Continuă evenimentele din cadrul proiectului ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea". Care este programul

Evenimentele din cadrul proiectului ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea" singurul proiect organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, continua astăzi, 28 septembrie 2019, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

De la ora 10.00, au fost reluate comunicările științifice privind particularitățile minorităților naționale, patrimoniul lor cultural, evoluțiile acestora și importanța prezenței minorităților în Dobrogea, în special, și în România, în general. Dintre titlurile lucrărilor menționăm: „Națiunea, o realitate construită sinergetic“ (lect.univ.dr. Ghiursel Regep), „Tătarii: istoric, identitate, actualitate“ (prof.univ.dr. Ibram Nuredin), „Eroii turci și tătari dobrogeni în cele două Războaie Mondiale“ (col.(r) Remus Macovei) „Aspecte ale activității culturale a comunității albaneze din Constanța“ (prof.univ.dr. Renata Topciu) etc.
 
Astăzi, de la ora 17.00, Muzeul de Artă Constanța va găzdui spectacolul de muzică, dans și poezie din lirica minorităților naționale dobrogene „Eu sunt, tu ești, noi suntem – marea“, în regia maestrului Liviu Manolache. Interpretează actorii Georgiana Mazilescu, Turchian Nasurla, Marian Adochiței, Cvartetul Pontica și soliști balerini ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovschi“, în coregrafia maestrului Horațiu Cherecheș. 
 

Până la ora 17.00, însă, vă invităm la celelalte evenimente din cadrul proiectul ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea," care se vor desfășura astăzi: lansări de cărți și publicații în limbile minorităților naționale (ora 14.00 - Aula „Adrian Rădulescu“, MINAC) și spectacolul comunității tătare „Acasă în Dobrogea“ (ora 15.00 – Sala .... MINAC), transmit reprezentanţii Asociației Eurocult.

 
Ieri, 27 septembrie a.c., aproximativ 150 de elevi din mai multe licee din județele Constanța și Tulcea au participat la workshopurile educaționale organizate la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța sub deviza „Cum poate fi cineva altfel?“ și la concursul școlar de dezbateri pro toleranță „Aproape de mine și dincolo de linia orizontului“. Toți elevii participanți au primit diplome de excelență și premii, schimburile de idei și tezele susținute fiind deosebit de interesante, fiecare echipă de debate fiind aplaudată și votată de publicul din Aula Bibliotecii Județene. Liceenii au participat ieri și la vernisajul expoziției „Etniile Dobrogei: repere istorice“ de cărți și publicații în limbile minorităților turcă, albaneză, tătară, germană, ruși-lipoveni etc., organizată de bibliograf dr. Angela Anca Dobre.
 
 
Dobrogea este percepută și valorizată în mentalul public românesc ca un mozaic de etnii și culturi, un teritoriu-model al dialogului interreligios și intercultural. Iar unul dintre simbolurile relevante ale regiunii îl reprezintă Edificiul roman cu mozaic din Constanța, monument istoric construit în secolul al IV-lea, a cărui impresionantă sală cu mozaic funcționa inclusiv ca loc de întâlnire a negustorilor și oficialităților vremii. Mozaicul devine astfel, la propriu și la figurat, o amprentă a Dobrogei, un stil al ei, o marcă specifică, un brand care conotează pe de o parte diversitatea  / heterogenitatea (culturală, etnică etc) și pe de altă parte ancestralitatea / vechimea, culoarea, patina vremii.

Din aceste motive, proiectul ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea", implementat de Asociația Eurocult, își propune să contribuie la valorificarea potențialului cultural și creativ ale minorităților, implicit la întregirea patrimoniului cultural național, și să atragă atenția publicului local și național, în special a publicului tânăr, asupra importanței prezenței minorităților în Dobrogea, în special, și în România, în general.

Sursă foto: Asociaţia Eurocult

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” scoate la concurs două posturi de îngrijitor. Iată ce trebuie să faci

24 Apr 2024 226

Evenimente Constanța 21 aprilie Iată unde pot petrece constănțenii astăzi

21 Apr 2024 542

Mai multe evenimente organizate astăzi în municipiul Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii

20 Apr 2024 1671

Cluburile din Constanța își așteaptă petrecăreții la evenimente unice

19 Apr 2024 546

Iată unde pot ieși locuitorii din Constanța în acest weekend

18 Apr 2024 2982

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 509

Evenimente în Constanța Unde ne putem petrece ziua de sâmbătă

13 Apr 2024 753

Cluburile din Constanța își așteaptă petrecăreții la evenimente unice

12 Apr 2024 578

Evenimente Constanța weekend 12-14 aprilie! Unde puteți petrece clipe relaxante în acest sfârșit de săptămână

11 Apr 2024 792

Licitații Primăria Constanța Arasound SRL va asigura serviciile de sunet pentru evenimentele muzicale care vor avea loc în Piața Ovidiu în perioada 4 -6 mai! (DOCUMENT)

11 Apr 2024 574

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1606

Iată unde pot ieși locuitorii din Constanța astăzi. Lista evenimentelor

07 Apr 2024 2206

Program de weekend în Constanța Evenimente 5-7 aprilie 2024

05 Apr 2024 1814

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 581

APM Constanța Cine va construi un salon de evenimente festive la Hârșova?

28 Mar 2024 599