicate pe acest document de identitate.
 
MAE amintește că pe 29 octombrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis că cetățenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate vor putea vota, pe lângă documentele anunțate anterior, și pe baza cărții de identitate, cărții de identitate electronice, cărții de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.
 
În consecință, precizează MAE, pe baza cărții de identitate se va putea vota în oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate, în condițiile în care o decizie anterioară a BEC stabilea că pe baza acestui document se poate vota în străinătate numai în secțiile de votare organizate în statele UE și alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.
 
Ministerul Afacerilor Externe apreciază că decizia BEC din 29 octombrie generează "o serie de consecințe cu potențial impact negativ asupra securității votului".
 
"Menționăm că, în prezent, MAE nu dispune de alte timbre autocolante care să fie distribuite. (...) Referitor la aceste aspecte, MAE a sesizat, încă din seara zilei de 29 octombrie, Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) printr-o întâmpinare oficială. Tot în seara zilei de 29 octombrie, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgență către secțiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante", arată comunicatul amintit.
 
Instituția avertizează că, în aceste condiții, există riscul "foarte ridicat" ca timbrele să nu poată ajunge în timp util la secțiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.