Discursul ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein cu ocazia comemorării holocaustului din România

Discursul ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein cu ocazia comemorării holocaustului din România

10 octombrie 2012

D-le Consilier Prezindenţial Cristian Diaconescu,
D-le Preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea,
distinşi colegi din Corpul Diplomatic,
Domnule Primar Oprescu,
doamnelor şi domnilor  

Astăzi rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă. Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept.

În mai 2011, doi fii ai României, incomparabilul Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, prieten al României şi nepot de român, au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington. Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe. Aşa cum a explicat el, judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederile acestora.

Oamenii mă întreabă de ce insistă atât de mult americanii asupra statului de drept, a independenţei judecătorilor şi procurorilor şi de ce luăm atât de ferm atitudine în această privinţă. Facem acest lucru pentru că nu credem că scopul scuză mijloacele şi pentru că susţinem cu tărie că tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie. Închei precum Breyer, cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: „Dreptatea şi judecata sunt temelia scaunului Tău de domnie”. Şi, aşa cum spunea unul dintre părinţii fondatori ai Americii, „vigilenţa constantă este preţul libertăţii”.

Fie ca noi, americanii, şi dumneavoastră, românii, să nu uităm niciodată această atitudine. Nu cred că există alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei români şi romii care au murit aici în anii '40.

Dumnezeu să binecuvânteze America! Dumnezeu să binecuvânteze România!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Newton pe metru patrat

27 Sep 2021 10385

A dat spargeri în Austria cu un prejudiciu de aproape 400.000 de euro. Curtea de Apel Constanţa a aprobat transferul în România

29 Jun 2019 4493

Fondatorul AutoItalia, Herbert Stein, a încetat din viaţă

23 Mar 2018 3208

Alegeri în SUA Hillary Clinton conduce cu 4 puncte în sondajul NBC-Wall Street Journal

06 Nov 2016 2577

Alegeri în SUA Hillary Clinton, detașată în sondaje în fața lui Donald Trump

23 Oct 2016 3249

Fotografia, arta de a fura timpului o firmitură de clipă. Încântaţi-vă ochii! (galerie foto)

27 Mar 2016 4725

Vizita de lucru în Norvegia a delegației Camerei Deputaților și Senatului a continuat, la Parlamentul norvegian (Stortinget)

22 Jan 2016 2224

„Văduva veselă”, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”

15 Feb 2015 2352

Poşta Română, condusă de oameni cu interese şi influenţe în Constanţa

12 Jun 2014 6061

Decizie a noului CA al Poştei Române Alexandru Petrescu în funcţia de director general

11 Jun 2014 3222