Nereguli sesizate de observatorii APD - 14.12.2008

Nereguli cu listele electorale

Judetul Brasov, localitatea Brasov, sectiile 120 si 27: pe listele permanente nu se regasesc trei strazi din colegiul respectiv. Observatorul APD a facut sesizare la BEJ. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectiile 96 si 97:  blocul D 1-3 de pe strada Sarmizegetusa din municipiul amintit apare pe listele electoarle din doua sectii de votare. La sectia 96 este trecut doar blocul, dar locatarii cu drept de vot nu se regasesc pe liste. La sectia 97 apar pe listele electorale atat blocul, cat si locatarii. O parte dintre locatarii cu drept de vot din acest bloc au fost trecuti pe listele suplimentare la sectia 96, o alta parte au votat la sectia 97.

Judetul Constanta, localitatea Eforie Nord, sectia 273 : 350 de alegatori erau deja inscrisi pe lista electorala suplimentara la ora 14:00. 

Stampile si buletine de vot disparute din sectiile de votare

Bucuresti, sectorul 2, sectia 278: s-a reclamat disparitia unei stampile cu mentiunea „VOTAT". S-a suspendat procesul electoral si s-au sesizat reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor. 

Judetul Vrancea, localitatea Unirea Odobesti, sectia 88:  la ora 7.30 procesul de votare inca nu incepuse, deoarece lipsea stampila de control a sectiei. Membrii BESV au declarat observatorului APD ca stampila a fost arsa din greseala. La sesizarea facuta de catre observatorul APD, cu nr. 249/30.11.2008, BEC anunta ca la sectia de votare respectiva procesul de votare a inceput la ora 8.25. 

Judetul Constanta, localitatea Vadul Oii, sectia 282: 200 de buletine de vot au fost stampilate cu stampila de control a sectiei de votare inca de sambata seara, desi aceasta operatiune se efectueaza in dimineata zilei de vot. Duminica dimineata nu s-au gasit decat 197 buletine stampilate si trei nestampilate.

Judetul Ilfov, localitatea Sintesti, comuna Jilava, sectia 165: au disparut stampile din sectia de votare. Procesul de vot a fost suspendat si anuntata politia. Incidentul a fost consemnat in procesul verbal. 

Judetul Vrancea, localitatea Crucea de Jos, comuna Panciu, sectia 94: presedintele BESV a sesizat ca primise cu opt buletine mai mult pentru Camera Deputatilor si cu noua mai putine pentru Senat. 

Transportul alegatorilor la urne

Judetul Prahova, localitatea Dumbrava: un microbuz asigura transportul locuitorilor din Trastienii de Sus, acestia primind pe drum zahar si faina de la candidatii PNL.

Judetul Constanţa, localitatea Navdoari: grupuri de cetateni sunt transportati la sectia de votare cu autoturisme si autocare (numerele de inmatriculare sunt CT 97 JTA, CT 81 UZK ), iar in drum spre sectie li se arata buletinul de vot si candidatul PNL pe care trebuie pusa stampila. La iesirea din sectia de votare li se dau 100 RON. 

Judetul Gorj, localitatea Capreni: grupuri de alegatori sunt transportati la sectiile de votare cu autobuzele scolii, folosite in mod normal pentru transportul elevilor.

Judetul Ilfov, localitatea Pantelimon: urmatoarele masini transportau regulat alegatori la urne: IF CLP 45, B 54 PYB, B 92 CML, IF 02 DJNM B51 GBK, B67 ZEF, 28 10 DFF, B 84 PXC. 

Judetul Ilfov, localitatea Petrachioaia, sectia 182: in fata sectiei de votare a stationat de doua ori aceeasi masina care aducea cetateni la vot. Numarul masinii este IF 30 CMP. Cetatenii erau adusi la vot la cererea primarului Stefan Pantu din Petrachioaia, membru al PD-L. 

Urna de vot deteriorata (desfacuta in anumite portiuni)

Judetul Braila, localitatea Tudor Vladimirescu sectia 254: urna mobila nu era sigilata la ora la care a inceput procesul de votare. Membrii BESV au informat ca aceasta va fi sigilata dupa ce isi vor bea cafeaua.  

Judetul Vrancea, localitatea Vulturu, sectia 342: urna mobila nu a fost sigilata decat la solicitarea verbala a observatorului APD. 

Judetul Vrancea, localitatea Rastoaca, sectia 253: urnele fixe si urna mobila nu erau sigilate la ora inceperii scrutinului, membrii BESV motivand ca acest lucru nu este necesar deoarece urnele erau batute in cuie. 

