ALEGERI PREZIDENTIALE

Al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale. Actele necesare procesului electoral

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că, potrivit legii, al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.
 
La secţiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, ca şi la primul tur, conform următorului program: vineri, 22 noiembrie, între orele 12,00 - 21,00; sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7,00 - 21,00 şi duminică, 24 noiembrie, între orele 7,00 - 21,00.
 
În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, reaminteşte AEP.
 
Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări - domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.
 
Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
 
În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au primit plicul trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat, menţionează AEP.
 
Plicurile cu opţiunile pentru turul al doilea trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu în data de 21 noiembrie. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menţionat vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.
 
În ţară, au fost organizate 18.748 de secţii de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.
 
Votarea în ţară are loc duminică, 24 noiembrie, între orele 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
 
Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.
 
Potrivit AEP, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România. În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
 
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în deplină transparenţă, în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.
 
Persoanele acreditate să asiste la efectuarea operaţiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operaţiuni şi la al doilea tur, precizează AEP. 
 
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale începe vineri, de la ora 00,00, aceasta urmând a se încheia sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 7,00.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la AEP. PSD şi Viorica Dăncilă, cheltuieli de patru ori mai mari decât ale preşedintelui Iohannis, în al doilea tur al prezidenţialelor

29 Nov 2019 1170

Cât au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale, în campania electorală

28 Nov 2019 717

Alegeri prezidenţiale 2019. Toate voturile din România au fost numărate. Iată rezultatele

25 Nov 2019 4683

A fost comunicat numărul de alegători valabil pentru alegerile prezidenţiale de duminică. Aproape 20.000 de români au dreptul de vot interzis

21 Nov 2019 869

Alegeri prezidențiale 2019. 18.217.411 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați duminică la urne

20 Nov 2019 384

Date oficiale. Cât i-a costat pe prezidențiabili finanțarea primului tur al campaniei electorale. Cine își recuperează banii investiți

20 Nov 2019 1460

Anunț de la AEP privind desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

14 Nov 2019 500

Autoritatea Electorală Permanentă și Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova au semnat un acord de colaborare

11 Nov 2019 421

Rezultate provizorii vot alegeri prezidențiale 2019. Cum arată ierarhia candidaților

11 Nov 2019 1098

Alegeri prezidențiale 2019 Rezultatele celui de-al doilea exit-poll. Iohannis, lider detașat

10 Nov 2019 1209

AEP A fost lansată o pagină web pe care vor putea fi vizualizate informații de interes public după încheierea procesului electoral

10 Nov 2019 616

Alegeri prezidențiale 2019 Peste 207.000 de români au votat, în străinătate, până la ora 18.00

09 Nov 2019 641

Alegeri prezidențiale 2019 Prezența la vot, în străinătate, până la ora 14.00

09 Nov 2019 894

AEP, precizări despre situația centralizată a secțiilor de votare care asigură accesul alegătorilor cu mobilitate redusă

08 Nov 2019 584

Autoritatea Electorală Permanentă Alegătorii pot verifica online dacă plicurile lor cu votul prin corespondență au ajuns la destinație

08 Nov 2019 688