Comunicat de presă Ahiepiscopia Tomisului - 90 de ani de la trecerea laDomnul a Episcopului Ilarie al Constanței 24 Septembrie 2015

Duminica aceasta se împlinesc 90 de ani de la moarteaepiscopului Ilarie Teodorescu al Constanţei. Cu acest prilej, duminică, 27 septembrie 2015, începândcu ora 17.00, în BibliotecaArhiepiscopiei Tomisului, va avea loc simpozionul: Ilarie, episcopul Constanţei. 

În cadrul evenimentului,desfăşurat în prezenţa IPS Teodosie, vor fi evocate viaţa şi activitateaprimului ierarh tomitan din secolul XX de către: pr. Sandu Florin Alin, parohulBisericii Amza din Bucureşti, Virgil Coman, Directorul Serviciului Judeţean alArhivelor Naţionale Constanţa, prof. univ. dr. Stoica Lascu, Facultatea deIstorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius”, şi Ionuţ Druche,directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.

Ilarie Teodorescu s-a născut pe 18octombrie 1867 la Bucureşti. Ctitor al Bisericii Amza din capitală, fostprotopop al judeţului Prahova şi director al Seminarului teologic NifonMitropolitul, în anul 1923 a fost ales episcop al Constanţei. A murit în ziuade 27 septembrie 1925.

Activitatea sa ca Episcop al Tomisului, primul de la reînfiinţarea Eparhiei de la malul marii, s-aevidenţiat printr-o administraţie bine organizată, prin infințarea de parohiinoi sau repararea unor lăcaşuri de cult existente. A organizat primul seminarmenit a fi o pepinieră unde să se formeze un corp de preoţi culţi, instruiţi,educaţi, care să corespundă menirii lor. A reuşit să alcătuiască un proiect delege, care în mod excepţional să se admită pentru Cadrilater, hirotonisireaînvăţătorilor normalişti absolvenţi şi a seminariştilor cu patru clase, rămaşinehirotonisiţi în 1893. Tot de numele lui se leagă şi înfiinţarea revisteieparhiale Tomis.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.