Comunicat de presă Discursul Ambasadorului SUA, Hans Klemm, la conferinţa „THE CASE FOR INVESTING IN ROMÂNIA”, sponsorizată de Camera Americană de Comerţ

 Mulţumesc, Daniela. Am sosit recent în România, aşa că mă bucur că am ocazia să fiu alături de dumneavoastră în această dimineaţă şi vă mulţumesc pentru invitaţie.
Stimaţi membri ai Consiliului Camerei Americane de Comerţ (AmCham), distinşi oaspeţi, doamnelor şi domnilor, vă mulţumesc pentru ocazia de a vorbi la acest eveniment. Pentru început, aş dori să felicit AmCham pentru primirea premiului pentru creativitate acordat de catre Consiliul European al Camerelor Americane de Comerţ. Acest premiu este o recunoaştere binemeritată a excelentei activităţi desfăşurate de Cameră în România, inclusiv organizarea conferinţei de astăzi.
În perioada de pregătire pentru misiunea mea la Bucureşti şi acum, după sosire, am fost şi sunt uimit de marele potenţial al României şi constat angajamentul său faţă de îmbunătăţirea mediului de afaceri. Aşa cum a declarat recent preşedintele Iohannis pentru European Times: „Să nu uităm că realizarile companiilor şi investitorilor depind în mod direct de calitatea regulilor care le guvernează activitatea. Asigurarea transparenţei şi a stabilităţii, precum şi a predictibilităţii fiscale şi legislative, continuă să fie unul dintre obiectivele noastre principale.” Pe măsură ce România efectuează reformele necesare, stabilind o fundaţie solidă pentru creştere sustenabilă, SUA vor fi un partener de neclintit pentru toate părţile implicate în aceste eforturi comune, inclusiv pentru guvern, parlament, comunitatea de afaceri şi societatea civilă.
            Putem realiza obiectivele noastre comune concentrându-ne asupra a trei teme atotcuprinzătoare: securitate, democraţie şi prosperitate. În Dialogul pe tema Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, în cadrul NATO şi în alte foruri internaţionale, România a demonstrat că este un aliat real, manifestând angajament faţă de democraţia, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi într-o Europă întreagă, liberă şi în pace. România a avut contribuţii semnificative la pacea şi securitatea internaţională, atât în Europa, cât şi mult dincolo de graniţele acesteia.
Dar asigurarea securităţii nu se limitează la cooperare militară şi aplicarea legii. Securitatea include şi statul de drept, securitatea şi diversificarea energetică, precum şi creşterea economică sustenabilă. Acest caracter multidimensional al securităţii este reflectat foarte bine în Strategia Naţională de Apărare întocmită de preşedintele Iohannis în cursul acestui an.
Nu doar securitatea este atotcuprinzătoare, ci şi democraţia. Ea este fundamentul pe care cetăţenii construiesc societăţi, culturi şi economii dinamice. Eforturile continue ale României în domeniul luptei împotriva corupţiei demonstrează angajamentul său faţă de valorile democratice şi de asigurarea prosperităţii tuturor cetăţenilor prin muncă cinstită, susţinută, nu prin nepotism sau apartenenţa la reţele de patronaj lipsite de scrupule.
Prosperitatea sau existenţa oportunităţilor economice deschise tuturor cetăţenilor este de asemenea primordială, în absenţa ei neputându-se dezvolta societăţi dinamice. Creşterea investiţiilor şi sporirea schimburilor comerciale vor juca un rol cheie în asigurarea prosperităţii cetăţenilor României şi a dezvoltării economice sustenabile a acestei ţări. Securitate, democraţie şi prosperitate.
            România este binecuvântată cu resurse considerabile. Având o populaţie extrem de educată, poliglotă, cu cunoştinte tehnice, România are atuurile necesare pentru a atrage investitori şi a reprezenta o rampă de lansare pentru investitori în regiune. Această ţară are de asemenea norocul de a avea o diversitate de resurse naturale: energie, agricultură, silvicultură. Totodată, poziţia sa geografică strategică prezintă un mare potenţial. Situată la graniţa Uniunii Europene, România reprezintă un punct de răscruce între nord, sud, est şi vest. Conştienţi că localizarea României facilitează legături economice mai strânse cu ţările aspirante la statutul de membru UE şi nu doar, investitorii inteligenţi şi-ar dori o Românie transparentă, stabilă şi previzibilă. România ar trebui să caute, să stimuleze şi să asigure investiţii care ar aduce  beneficii cetăţenilor săi prin crearea de locuri de muncă şi accesul la surse sigure de energie.
            România conştientizează acest mare potenţial şi nevoia de a-şi îmbunătăţi mediul de afaceri. Există dovezi clare în acest sens. Guvernul României a analizat cererile partenerilor de dialog să existe mai multă transparenţă şi a luat măsuri pentru a organiza consultări cu aceştia. Colaborând cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cu Camera Americană de Comerţ, cu Consiliul Investitorilor Străini şi cu alte organizaţii asupra schimbărilor preconizate ale legislaţiei fiscale şi ale regimului de reglementare, autorităţile şi-au semnalat angajamentul faţă de asigurarea transparenţei. În special adoptarea de către guvern a două Planuri de Acţiune pentru Bună Guvernanţă Economică demonstrează dorinţa sa de a acţiona proactiv. Îmbunătăţirea mediului de afaceri este de  asemenea un element al Parteneriatului Strategic România-SUA.
            Dar munca României nu s-a încheiat. Pentru ca securitatea, democraţia şi prosperitatea să se dezvolte pe termen lung, guvernul şi parlamentul trebuie să continue reformele referitoare la dezvoltarea sustenabilă şi respectarea deplină a statului de drept. Asigurarea şi menţinerea încrederii investitorilor sunt esenţiale pentru atragerea de noi investiţii şi valorificarea şi extinderea celor existente. Pentru ca acest lucru să se realizeze, statul trebuie să se dovedească un partener de încredere pentru toţi investitorii, atât în ce priveşte politicile elaborate, cât şi în ce priveşte tratamentul acordat companiilor. Dat fiind faptul că regimul său de reglementare nu este încă unul coerent, bazat pe o viziune pe termen lung, România trebuie să răspundă la această provocare adoptând şi punând în aplicare transparent, previzibil şi stabil reglementările sale. Îmbunătăţirea şi angajamentul continuu faţă de organizarea de consultări cu toți partenerii de dialog ar fi benefice tuturor.
            Guvernul şi-a declarat angajamentul faţă de transparență. Acum ar trebui să continue cu organizarea de consultări trasparente pentru toate schimbările de politici şi legislaţie preconizate. Consultările de substanță vor duce la un echilibru între nevoile bugetare pe termen scurt şi măsurile de protecţie socială pe de o parte, şi obiectivul central de a asigura condiții pentru investiţiile de care România are nevoie pentru a avea o creştere economică sustenabilă. Investitorii vor fi reticenţi să investească sau să-şi extindă investiţiile dacă nu simt că vocea lor este ascultată şi că în luarea deciziilor, guvernul şi parlamentul iau în considerare efectul deciziilor lor asupra investiţiilor.
           Reforme sunt posibile în economiile tuturor ţărilor, iar România nu face excepţie. Ea are nevoie de reforme structurale, puse în aplicare ferm şi deplin, reforme care vor spori participarea pe piaţa muncii, vor reduce barierele legislative, vor încuraja dezvoltarea antreprenoriatului şi vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competiţie internaţională şi investiţii sporite. Aceste reforme includ îmbunătăţirea infrastructurii, sporirea capacităţii tehnice şi administrative a administraţiei fiscale şi publice şi privatizarea companiilor de stat prin oferte publice iniţiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult necesara creştere economică sustenabilă şi oportunităţi crescute pentru toţi românii.
            În sfârşit, România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice. În anul 2016 vor avea loc două serii de alegeri.  Acesta ar putea fi şi un an hotărâtor pentru România.
Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice şi să le permită acestora să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel încât toţi românii să se bucure de efectele benefice; să îi apere în mod public şi cu tărie pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine cu tărie un sistem judiciar independent.
Statele Unite şi România împărtăşesc o alianţă profundă şi durabilă. În mandatul meu de ambasador, voi face eforturi în direcţia creşterii volumului schimburilor comerciale şi investiţiilor dintre ţările noastre. Sunt convins că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pentru a-l valorifica.
Încurajez România să îmbrățișeze temele atotcuprinzătoare ale securităţii, democraţiei şi prosperităţii drept instrumente esenţiale pentru fructificarea acestui potenţial. Acestea sunt ingredientele vitale pe care investitorii străini şi români, fie ei privaţi sau de stat, le caută atunci când analizează unde să-şi îndrepte capitalul limitat. Susţinem efortul României de a asigura o fundaţie solidă pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe un climat investiţional transparent, previzibil şi stabil şi susţinută de consultări cu partenerii de dialog şi măsuri ferme de guvernanţă corporativă.  

            Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus vicepreşedintele Joe Biden, „nu mai este vorba doar despre ce putem face pentru România, ci despre ce putem face împreună”, pentru SUA şi România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 20 de ambasade, declarație comună de Ziua Internațională a Femeii

08 Mar 2023 1088

Plicuri suspecte la Ambasada Ucrainei din București. Pirotehniștii, la fața locului

06 Dec 2022 1230

Director nou la ANR! A fost atașat de afaceri interne în mai multe ambasade și a condus Serviciul de Informaţii și IPJ Constanța (document)

25 Aug 2021 9931

Ziua Internațională a Copilului, la Senatul României

30 May 2021 1579

Ambasada SUA la Bagdad a fost atacată cu rachete. S-au auzit cel puţin patru explozii

16 Feb 2020 2059

Premierul Viorica Dăncilă „În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului şi eu nu am să permit acest lucru”

03 Apr 2019 1474

Apel către autorități. 12 ambasade ale mai multor state îşi exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept din România

03 Apr 2019 1758

Darius Vâlcov - "Cine ar îndrăzni să modifice actuala formă a Legii offshore va trebui judecat pentru trădare de ţară"

18 Aug 2018 2127

Aproape o sută de morți. Atentat cu ambulanța-capcană în Afganistan. Zeci de răniți

28 Jan 2018 3409

Mişcarea Raeliană vrea să-şi facă ambasadă în Dobrogea. Declaraţia exclusivă pentru ZIUA de Constanţa

01 Apr 2017 5332

MAE are un nou purtător de cuvânt

12 Aug 2016 2694

Românii din diaspora, revoltați Au inițiat o petiție și pun la cale un protest. Vezi de ce!

28 Jul 2016 3355

Şeful statului a propus ambasador „un bun prieten de familie”

08 Apr 2016 1952

AMBASADORUL SUA ÎI INVITĂ LA O DISCUŢIE ONLINE PE ROMÂNII INTERESAŢI DE PRIETENIA ROMÂNIA-SUA

22 Feb 2016 2233

Competiţie Internaţională pentru Antreprenori

12 Dec 2015 2426