Judetul Vrancea, localitatea Nanesti, sectia 214 colegiu 2: urna mobila a fost sigilata doar la solicitarea verbala a observatorului APD. 

Judetul Ilfov, localitatea Otopeni, sectia 35: urna de vot este deteriorata (desfacuta in anumite portiuni). 

Continuarea campaniei electorale in ziua votului   

Judetul Sibiu, localitatea Slimnic, sectiile 340 si 341: pe o cladire adiacenta sectiilor de votare 340 si 341 (aflate in incinta aceleiasi cladiri) existau afise electorale. De asemenea, si pe gardul din fata sectiilor de votare se aflau materiale electorale. La sesizarea verbala a observatorului APD, presedintele BESV a cerut inlaturarea afiselor electorale. 

Bucuresti, sectia 268: prezenta unei autoutilitare cu insemnele PNG-CD la o distanta de trei metri de sectia de votare. Prezenta de materiale electorale PNL si PNG-CD la trei metri de sectia de votare. 

Judetul Constanta, localitatea Navodari, sectia 300: candidatul PNL Jean Paul Tucan din localitatea amintita face propaganda electorala in sectiile de votare, declarand ca va vota cu PNL. 

Judetul Dolj, localitatea Perisor, sectia 420: de pe gardurile din imediata apropiere a sectiei de votare, nu au fost indepartate afisele electorale si insemnele partidelor. Observatorul APD a adresat o sesizare presedintelui sectiei de votare. Ca si rezolvare dispusa de catre acesta a fost indepartarea de pe gardul opus sectiei de votare a unei parti a afiselor. 

Judetul Constanta, localitatea Deleni: in aceasta localitate se continua campania electorala, prin lipirea afiselor cu candidati ai PSD. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 11: in imediata apropiere a sectiei de votare, un partid imparte materiale electorale. A fost sesizat Biroul Electoral Judetean, care a chemat Politia. 

Bucuresti, sectiile 246, 247 si 248: la intrarea in cladirea unde se afla sectiile de votare amintite existau afise electorale ale PSD. A fost sesizat presedintele BESV, dar acesta a invocat faptul ca prevederile legale nu il obliga la indepartarea materialelor electorale decat in si de pe sediul sectiei de votare. A fost contactata si Circumscriptia electorala a sectorului 2, de unde s-a primit indicatia de a suna la politie. Avand in vedere ca in fata sectiei de votare se aflau deja doi politisti care nu au luat masuri pentru indepartarea materialor electorale, situatia nu a fost remediata. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi: in parcarea unui supermarket din cartierul Pacurari reprezentantii unui partid politic distribuie materiale electorale.  Sesizarea a fost facuta de catre un alt partid politic, fiind demarata o ancheta a politiei. 

Judetul Hunedoara, localitatea Lupeni, sectia 115: un consilier local PSD stationeaza in fata sectiei de votare si vorbeste cu cetatenii care intra in sectie sa voteze. La incercarea presedintelui BESV de a-l indeparta din fata sectiei de votare, consilierul local a protestat vehement. 

Judetul Braila, localitatea Mircea Voda, sectia 213: in fata sectiei de votare era un grup de tineri care incercau sa influenteze alegatorii. 

Judetul Galati, localitatea Galati, sectia 97: pe poarta sectiei de votare exista un banner electoral PSD+PC. Presedintele BESV refuza sa-l indeparteze invocand hotararea BEC privind obligativitatea sa de a indeparta materialul electoral doar din si de pe sectie. 

Judetul Iasi, comuna Cotnari: un locuitor al comunei a gasit duminica dimineata, pe marginea drumului, o sacosa plina cu mai multe exemplare din ziarul "Sateanul", care contine articole denigratoare la adresa candidatului PNL la Camera Deputatilor in colegiul 4, Valerian Salavastru. Politistii au inceput cercetarile in acest caz, iar reprezentantii PNL au sesizat Biroul Electoral Judetean. 

Judetul Olt, localitatea Caracal, sectia 44: un grup de romi face propaganda PSD, la o distanta de 250 de metri de sectia de votare. Desi observatorul APD a sesizat in scris presedintele BESV, acesta a respins sesizarea cu justificarea ca problema este sesizata. Intr-un final situatia s-a remediat. 

Impiedicarea observatorilor de a-si desfasura activitatea in sectiile de votare   

Judetul Neamt, localitatea Targu Neamt, sectia 133: presedinta BESV nu a permis accesul observatorului APD in sectie pe motiv ca acreditarea acestuia nu este in original. Observatorul a vorbit la BEJ si i s-a permis accesul. Presedinta BESV a sustinut intreaga zi ca acreditarea trebuie in original. 

