Discursul însărcinatului cu afaceri al SUA ad-interim, DEAN THOMPSON, CU OCAZIA ceremoniei de premiere a femeilor curajoase din România

Bună seara şi bun venit la a doua ediţie a premiilor „Femei curajoase din întreaga lume”. Suntem onoraţi să găzduim evenimentul din această seară şi să acordăm recunoaştere unor femei care întruchipează compasiune, perseverenţă şi, desigur, curaj. Aceste femei cu origini diferite lucrează în sectoare diferite ale societăţii, dar sunt unite de dorinţa lor de a aborda unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile continue şi suntem mândri să le acordăm recunoaştere în această seară.
În această seară ne concentrăm atenţia asupra a patru femei curajoase, însă acest eveniment este inspirat de toate femeile din România şi din întreaga lume. Ţările cele mai sigure şi cu economie puternică sunt cele care promovează egalitatea şi respectul drepturilor femeilor.
Aşadar sunt bucuros să vorbesc despre un lider care distruge bariere şi impulsionează comunităţile spre progres şi egalitate. Sunt mândru să anunţ că domnişoara Laura Ştefan este câştigătoarea premiului „Femeia curajoasă” a anului 2015 şi nominalizarea Ambasadei SUA la Bucureşti pentru premiul „Femei curajoase din întreaga lume”, acordat de Secretarul de Stat al SUA. Laura Ştefan este de mult timp un lider în lupta împotriva corupţiei din România şi suntem mândri să-i acordăm recunoaştere în această seară.
În fiecare an alegem un candidat pe care îl nominalizăm pentru premiul „Femei curajoase din întreaga lume” oferit de Departamentul de Stat al SUA, însă România are multe femei extraordinare care se dedică profund ajutării comunităţilor din care fac parte. Inspirată de hotărârea de care dau dovadă, Ambasada SUA va acorda recunoaştere şi altor trei lideri alături de Femeia curajoasă a anului.
O vom onora pe Nicoleta Biţu pentru activitatea sa în sprijinul romilor şi al femeilor rome. După sărbătorirea Zilei Internaţionale a Romilor, am avut norocul să colaborăm cu mai multe ONG-uri şi să participăm la programe care sărbătoresc comunitatea romă şi pledează pentru egalitate. Am văzut cât de importantă este această activitate şi suntem încântaţi să o onorăm pe domnişoara Biţu pentru cei peste 20 de ani de activism neobosit, care au contribuit la obţinerea unor reale progrese în asigurarea incluziunii femeilor rome. Îi vom acorda apoi recunoaştere doamnei Rodica Mihăilă, curajoasă deschizătoare de drumuri în reforma educaţională şi voce puternică în lupta pentru îmbunătăţirea educaţiei. Vom acorda recunoaştere şi doamnei doctor Carmen Ungurean. Aşa cum veţi afla, doamna doctor Ungurean este o curajoasă, directă şi fermă susţinătoare a importanţei sănătăţii femeii. În această seară o onorăm pentru curajul său nestrămutat în aducerea chestiunilor dificile în prim-planul discuţiei publice. Le mulţumim acestor femei pentru contribuţiile lor şi dumneavoastră tuturor celor prezenţi pentru că ne ajutaţi să sărbătorim realizările lor.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Scurtă biografie a câştigătoarei premiului „Femeia curajoasă a anului 2015”
 
Îmi face deosebită plăcere să o prezint pe domnişoara Laura Ştefan. Ea este expert în domeniul anti-corupţiei şi statului de drept şi o curajoasă susţinătoare a statului de drept, reformei judiciare şi drepturilor omului. Chiar şi atunci când se confruntă cu insulte şi ameninţări la adresa sa, ea pledează neobosit pentru toate acestea, iar ONG-ul în cadrul căruia activează, Expert Forum, este un model pentru societatea civilă din România.
Aşa cum ştim cu toţii, grupurile societăţii civile sunt o componentă esenţială a oricărei democraţii. Ele trag autorităţile la răspundere. În această privinţă, Laura Ştefan a fost o luptătoare. Ea demonstrează nu doar neînfricare, luând public poziţie împotriva abuzurilor, ci şi o capacitate unică de a identifica posibile lacune legislative care pot genera abuz. Recent, ea a atras prima atenţia asupra unor acte legislative adoptate tacit de Parlament, care subminau cadrul juridic anticorupţie şi făceau prevederile Codului Penal neaplicabile în cazul aleşilor. Laura Ştefan a jucat de asemenea un rol esenţial în alegerile trecute. Ea şi ONG-uri care lucrează cu Expert Forum au monitorizat două runde de vot, au coordonat observatorii independenţi, au adunat informaţii despre cazurile de abuzuri şi ilegalităţi şi au depus plângeri la Biroul Electoral Central, care ulterior a reformat procedurile electorale în România.
Laura Ştefan îşi exercită influenţa benefică mult dincolo de graniţele comunităţii ONG-urilor. Ea oferă gratuit experienţa şi cunoştinţele sale jurnaliştilor pe probleme juridice şi ajută scriitori şi cercetători să extindă relatările despre cazurile de abuzuri legislative şi folosire necorespunzătoare a fondurilor publice.  În calitate de director în cadrul Ministerului Justiţiei, a elaborat legislaţie reformatoare esenţială, precum statutele Agenţiei Naţionale de Integritate, care au ajutat la combaterea conflictului de interese la toate nivelurile instituţiilor publice. Facilitând integrarea României în UE, activitatea sa în cadrul Ministerului a plasat România pe harta Uniunii Europene, iar contribuţiile sale internaţionale, precum consilierea în Balcani şi Ucraina, au transformat-o într-unul dintre cei mai respectaţi experţi în domeniul statului de drept din regiune.
Domnişoara Laura Stefan posedă o combinaţie unică de curaj, cunoştinţe şi inspiraţie, care o transformă într-un activist neobosit în domeniul statului de drept, într-un excelent mediator în chestiuni dificile şi în cel mai bun expert din domeniul său. Îmi face o deosebită plăcere să îi acord premiul „Femeia curajoasă a anului 2015”. Doamnelor şi domnilor, s-o aplaudăm pe Laura Ştefan.
 

