ALEGERI PREZIDENTIALE

Viziunea pentru reforma educației a lui Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale


Principalele elemente ce ghidează planul de acțiune al candidatului PMP la președinția României, Theodor Paleogu vizează refacerea solidarităţii şi coeziunii sociale şi canalizarea efortului naţiunii pentru realizarea unui obiectiv de interes național: reforma radicală a educației.
“Cred cu tărie că totul începe și se termină cu educația. Fără acces general la educație, fără creşterea calității vieții cadrelor didactice şi fără creşterea nivelului calității învățămîntului, România nu va putea ține pasul cu Europa şi cu restul lumii”, susține Paleogu.
Potrivit lui Theodor Paleologu - Educația are ca scop formarea autonomiei și libertății individului, iar rolul Educatorului este în primul rînd de mediator; Educația folosește la transmiterea moștenirii, la păstrarea identității naționale și la medierea relațiilor, atît între clase sociale, cît și cu culturile minoritare și nu în ultimul rând, educația trebuie să ajute la medierea între gîndire creativă (catalizatorul pentru inovație și progres) și gîndire critică (catalizator pentru autonomie și diferențiere).
10 inițiative tactice pentru a îndeplinirea viziunii:
  1. Reforma în educație trebuie să înceapă cu cadrele didactice: prin formarea și actualizarea stilului de predare în așa fel încît acesta să cultive autonomia intelectuală, morală și profesională a elevilor și studenților, prin creșterea remunerării cadrelor didactice și prin definirea unor standarde de calitate relevante.
  2. Stimularea libertății și competiției prin reducerea și simplificarea reglementărilor pentru acreditare atît la nivel preuniversitar cît și universitar.
  3. Clasificarea universităților în funcție de performanța academică și concentrarea finanțării pentru cercetare și dezvoltare pe universitățile performante.
  4. Constituirea unui corp voluntar de profesori-misionari pentru clasele 1-8, remunerați corespunzător, care să deservească zonele defavorizate.
  5. Consultarea cu mediul privat și cu societatea civilă în vederea constituirii unui plan de susținere și dezvoltare a instituțiilor școlare din zonele defavorizate economic.
  6. Desființarea inspectoratelor școlare în scopul depolitizării învățămîntului și înființarea unor direcții regionale ministeriale care să se concentreze pe politici publice și controlul standardelor de calitate.
  7. Dezvoltarea unei reţele de licee profesionale specializate în calificarea forţei de muncă și conectate la realitățile pieței, cu cifre de şcolarizare şi specialităţi stabilite prin consultare cu patronatele.
  8. Reformarea învățămîntului primar în scopul eliminării învățării mecanice și al dezvoltării gândirii creative, gândirii critice și capacității de dezbatere prin învățare experiențială.
  9. Creșterea progresivă a alocării de fonduri către Ministerul Educației, pînă la cel puțin 6% din PIB, asigurîndu-se totodată un echilibru între creșterea remunerării cadrelor didactice, ameliorarea infrastructurii și investiția în cercetare și dezvoltare.
  10. Creșterea semnificativă a numărului de burse acordate de către Statul Român tinerilor din Republica Moldova.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară
Executat de ZIUA de Constanța – portal: www.ziuaconstanta.ro
Cod mandatar financiar: 31190006
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Era sau nu subprefect Ionuţ Done în momentul în care a semnat încetarea mandatului viceprimarului Antoaneta Prodan de la Castelu?

18 Jan 2020 309

PNL a votat împotriva tarifelor Direcţiei de Pază. Consilierul Marian Cruşoveanu Contractul a expirat din decembrie, cum vor fi plătiți angajații?

16 Jan 2020 743

Jazz-ul românesc este în doliu. A murit Garbis Dedeian. Relația pe care o avea cu Harry Tavitian (video)

14 Jan 2020 1640

Valeriu Lupu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor implicat într-un accident, a demisionat

04 Jan 2020 690

PNL, ALDE şi PMP îşi dispută postul de subprefect al judeţului Constanţa

04 Jan 2020 1991

Obiectivele aparţinând Consiliului Judeţean Constanţa rămân fără pază, de anul viitor

14 Dec 2019 2283

Există o majoritate în Camera Deputaţilor pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

11 Dec 2019 374

Uniunea Turcă solicită fonduri de la Primăria Constanța pentru reabilitarea Moscheii „Carol I“ din Piața Ovidiu

09 Dec 2019 837

Direcţia Generală de Asistenţă Socială se ocupă de reabilitare Care este situaţia fostei Creşe 6 din municipiul Constanţa (galerie foto)

05 Dec 2019 1537

Proiectul care permite vânarea cormoranului mare în România, adoptat de Senat

02 Dec 2019 449

LIVE TEXT Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. PUZ-ul din Faleză Nord a creat din nou scandal în Consiliul local (galerie foto+video)

28 Nov 2019 2839

Constanţa. Marcaje de avertizare privind interdicţia utilizării căştilor şi telefoanelor mobile în timpul traversării

22 Nov 2019 653

Revista presei locale

09 Nov 2019 1040

Revista presei locale

08 Nov 2019 729

Theodor Paleologu (PMP) - „Candidez pentru o Românie respectată, educată, performantă. Am convingerea că România merită mai mult!“

08 Nov 2019 1653