Judetul Neamt, localitatea Costisa, sectia 223: presedintele BESV a retinut acreditarea observatorului APD. La insistentele acestuia de a i-o reda, observatorul a fost trimis la Primarie pentru a face o copie xerox a acreditarii pe care s-o lase la presedintele BESV. 

Judetul Hunedoara, localitatea Lupeni, sectia 106:  observatorilor li s-a indicat un colt in care sa stea. Observatorii nu s-au conformat acestei decizii, si au continuat sa se deplaseze prin sectia de votare. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 72: in momentul xeroxarii tabelului cu observatorii acreditati de catre BEJ, stampila institutiei nu mai era vizibila. Presedintii BESV in cauza au refuzat accesul observatorilor APD pe motiv ca nu se vede stampila. BEJ a fost contactat de catre observatorul APD, raspunzand ca nu este nevoie ca originalul documentului sa fie prezentat din sectie in sectie. In acelasi timp, insa, nu a luat nicio masura pentru informarea BESV despre acest lucru. Mai mult, reprezentantul BEJ a mentionat ca nu se gaseste lista cu observatorii acreditati. Aceste disfunctionalitati ale BEJ au intarziat foarte mult accesul observatorilor APD in sectiile de votare. La ora 8.30 BEJ a gasit tabelul cu observatorii acreditati si a contactat cateva sectii de votare. 

Judetul Vrancea, localitatea Unirea Odobesti, sectia 86: presedinta BESV refuza accesul observatorilor in sectie motivand ca trebuie sa lase acreditarea acolo, altfel nu au voie sa participe la observarea procesului electoral. Observatorul APD facut sesizare la BEJ, iar dupa interventia telefonica a reprezentantului acestuia, situatia s-a remediat. 

Judetul Iasi, localitatea Victoria, sectia 663: observatorul APD nu a fost primit in sectia de votare din cauza faptului ca stampila BEJ de pe lista cu observatorii acreditati nu este vizibila. Presedintele BESV a refuzat accesul observatorului chiar si atunci cind presedintele BEJ a dat telefon, solicitand un fax cu stampila BEJ. 

Judetul Braila, localitatea Braila, sectia 44: observatorul APD a fost dat afara din sectia de votare de catre agentul de paza al sectiei, invocandu-se ca nu are dreptul sa asiste la numararea voturilor. Situatia a fost remediata de catre BEJ. 

Judetul Hunedoara, localitatea Lupeni, sectia 107: de fata cu observatorul APD, primarul localitatii Lupeni i-a cerut presedintelui BESV ca observatorul sa nu mai fie primit in sectia de votare daca iese din sectie. 

Judetul Constanta, localitatea Cuza Voda, sectia 319: pe parcursul intregii zile, presedintele BESV a refuzat sa accepte sesizarile observatorului APD, atat pe cele verbale, cat si pe cele scrise. 

Implicarea persoanelor neautorizate in procesul electoral in sectia de votare

Judetul Braila, localitatea Stancuta, sectia 235: alegatorii sunt "ajutati" sa voteze, in sensul ca un membru al BESV le ia din mana buletinele de vot la iesirea din cabina, pentru a le impaturi si a le introduce in urna corespunzatoare. Observatorul APD a adresat o sesizare scrisa, in urma careia situatia s-a remediat. 

Judetul Braila, localitatea Perisoru, sectia 152: membri ai BESV iau buletinele de vot de la alegatori si le introduc in urne. 

Judetul Vrancea, localitatea Valea Sarii, Colacu, sectia 310: observatorul Pro Armonia se implica in procesul electoral. La sesizarea verbala a observatorului APD, adresata presedintelui BESV, situatia se remediaza. 

Judetul Braila, localitatea Braila, sectia 128: timp de aproximativ trei ore, in curtea scolii in care se afla respectiva sectie, a stationat o persoana care avea copii ale listei permanente si care indruma cetatenii spre sectia de votare corespunzatoare. Persoana respectiva nu era membru al BESV. Gardianul arondat sectiei de votare a fost nevoit sa repete rugamintea de a parasi curtea cladirii unde se afla sectia de votare. Ulterior, a aparut in acelasi loc o alta persoana, care a refuzat sa se legitimeze la cererea jandarmilor chemati la fata locului. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 615: presedintele BESV, deoarece nu s-a prezentat loctiitorul desemnat, a numit cu de la sine putere un nou loctiitor, care a stat in sectia de votare. In cele din urma presedintele BESV a sunat la BEJ pentru a intreba daca este legal ceea ce a facut. I s-a comunicat ca nu avea voie sa faca acest lucru si s-a dispus scoaterea din sectia de votare a persoanei pe care presedintele BESV il numise ca loctiitor al presedintelui. 

