Comunicat de presă

Domnule inspector general Tobă, domnule inspector general adjunct Spiridon, stimaţi colegi de la Centrul Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual (ICMEC) şi din cadrul Poliţiei Române, doamnelor şi domnilor.
Sunt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră în această dimineaţă şi să vă urez bun venit la un program de pregătire specializată, destinat îmbunătăţirii abilităţilor de anchetare şi creşterii gradului de informare cu privire la diversele ameninţări cibernetice care afectează siguranţa celor mai tineri dintre membrii comunităţilor noastre. Timp de aproape două decenii, Ambasada SUA la Bucureşti a colaborat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru a dezvolta iniţiative de asistenţă şi a consolida resursele instituţionale în vederea creării de mecanisme de reacţie adecvate la riscurile crescânde reprezentate de furtul, frauda sau abuzul cibernetic. Angajamentul nostru continuu de a reduce eficient pericolele reprezentate de infractorii cibernetici a condus la înfiinţarea în cadrul Poliţiei Române a unui grup respectat de anchetatori profesionişti, cărora li se solicită acum să împărtăşească din cunoştinţele şi experienţa lor în întreaga regiune şi să fie motorul diverselor programe în domeniu finanţate de Uniunea Europeană.
Seminarul programat pentru această săptămână reflectă de asemenea eforturile noastre comune de a pleda pentru securitatea cibernetică şi de a încuraja toţi utilizatorii de computere să fie vigilenţi. Graţie ofertei generoase a Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, România a fost selectată să fie una dintre ţările care beneficiază de programe internaţionale de pregătire în domeniul aplicării legii pe temele protejării mai eficiente a copiilor, identificarea copiilor dispăruţi, prevenirea exploatării sexuale a minorilor şi eradicarea pornografiei infantile de pe internet. Cooperarea între instituţiile româneşti de aplicare a legii şi centru nu este nouă. În 2007, Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost una dintre primele agenţii care au folosit cel mai eficient software existent pentru cazurile online de exploatare sexuală a copiilor – Sistemul de Identificare a Exploatării Minorilor (CETS). Salutăm prezenţa distinşilor noştri colegi de la ICMEC aici şi ne dorim un schimb profesional fructuos între anchetatorii români şi invitaţii noştri, reprezentanţi ai principalei organizaţii care luptă împotriva exploatării minorilor. Prezenţa dumneavoastră aici în această săptămână susţine pe deplin activităţile organizate în luna octombrie de Ambasada SUA cu prilejul Lunii Naţionale a Informării despre Securitatea Cibernetică pentru a-i atenţiona pe toţi utilizatorii de internet şi a-i face mai responsabili.
Activă în SUA din 2004, cu contribuţia agenţiilor guvernamentale şi a partenerilor din sectorul public şi privat, această iniţiativă s-a transformat progresiv într-o campanie publică pe această temă implementată în toată Uniunea Europeană, iar România a fost una dintre primele ţări implicate în proiectul pilot al unei Luni Europene a Securităţii Cibernetice, în 2012. Anul acesta, împreună cu colegii din instituţiile româneşti de aplicare a legii am organizat diverse sesiuni de informare şi programe de promovare în rândul tinerilor, drept răspuns la constantele ameninţări cibernetice la adresa comunităţilor şi ţărilor noastre. Pe lângă programul de pregătire de săptămâna aceasta, anchetatorii din cadrul Biroului Federal de Investigaţii, al Serviciului Secret al Statelor Unite şi al Poliţiei Române vor susţine prezentări pe această temă la diverse licee din Bucureşti. Participarea dumneavoastră activă pe parcursul acestui seminar, precum şi schimburile de experienţă în domeniul investigaţiilor, rezultate din această interacţiune vor contribui la realizarea obiectivului nostru comun, de sporire a securităţii cibernetice.
În încheiere, doresc să le mulţumesc gazdelor noastre pentru cooperarea continuă şi angajamentul faţă de programele noastre bilaterale sau regionale.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 20 de ambasade, declarație comună de Ziua Internațională a Femeii

08 Mar 2023 1088

Plicuri suspecte la Ambasada Ucrainei din București. Pirotehniștii, la fața locului

06 Dec 2022 1230

Director nou la ANR! A fost atașat de afaceri interne în mai multe ambasade și a condus Serviciul de Informaţii și IPJ Constanța (document)

25 Aug 2021 9928

Ziua Internațională a Copilului, la Senatul României

30 May 2021 1578

Ambasada SUA la Bagdad a fost atacată cu rachete. S-au auzit cel puţin patru explozii

16 Feb 2020 2058

Premierul Viorica Dăncilă „În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului şi eu nu am să permit acest lucru”

03 Apr 2019 1474

Apel către autorități. 12 ambasade ale mai multor state îşi exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept din România

03 Apr 2019 1758

Darius Vâlcov - "Cine ar îndrăzni să modifice actuala formă a Legii offshore va trebui judecat pentru trădare de ţară"

18 Aug 2018 2127

Aproape o sută de morți. Atentat cu ambulanța-capcană în Afganistan. Zeci de răniți

28 Jan 2018 3409

Mişcarea Raeliană vrea să-şi facă ambasadă în Dobrogea. Declaraţia exclusivă pentru ZIUA de Constanţa

01 Apr 2017 5332

MAE are un nou purtător de cuvânt

12 Aug 2016 2694

Românii din diaspora, revoltați Au inițiat o petiție și pun la cale un protest. Vezi de ce!

28 Jul 2016 3355

Şeful statului a propus ambasador „un bun prieten de familie”

08 Apr 2016 1952

AMBASADORUL SUA ÎI INVITĂ LA O DISCUŢIE ONLINE PE ROMÂNII INTERESAŢI DE PRIETENIA ROMÂNIA-SUA

22 Feb 2016 2232

Competiţie Internaţională pentru Antreprenori

12 Dec 2015 2426