Nervi întinşi în marile oraşe ale lumii Harta cozilor la secţiile de vot din diaspora

Zeci de mii de români stau la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând de câteva ore. Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de aproape trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2 noiembrie.
 
Situaţia a început să se tensioneze la Chişinău duminică după-amiază pe măsură ce cozile de la secţiile de vot pentru prezidenţiale s-au îngroşat, condiţii în care ambasadorul României, Marius Lazurca, i-a îndemnat pe români să se ducă să voteze la secţiile de votare din apropierea Capitalei.
 
Sute de români aşteaptă la coadă pentru a vota într-o secţie de votare amenajată în oraşul italian Florenţa, relatează site-ul publicaţiei La Repubblica, prezentând imagini.
 
Sute de români au aşteptat aproximativ cinci ore pentru a vota la secţia amenajată pe strada Agnolo din Florenţa.
 
Potrivit ziarului La Repubblica, românii au aşteptat calmi şi nu s-au înregistrat incidente.
 
Mii de cetăţeni români aşteaptă ore întregi pentru a vota în secţii amenajate în Torino, Veneţia, Bologna şi Roma.
 
Preşedintele secţiei de votare 151 din Londra a cerut Biroului Electoral Central să dispună prelungirea după ora 21.00 a programului de votare la această secţie, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
 
Potrivit acestuia, solicitarea urmează să fie discutată de membrii BEC.
 

El a adăugat că mai multe persoane au trimis la BEC cereri pentru prelungirea votării, însă aceasta este singura ”oficială” până la această oră.
 
Peste 10.000 de români stau, duminică seară, la coadă la secţiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg), unde timpul de aşteptare este de ore bune, iar oamenii continuă să vină.

 
Mihai Rusu, român din diaspora, a povestit pentru Mediafax că a reuşit să voteze după 7 ore de stat la coadă. "Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, şi am ieşit din sala de votare după ora 14:20", a spus acesta, acuzând faptul că logistica este "catastrofală".
 
Timpul de aşteptare pentru a putea vota, duminică seară, la Paris este estimat la cinci ore, iar în Bruxelles coada celor care aşteaptă să ajungă la urne este de circa 5.000 de persoane şi s-a solicitat intervenţia Poliţiei, pentru a face un cordon de protecţie, potrivit FADERE.
 
Tot cinci ore se estimează că au de aşteptat şi românii din Spania care stau la rând în suburbia madrilenă Coslada, conform aceleiaşi surse.
 
FADERE mai informează că în mai multe secţii de vot "se simte o îmbunătăţire a serviciilor, ca efect al măririi numărului personalului din secţii cu personal MAE". "Totuşi, şi această măsură este absolut insuficientă, având în vedere numărul românilor prezentaţi să-şi exercite dreptul de vot", susţine Federaţia asociaţiilor de români din Europa - FADERE.
 
Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.