Judetul Vrancea, localitatea Nerejul Mic, sectia 219: observatorul Pro Armonia a insotit mai multe persoane in cabina de vot. 

Judetul Braila, localitatea Gropeni, sectia 199: in incinta sectiei de votare stationeaza personal al primariei. Desi nu au acreditare, ci doar o adresa semnata de primar, presedintele BESV insista ca acele persoane sa ramana, in ciuda sesizarii facute de catre observatorul APD. 

Judetul Vrancea, localitatea Paltin, sectia 224: observatorul Asociatiei pentru o Europa Unita este recunoscut de presedintele BESV ca membru al PSD. Persoana in cauza declara ca a fost chemat si invitat de la primarie sa devina observator. 

Judetul Vrancea, localitatea Nistoresti, sectia 220: un observator din sectie participa activ la procesul electoral. Intrebat ce organizatie reprezinta, acesta se declara membru al Uniunii Europene. 

Judetul Vrancea, localitatea Naruja, sectia 215: observatorul Pro Armonia se implica in procesul electoral. 

Judetul Vrancea, localitatea Colacu, comuna Valea Sarii, sectia 310: un observator intern se implica in procesul electoral. 

Judetul Braila, localitatea Tataru:  in sectia de votare se afla o persoana care sustine ca este observator acreditat al unui partid politic. S-a verificat si s-a descoperit ca singura organizatie cu observatori acreditati in Braila este APD. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 195: reprezentantii unui partid politic consulta listele electorale si noteaza numele alegatorilor care nu au venit sa voteze. 

Judetul Braila, localitatea Mircea Voda, sectia 213: unul dintre membrii BESV introduce buletinele de vot ale alegatorilor in urna. 

Judetul Vrancea, localitatea Focsani, sectia 24: un reprezentant al United Europe afirma ca reprezinta Asociatia Pro Democratia. La solicitarea observatorului APD, adresata verbal presedintelui BESV, aceasta spune ca este acreditata de catre United Europe si ca ar fi fost trimisa in sectia de votare de catre PSD. 

Distribuirea de bauturi alcoolice in ziua votarii, in perimetrul sectiilor de votare   

Judetul Vrancea, localitatea Balotesti, sectia 108:  in incinta barului aflat la numai cinci metri de sectia de votare, se vand bauturi alcoolice. In urma sesizarii facute de catre observatorul APD, proprietarul localului este atentionat de catre politist. 

Judetul Vrancea, localitatea Tifesti Olesesti, sectia 304: in imediata apropiere a sectiei de votare, se comercializeaza bauturi alcoolice. La sesizarea facuta de catre observatorul APD, presedinta BESV afirma ca reglementarea acestui lucru nu este de competenta ei, ci a politiei. Observatorul APD a facut sesizare si la BEJ. 

Doi sau mai multi alegatori intra in acelasi timp in aceeasi cabina de vot   

Judetul Braila, localitatea Perisoru, sectia 156: doi alegatori au intrat nejustificat in aceeasi cabina de vot. Presedintele BESV a luat masuri. 

Judetul Olt, localitatea Visina, sectia 360: in aceasta sectie, in cabina de vot intra simultan cate doua-trei persoane (in unele cazuri din aceeasi familie). Sesizat, presedintele BESV nu a luat masuri, motivandu-se decizia prin afirmatia ca unii dintre alegatori nu stiu sa citeasca. 

Judetul Botosani, localitatea Flondura, comuna Manoleasa, sectia 209: patru membri BESV au transmis observatorului APD ca presedinta BESV, Violeta Ursu, permite intrarea in cabina de vot a cate 2 - 3 persoane. 

Judetul Vrancea, localitatea Milcovul, sectia 203: mai multe persoane intra simultan in cabinele de vot. 

Judetul Vrancea, localitatea Valea Sarii, Colacu, sectia 310:  mai multi alegatori intra insotiti in cabina, nemotivat. La sesizarea verbala facuta de observatorul APD, presedintele ia masuri. 

Implicarea candidatilor, primarilor si viceprimarilor in procesul electoral.   

Judetul Vrancea, localitatea Valea Sarii, Colacu, sectia 310:  viceprimarul localitatii stationeaza in sectia de votare. La sesizarea verbala a observatorului APD, adresata presedintelui BESV, edilul a parasit sectia. 

