Comunicat de presă Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) consideră cuantumurile burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța ca fiind insuficiente și solicită Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța creșterea acestora în cadrul proximei ședințe de Consiliu Local.

Reamintim că în urma demersurilor AEC, în toamna anului 2015 Consiliul Local a început să acorde burse școlare pentru peste 9500 de elevi înmatriculați în municipiul Constanța, conform obligației de la articolul 82 din legea educației și criteriilor de acordare, stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011. Cuantumurile stabilite în luna octombrie sunt de: 25 lei/lună - bursa de merit, 25 lei/lună - bursa de studiu, 75 lei/lună - bursa de ajutor social, 100 lei/lună - bursa de performanță.

Asociația Elevilor din Constanța este de părere că valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe economie, acest fapt asigurând o creștere constantă a burselor, în funcție de condițiile socio-economice existente. De aceea, AEC propune ca valoarea bursei de merit și a celei de studiu să fie 5% din salariul minim pe economie; cea a bursei de performanță 10%, iar bursa de ajutor social 15%. Raportat la salariul minim pe economie aprobat pentru anul 2016, care va intra în vigoare la 1 mai, cuantumurile propuse de AEC, în valoare absolută, sunt: 62,5 lei - bursa de merit și bursa de studiu; 125,00 lei - bursa de performanță și 187,5 lei - bursa de ajutor social.

Cuantumurile propuse mai sus necesită un efort bugetar de aproximativ 5 milioane de lei pentru anul 2016. În prezent, în bugetul municipiului pentru fondul de burse este alocată suma de 3 milioane de lei, fiind necesară creșterea acestuia cu 2 milioane de lei, lucru cerut de AEC și la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului municipiului Constanța.

Asociația Elevilor din Constanța este de părere că o valoare crescută a bursei va încuraja elevii să învețe și va ajuta la îmbunătățirea performanțelor acestora la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, care în Constanța, în anul 2015, au fost sub media națională. Un exemplu concret conform căruia rezultatele la examenele naționale sunt direct proporționale cu implicarea autorităților locale îl reprezintă municipiul Cluj-Napoca, unde valoarea unei burse de merit este de 90 de lei, iar cea a unei burse de performanță de 120.

Amintim, de asemenea, că în conformitate cu art. 4 din OMECTS nr. 5576/2011, cuantumul unei burse se stabilește anual. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Constanța să acorde bursele retroactiv pentru lunile ianuarie și februarie la cuantumul ce va fi stabilit pentru anul în curs.

“De exemplu, un elev care beneficiează de bursă de merit nu poate în prezent să își asigure nici costul unui abonament redus pe o linie la transportul local în comun, suma primită fiind de 25 de lei, iar abonamentul 27,5 lei. Solicitarea creșterii burselor a venit natural, simpla acordarea a acestora nefiind suficientă. Bursele trebuie să aibă un cuantum decent, raportat la condițiile socio-economice. Pentru a se asigura că legea se respectă în întreg județul și elevii înmatriculați în toate unitățile-administrativ teritoriale din județ beneficiază de burse, AEC va solicita în cursul acestei săptămâni, în baza legii 544, tuturor primăriilor din judet date referitoare la acordarea burselor. În cazul localităților care nu au prins în buget bani pentru burse, vom solicita prefectului atacarea în contencios a bugetelor. Reamintim că în luna septembrie doar 8 din cele 70 de localități din județul Constanța acordau burse școlare.” a declarat Constantin-Alexandru Mand
a, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 780

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 427

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 637

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 640

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 689

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 661

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1271

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1071

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1249

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1476

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1342

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1164

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6191

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1917

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1502