De vorbă cu prof. univ. dr. Kemal Hașim Karpat

Asociația “Saladin Agiakai”, din Constanța, în parteneriat cu Institutul de Turcologie și Studii Central-Asiatice din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj și Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța au organizat o întâlnire, de suflet, cu emeritul profesor Kemal Hașim Karpat, de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA, proaspăt laureat al titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj.
              Născut în 1923, în satul Armutlu (Turda, de azi) de lângă Babadag, județul Tulcea, venerabilul profesor, cu o biografie impresionantă ne-a declarat:
              “Revin aici și când vin mi se pare că mă întorc acasă. Parcă am plecat ieri ... Toate drumurile le știu ... Când am fost la Tulcea,la mine în sat, i-am arătat șoferului o scurtătură, așa mi-a rămastotul întipărit în minte, ca și cum n-aș fi plecat niciodată din Dobrogea; deși, din punct de vedere fizic, cu trupul, sunt plecat de 73 de ani ... vă dați seama? Nici mie nu-mi vine să cred!”
Alături de profesor au stat Excelența Sa Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, domnul Ali Bozcalișkan, profesorul univ. dr Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie și Studii Central-Asiatice din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj și lect. univ. dr. Denis Ibadula, de la Universitatea “Ovidius” din Constanța.
Cu bucurie, în sală s-au aflat mulți tătari dornici să afle lucruri inedite din experiența bogată a conaționalului lor, care nu a fost deloc zgârcit să le-o împărtășească, iar, gazda întâlnirii, Meryem Mambet, președinta Asociației “Saladin Agiakai”, ne-a mărturisit că se simte “privilegiată, ca de altfel toți dobrogenii, că suntem atât de bogați, încât nu mai este nevoie să ne cumpărăm bătrîni, conform binecunoscutei zicale, pentru că avem cu ce ne mândri!”
 
Despre Kemal Karpat:
Data şi locul naşterii: 15 februarie 1923, Turda, judeţul Tulcea
Studii şi carieră: după cursurile Seminarului Teologic Musulman din Medgidia, a absolvit, la finele anilor `40, Facultatea de Drept a Universităţii din Istanbul-Turcia şi a obţinut titlul de Doctor în drept public şi politic. Devine cercetător ştiinţific la Universitatea Harvard (1960-1961). Primeşte titlul de Doctor al Universităţii din New York în 1957, unde ulterior va fi profesor guvernamental (1962-1967).
În 1967 devine profesor la Universitatea Wisconsin, de unde a ieşit la pensie în 2003, cu titlul academic de „distinguished professor“ primit în 1979. Alte repere: cercetător la Centrul pentru Studii Internaţionale de la Universitatea Princeton (1972), director de cercetări la Ėcole des Hautes Ėtudes din Paris (1984); preşedinte al Programului de Studii asupra Asiei Centrale (1989-1995). A fost răsplătit şi cu Premiul de Excelenţă decernat de Academia Turcă de Ştiinţe.
Înainte de absolvirea facultăţii de Drept de la Universitatea din Istanbul – Turcia, îşi schimbă numele din Kemal Haşim Ömer în Kemal Karpat.
 
Meryem Mambet - Președinte Asociația “Saladin Agiakai”,Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.