APMGR cere Primului Ministru să intervină în decizia politică de trecere la calculul diferenţiat al taxei clawback

BUCUREȘTI, 11 iunie 2014 - Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Primului Ministru al României să se implice direct în eliminarea blocajelor instituţionale care împiedică introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, o măsura în absenţa căreia atât pacienții, cât și industria farmaceutică locală, formată exclusiv din producători de medicamente generice, au de suferit.
 
"În aceste zile, în care atât Senatul cât și Camera Deputaților discută diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback, ne adresăm dumneavoastră, domnule Prim Ministru, atât în calitate de șef al Guvernului, cât și de lider al coaliției guvernamentale, pentru a interveni și a lua decizia politică de a introduce calculul diferențiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienții cât și economia României," a menţionat Dragoş Damian, Preşedinte APMGR, într-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Victor Ponta.
 
APMGR salută eforturile guvernului de identificare a celor mai adecvate soluții pentru necesitățile sistemului sanitar românesc, însă semnalează că adoptarea unei taxe clawback diferențiată pentru producătorii de medicamente generice întârzie în mod nejustificat. Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preț care este impusă medicamentelor generice precum și impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creșterii costurilor cu terapii scumpe.
 
Povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă și nu poate duce decât la reducerea producției locale de medicamente generice, cu efecte sociale și economice catastrofale: multe din medicamentele cu prețuri accesibile (ajunse sub prețul de rentabilitate) vor dispărea de pe piață, iar industria locală va amâna investițiile în dezvoltare și va fi obligată să recurgă la reduceri de personal.
 
APMGR atrage atenţia asupra faptului că o soluție pentru introducerea unei taxe clawback diferențiată a fost deja identificată la finalul anului trecut și a fost agreată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acceptată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de către organismele financiare internaționale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar. Această soluție este bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calcularea procentului 'p' din formula clawback, în cazul medicamentelor generice. Soluția aplicării unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback pentru medicamentele generice are la bază sistemul actual de stabilire a prețurilor pentru medicamente generice, care este limitat la maxim 65% din prețul medicamentului inovativ.
 
Companiile membre APMGR îşi exprimă disponibilitatea de a discuta cu autoritățile relevante și alte propuneri ce urmăresc implementarea pe termen mediu și lung a unor politici publice care să vizeze încurajarea consumului de medicamente generice, cu scopul creșterii accesului la tratamente medicale de calitate în condiții de eficienţă bugetară.
 
 
***
Despre APMGR:
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) - www.apmgr.org - reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani

09 Mar 2023 835

Medicamentele generice în atenția Ministerului Sănătății

13 Jul 2017 1491

APMGR cere Preşedintelui şi Primului Ministru al României să intervină pentru salvarea industriei medicamentelor generice

20 May 2015 918

1000 dintre cel mai bine vândute medicamente ieftine ar putea dispărea

15 Mar 2015 1546

Comunicat de presa - APMGR salută includerea sectorului farmaceutic pe lista celor 10 domenii prioritare pentru economia României, dar solicită măsuri concrete de eliminare a barierelor sectoriale cu care se confruntă această industrie - 4 septembrie 2014

04 Sep 2014 982

APMGR susține prescrierea medicamentelelor atât pe denumirea comună internațională, cât și pe denumirea comercială

06 Apr 2014 1012

APMGR îl realege pe Dragoș Damian (CEO Terapia-Ranbaxy) în funcția de Președinte și o alege pe Amelia Dinu (MD B. Braun) ca membru al Consiliului Director

27 Mar 2014 1709

APMGR - noul guvern trebuie să introducă de urgență calculul diferențiat al taxei clawback pentru prevenirea dispariției de pe piață a medicamentelor cu preț accesibil și distrugerii industriei farmaceutice locale

17 Mar 2014 1722