Scurte biografii ale româncelor nominalizate la premiul „Femeia curajoasă a anului 2015”
 
-- Prima dintre femeile cărora le acordăm recunoaştere în această seară este domnişoara Nicoleta Biţu, director executiv al Romano ButiQ. Nicoleta Biţu este o activistă energică pentru drepturile romilor şi o susţinătoare neînfricată a femeilor rome. Ea pledează nebosit pe o serie amplă de teme, inclusiv: egalitatea de gen; intervenţie socială prin educaţie şi sănătate; pregătirea liderilor şi mentorat; proiecte generatoare de venit în comunităţile rome. Pe parcursul carierei sale, Nicoleta Biţu a îmbinat cercetarea subiectelor legate de comunitatea romă cu activismul încununat de succes în societatea civilă. Pentru dedicarea şi perseverenţa dovedite în susţinerea drepturilor romilor în ultimii douăzeci de ani, Ambasada SUA o recunoaşte drept femeie de curaj. Doamnelor şi domnilor, să o aplaudăm pe Nicoleta Biţu.

 
-- Următoarea nominalizată este doamna profesor dr. Rodica Mihăilă, Profesor Emerit al Universităţii din Bucureşti. Dr. Mihăilă a fost deschizătoare de drumuri în educaţia românească, predînd literatura americană chiar şi în timpul regimului comunist, când această activitate o punea în mare pericol. După Revoluţie, ea a luptat pentru înfiinţarea şi introducerea programului de Studii Americane în universităţile româneşti, în multe dintre care nu se abordaseră niciodată subiecte legate de America. Rodica Mihăilă este fondatoarea programului de Studii Americane din cadrul Universităţii Bucureşti, devenit în ultimii 21 de ani model pentru celelalte universităţi din ţară. În prezent, dr. Mihăilă continuă să-şi demonstreze spiritul de lider din funcţia actuală de director executiv al Comisiei Fulbright şi a făcut multe schimbări benefice care vor avea efecte pe termen lung asupra relaţiei bilaterale. În această seară o felicităm pe doamna profesor dr. Rodica Mihăilă pentru pentru curajul şi hotărârea pe care le aduce în activitatea sa de educator. Din păcate, dr. Mihăilă nu s-a putut afla aici în această seară, însă doamna profesor dr. Roxana Oltean va accepta premiul în numele său.
 
-- A treia femeie căreia îi acordăm recunoaştere este doamna doctor Carmen Ungurean, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dr. Ungurean coordonează Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Chiar în luna martie, dr. Ungurean a prezentat un raport despre acest program. În raport, ea a subliniat adevărul dur despre finanţarea şi limitările administrative ale programului. Ea a semnalat prăpastia dintre potenţialul programului şi finanţarea acordată acestuia, remarcând că bugetul acordat în 2014 pentru acest program a permis efectuarea a doar o treime dintre testările posibile. Dr. Ungurean a menţionat de asemenea că România înregistrează cea mai mare incidenţă şi una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii cauzate de cancer de col uterin din UE, din cauza depistării şi prevenţiei tardive. Dr. Ungurean este unul dintre mulţii angajaţi ai Institutului Naţional de Sătătate  care contribuie discret, încă cu foarte mult profesionalism şi multă dedicare la progresul sistemului de sănătate publică din România. În această seară îi acordăm recunoaştere doamnei doctor Ungurean pentru analiza sa profundă a programului naţional de screening, precum şi pentru îndrăzneala şi curajul de a face publice descoperirile sale. Doamnelor şi domnilor, s-o aplaudăm pe dr. Carmen Ungurean.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.