Românii din străinătate cer demisia ministrului de Externe Diaspora crede în vot. Scandal fără precedent

Zeci de mii de români din Diaspora au aşteptat ore în şir la cozi interminabile, în faţa secţiilor de votare, pentru a-şi putea alege preşedintele. Cei mai mulţi dintre ei însă nu au putut să voteze. Comisii insuficiente numeric în secţiile de votare, prea puţine ştampile şi o organizare care lasă mult de dorit. Sunt motivele pentru care românii din străinătate cer, la acest moment, demisia ministrului de Externe, social-democratul Titus Corlăţean.
 
Românii din Diaspora critică extrem de dur autorităţile române pentru bătaia de joc la care au fost supuşi pe 2 noiembrie, ziua primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Zeci de mii de români din Paris, Roma, Munchen, Valencia şi Londra au aşteptat, fără succes, în faţa secţiilor de votare, pentru a-şi exercita dreptul constituţional. Nu au apucat să o facă, fiindcă secţiile s-au închis. Ei reclamă faptul că persoanele din comisiile secţiilor de votare au fost insuficiente pentru a face faţă numărului mare de alegători, precum şi numărul mic de ştampile. Mai mult, sunt şi români care susţin că nu au mai fost primiţi în secţiile de votare începând cu ora 20.45.

 „Am văzut aici oameni plângând de nervi şi dezamăgire“


Impresionat este mesajul unei tinere românce din Londra, care a încercat să voteze. Demersul său a fost în zadar. Redăm, în cele ce urmează, un fragment din mesajul postat pe o reţea de socializare de Livia Morăraşu, căci acesta este numele ei: „Astăzi am stat şapte ore la coadă şi NU am votat. Ca şi mine, au fost câteva mii de oameni care au aşteptat până după închiderea urnelor sau au plecat ceva mai devreme, conştienţi că nu vor reuşi să între în secţia 150 din Londra. Când am plecat eu, la ora locală 22.00, mai erau aproximativ 200 de oameni care încă scandau. Ce strigau? «Nu plecăm până nu votăm!», «Jos Ponta!», «Hoţii», «Let us vote!», «Demisia, Corlăţean!», «S-a murit ca să putem vota!», «Suntem uniţi! România, se aude?», «Ne-aţi furat votul», «Deschide uşa, creştine / Că venim cu vot la tine». În secţie nu a mai intrat nimeni după ora 20:45. Şi nici nu a mai ieşit, hehe... Cei dinăuntru s-au baricadat şi au chemat poliţia. Am fost avertizaţi că vom fi arestaţi pentru trespassing şi că putem sta acolo cât dorim, uşile se mai deschid abia dimineaţa la ora 8, ca iasă cei de acolo afară. S-a bătut cu sticle în uşi, dar degeaba. Din România nu ne mai aude nimeni. Am văzut aici oameni plângând de nervi şi dezamăgire.“

 Românii din Stuttgard cer reluarea alegerilor


 În aceeaşi ordine de idei, şi românii din Germania se declară scandalizaţi de faptul că nu au putut să voteze. Astfel, 90 de persoane dintre cele care au stat la coadă ore în şir fără a reuşi să voteze au transmis către Biroul Electoral Central o petiţie în care solicită reluarea alegerilor în Stuttgard şi suplimentarea numărului de persoane în comisia electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale.
 

Cine se teme de românii din Diaspora?

 

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a înaintat primele demersuri către Ministerul Afacerilor Externe, solicitând 1.000 de secții de vot pentru românii din Diaspora, și chiar analizează posibilitatea de a depune plângere penală împotriva ministrului Titus Corlățean, pentru proasta organizare a alegerilor din străinătate. „În urma nenumăratelor reclamații din Republica Moldova în care se sesizează încercări de a vota de două ori, cerem Biroului Electoral Central anularea ordinului prin care toți românii din Diaspora pot vota și cu pașaportul și cu cartea de identitate“, se arată într-un comunicat al FADERE. „După ce, ani de-a rândul, românii din străinătate au salvat PIB-ul României, prin banii trimiși în țara, după ce au parcurs sute de kilometri ca să poată vota, românii din Diaspora au demonstrat încă o dată că iubesc România și că le pasă de cine o conduce. Îmi exprim tot respectul pentru toți care au votat, cât și pentru cei care au încercat, însă nu au reușit din cauza proastei organizări“, a precizat președintele FADERE, Daniel Tecu. Peste 200 de români s-au strâns, duminică noapte, în fața Ministerului de Externe, pentru a protesta față de decizia MAE. În replică, ministrul Titus Corlăţean a declarat, cu privire la acuzele care i s-au adus: „S-a dorit scrupulozitate şi evitarea fraudei din 2009. Au fost şi provocatori“. În sprijinul său a sărit chiar şi premierul prezidenţiabil Victor Ponta, care a spus: „După ce Traian Băsescu a ieşit preşedinte cu voturile fraudate în Diaspora, anul acesta, nu se va frauda niciun vot în străinătate.“

Cozile la pâine dinainte de ’89, mutate în Diaspora - cozile democraţiei
 
Potrivit Biroului Electorul Central, numărul secţiilor de vot din afara graniţelor a fost acelaşi ca în 2009. Cele mai multe secţii de votare au fost amenajate în Moldova şi Marea Britanie, în schimb, numărul lor a fost redus în alte state, precum Portugalia. Românii nemulţumiţi din afara graniţelor cer demisia Ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

În apărarea lui sare însă vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD: „În Paris, numărul de secții s-a dublat față de votul precedent. În Londra, numărul de secții a fost mai mare, numărul de cabine de vot din toate secțiile din Diaspora s-a mărit. Deci numărul de secții din Diaspora a fost mai mare decât la precedentele alegeri. Atunci unde a greșit MAE? Dacă le-ar fi micșorat, atunci da, ar fi putut fi acuzat că nu a ținut cont de o dorință foarte mare de prezență la vot. Dar, preventiv, a fost dublat numărul de secții de vot. Unde e greșeala MAE?“ Dacă numărul de secţii de vot s-a dublat, dacă totul a decurs atât de bine, după cum spun cei de la vârfuri, de ce atâţia sute de mii de români sunt nemulţumiţi? De ce sunt atâtea imagini în care românii, cetăţeni cu drept de vot plecaţi peste hotare - patrioţi care au venit de la distanţe considerabile pentru a vota acolo unde a fost amenajată secţia de votare în ţara în care se află momentan - stau la cozi de sute de metri pentru dreptul lor?
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vot cu scandal în Diaspora O româncă din Franţa susţine demersul presei româneşti

05 Nov 2014 1493