Continuă evenimentele din cadrul proiectului ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea". Care este programul

Evenimentele din cadrul proiectului ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea" singurul proiect organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, continua astăzi, 28 septembrie 2019, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

De la ora 10.00, au fost reluate comunicările științifice privind particularitățile minorităților naționale, patrimoniul lor cultural, evoluțiile acestora și importanța prezenței minorităților în Dobrogea, în special, și în România, în general. Dintre titlurile lucrărilor menționăm: „Națiunea, o realitate construită sinergetic“ (lect.univ.dr. Ghiursel Regep), „Tătarii: istoric, identitate, actualitate“ (prof.univ.dr. Ibram Nuredin), „Eroii turci și tătari dobrogeni în cele două Războaie Mondiale“ (col.(r) Remus Macovei) „Aspecte ale activității culturale a comunității albaneze din Constanța“ (prof.univ.dr. Renata Topciu) etc.
 
Astăzi, de la ora 17.00, Muzeul de Artă Constanța va găzdui spectacolul de muzică, dans și poezie din lirica minorităților naționale dobrogene „Eu sunt, tu ești, noi suntem – marea“, în regia maestrului Liviu Manolache. Interpretează actorii Georgiana Mazilescu, Turchian Nasurla, Marian Adochiței, Cvartetul Pontica și soliști balerini ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovschi“, în coregrafia maestrului Horațiu Cherecheș. 
 

Până la ora 17.00, însă, vă invităm la celelalte evenimente din cadrul proiectul ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea," care se vor desfășura astăzi: lansări de cărți și publicații în limbile minorităților naționale (ora 14.00 - Aula „Adrian Rădulescu“, MINAC) și spectacolul comunității tătare „Acasă în Dobrogea“ (ora 15.00 – Sala .... MINAC), transmit reprezentanţii Asociației Eurocult.

 
Ieri, 27 septembrie a.c., aproximativ 150 de elevi din mai multe licee din județele Constanța și Tulcea au participat la workshopurile educaționale organizate la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța sub deviza „Cum poate fi cineva altfel?“ și la concursul școlar de dezbateri pro toleranță „Aproape de mine și dincolo de linia orizontului“. Toți elevii participanți au primit diplome de excelență și premii, schimburile de idei și tezele susținute fiind deosebit de interesante, fiecare echipă de debate fiind aplaudată și votată de publicul din Aula Bibliotecii Județene. Liceenii au participat ieri și la vernisajul expoziției „Etniile Dobrogei: repere istorice“ de cărți și publicații în limbile minorităților turcă, albaneză, tătară, germană, ruși-lipoveni etc., organizată de bibliograf dr. Angela Anca Dobre.
 
 
Dobrogea este percepută și valorizată în mentalul public românesc ca un mozaic de etnii și culturi, un teritoriu-model al dialogului interreligios și intercultural. Iar unul dintre simbolurile relevante ale regiunii îl reprezintă Edificiul roman cu mozaic din Constanța, monument istoric construit în secolul al IV-lea, a cărui impresionantă sală cu mozaic funcționa inclusiv ca loc de întâlnire a negustorilor și oficialităților vremii. Mozaicul devine astfel, la propriu și la figurat, o amprentă a Dobrogei, un stil al ei, o marcă specifică, un brand care conotează pe de o parte diversitatea  / heterogenitatea (culturală, etnică etc) și pe de altă parte ancestralitatea / vechimea, culoarea, patina vremii.

Din aceste motive, proiectul ,,Dobrogea, edificii cu mosaic, credinţa, cultura, cetatea", implementat de Asociația Eurocult, își propune să contribuie la valorificarea potențialului cultural și creativ ale minorităților, implicit la întregirea patrimoniului cultural național, și să atragă atenția publicului local și național, în special a publicului tânăr, asupra importanței prezenței minorităților în Dobrogea, în special, și în România, în general.

Sursă foto: Asociaţia Eurocult

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Dobrogea Măsuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece

25 Nov 2020 371

#Dobrogea Digitală Retrospectiva ZIUA DOBROGEI – trecutul care vine să prefigureze viitorul

14 Nov 2020 3117

#ConstanțaEsteBine Pregătiri

05 Nov 2020 1306

Sondaj de opinie 67% dintre respondenți și-au amânat evenimentele programate în 2020

26 Oct 2020 412

LIVE VIDEO Ziua Armatei României. Ceremonie la Constanța, la statuia Victoriei

25 Oct 2020 1071

ITM Constanța, despre Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate la locul de muncă 2020

23 Oct 2020 700

Editorial Unde-i parastas e cu amendă, unde-i întrunire electorală – se poate

19 Oct 2020 3407

Un fost director din Primăria Constanța se întoarce victorios în instituție. Va primi și salariile din urmă

17 Oct 2020 4009

Liviu Pătrașcu își pledează la Curte cazul, pentru a se întoarce director în Primăria Constanța

28 Sep 2020 1123

Bilanț ISU Constanța 64 de persoane au fost salvate de la înec din mare

16 Sep 2020 872

Oficial IPJ Constanța Cum s-au produs cele două accidente grave de azi-noapte. Unul dintre șoferi era băut

01 Sep 2020 2272

Constanța Săptămâna a cincea BE.SAFE, cu teatru, film și muzică (galerie foto)

14 Aug 2020 2066

„Fata babei și fata moșului“, povestea de marți propusă de „Hip Hip Zbumzzi- Caravana Zbumzzi”

14 Aug 2020 4999

Al doilea weekend cu „Seri de teatru la Pontul Euxin”

11 Aug 2020 5760

Marea și muzica. Concerte de weekend

08 Aug 2020 1888