Departamentul de Justitie al SUA a elaborat un raport referitor la confiscarea bunurilor in Romania

Ambasada SUA la Bucureşti a prezentat recent Ministerului Justiţiei un raport de evaluare a planurilor de înfiinţare a unei noi structuri în cadrul Ministerului Justiţiei, cu competenţe în domeniul facilitării cooperării internaţionale în urmărirea, indisponibilizarea şi confiscarea produselor infracţiunii, în special în cauze complexe de criminalitate gravă. Raportul este rezultatul vizitelor făcute la Bucureşti în lunile septembrie şi decembrie 2010 de către reprezentanţi ai Marshals Service, Divizia Măsuri Asiguratorii, şi ai Departamentului de Justiţie, Secţia Măsuri Asiguratorii şi Luptă împotriva Infracţiunilor de Spălare a Banilor, care s-au întâlnit cu numeroşi funcţionari de stat români pentru a evalua programul de confiscare a bunurilor şi a stabili ce programe de formare sunt necesare.

„Ministerul Justiţiei a înfiinţat în structura sa Biroul pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene. Doresc să mulţumesc Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi Ambasadei SUA la Bucureşti, personal Excelenţei sale domnul Mark H. Gitenstein, Ambasadorul SUA, pentru sprijinul acordat în clarificarea şi structurarea acestui concept în contextul politicilor Ministerului Justiţiei pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate. Înfiinţarea Biroului demonstrează interesul M.J. pentru recuperarea produselor economice ale infracţiunilor. Vrem să găsim şi să confiscăm resursele financiare produse prin corupţie şi crimă organizată. Biroul va sprijini această politică", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Ambasadorul Mark Gitenstein a declarat: „Sunt foarte bucuros că Ambasada SUA şi colegii noştri din cadrul Departamentului de Justiţie şi al altor agenţii din SUA pot sprijini România în eforturile de creare a unui sistem de recuperare a creanţelor echitabil, eficient şi bine administrat. Pentru autorităţile responsabile de aplicarea legii şi judiciare moderne, capacitatea de a identifica, sechestra şi confisca bunurile dobândite ilicit sau care constituie produsul unei infracţiuni reprezintă un instrument vital. Această iniţiativă se adaugă actualei cooperări româno-americane de succes în reţinererea şi pedepsirea infractorilor şi, la fel de important, face dreptate victimelor acestora. Îi felicităm pe domnul ministru Cătălin Predoiu şi pe colegii săi din alte instituţii româneşti printre care se numără Ministerul Public, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Direcţia Naţională Anticorupţie pentru eforturile însemnate depuse în crearea unor noi metode mai eficiente de combatere a crimei organizate şi ne dorim să continuăm colaborarea şi pe viitor."

Evaluarea include recomandări pentru nou-înfiinţatul Birou pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiţiei şi pentru Ministerul Public (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), precum şi îndrumări privind propuneri legislative menite să consolideze sistemul juridic naţional.

În acelaşi timp, experţii americani au concluzionat că autorităţile române şi-au declarat în mod unanim dorinţa de a confisca bunurile dobândite ilegal sau folosite la săvârşirea infracţiunilor. De asemenea, raportul concluzionează că autorităţile române nu au reuşit încă să confişte sume semnificative din cauza incertitudinilor privind cadrul legislativ şi autoritatea conferită de acesta de a acţiona, a lipsei unei strategii oficiale, precum şi a absenţei unei instituţii centrale responsabile cu conducerea şi supravegherea acţiunilor de confiscare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Newton pe metru patrat

27 Sep 2021 10299

A dat spargeri în Austria cu un prejudiciu de aproape 400.000 de euro. Curtea de Apel Constanţa a aprobat transferul în România

29 Jun 2019 4456

Fondatorul AutoItalia, Herbert Stein, a încetat din viaţă

23 Mar 2018 3178

Alegeri în SUA Hillary Clinton conduce cu 4 puncte în sondajul NBC-Wall Street Journal

06 Nov 2016 2556

Alegeri în SUA Hillary Clinton, detașată în sondaje în fața lui Donald Trump

23 Oct 2016 3231

Fotografia, arta de a fura timpului o firmitură de clipă. Încântaţi-vă ochii! (galerie foto)

27 Mar 2016 4709

Vizita de lucru în Norvegia a delegației Camerei Deputaților și Senatului a continuat, la Parlamentul norvegian (Stortinget)

22 Jan 2016 2201

„Văduva veselă”, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”

15 Feb 2015 2336

Poşta Română, condusă de oameni cu interese şi influenţe în Constanţa

12 Jun 2014 6033

Decizie a noului CA al Poştei Române Alexandru Petrescu în funcţia de director general

11 Jun 2014 3194