Judetul Dolj, localitatea Perisor, sectia 420: primarul localitatii sta in fata sectiei de votare, implicandu-se in procesul de votare. Desi initial, la sesizarea facuta de catre observatorul APD, presedintele BESV nu a luat nicio masura, ulterior a adresat o avertizare primarului, care a plecat. 

Judetul Constanta, localitatea Cuza Voda, sectia 319: primarul localitatii a vizitat foarte des sectia de votare si a adus mancare membrilor BESV si observatorilor.

Judetul Hunedoara, localitatea Lupeni, sectia 107: primarul, al carui fiu este candidat, se plimba prin mai multe sectii de votare. 

Componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare  

Judetul Botosani, localitatea Botosani, sectia 49: Bogdan Ionut Contac, fratele lui Liviu Contac candidat la postul de deputat din partea PSD, este membru al BESV. Acesta a fost demis din BESV de care BEJ. Totusi nu exista conditii cu privire la rudenia cu candidaţii pentru membrii BESV reprezentanţi ai competitorilor electorali. Doar presedintii BESV si loctiitorii lor nu pot fi rude până la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidaţi (art. 19 (3), Legea nr. 35/2008). 

Alegatori care voteaza cu mai multe buletine de vot   

Judetul Ilfov, localitatea Posta, Cernica, sectia 104:  unui alegator i s-au dat doua buletine de vot pentru Senat. Situatia s-a consemnat in procesul verbal. 

Judetul Vrancea, localitatea Corbita, sectia 138: presedintele BESV a permis unui alegator sa voteze si pentru sotie. 

Probleme la organizarea operatiunilor de votare

Judetul Constanta, localitatea Constanta, sectia 191: alegatorilor arondati Colegiului 9 Constanta care s-au prezentat la vot, li s-au inmanat buletine de vot ce apartineau Colegiului 10. Aceasta neregula a fost sesizata de catre un alegator, care a observat acest lucru la o ora dupa ce a votat. 

Judetul Braila, localitatea Mircea Voda, sectia 213: gardienii nu stau la usa, ci in sala sectiei de votare. 

Judetul Constanta, localitatea Eforie Nord, sectia 273 : sectia de votare, localizata in Hotelul Traian, e foarte greu de gasit, pentru ca nu exista marcaje. 

Judetul Prahova, localitatea Ploiesti: la sectiile de votare din localitatea amintita, membrii BSEV reprezentanti ai partidelor politice erau asezati la mese separate fata de presedintii BESV. Situatia a fost remediata la observatia membrilor APD. 

Activitatea membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare

Judetul Vrancea, localitatea Bolotesti, sectia 108: la ora 7.10 nu se deschisese inca sectia de votare, urnele fiind nesigilate. 

Judetul Hunedoara, localitatea Lupeni, sectia 117: presedintii BESV au fost intrebati despre numarul de buletine de vot primite in sectie, insa au raspuns ca nu stiu. Aceasta declaratie a fost facuta in ciuda faptului ca trebuiau sa consemneze inainte de inceperea procesului de votare, in procesul verbal, numarul de buletine de vot primite. 

Bucuresti, sectia 980: nu se aplica stampila „VOTAT" pe autocolantul aplicat pe cartea de identitate a alegatorilor care voteaza. 

Bucuresti, sectia 113: presedinta BESV nu cunoaste numarul de buletine de vot primite, deoarece nu le-a numarat inainte de deschiderea sectiei de votare.  De asemenea, buletinele de vot au fost introduse in urne fara a avea aplicata stampila de control a sectiei de votare. 

Judetul Hunedoara, localitatea Lupeni, sectia 111: observatorul APD a sesizat inca de la ora 6, faptul ca buletinele de vot aveau deja stampila de control a sectiei, chiar si cele din baloturile sigilate. Stampila a fost aplicata din ziua precedenta, contrar prevederilor legale care spun ca acestea trebuie stampilate in dimineata votarii intre orele 6 si 7. 

Judetul Iasi, localitatea Mosna: membrii BESV au descoperit in dimineata votarii ca pentru Camera Deputatilor, au primit buletine de vot aferente altui colegiu. Pentru a continua votarea, au imprumutat de la alta sectie din acelasi colegiu buletine de vot potrivite. Le-au folosit pana cand au primit de la autoritati buletinele aferente colegiului lor, buletinele gresite, aferente altui colegiu, au fost anulate.

Aceeasi sectie de votare  a fost inchisa din motive organizatorice: numarul sectiei de votare nu coincidea cu numarul de pe stampila de vot. BEJ e decis ca pana la primirea unei stampile corespunzatoare, buletinele sa se stampileze cu stampila gresita si in plus, toti membrii BESV sa se semneze pe fiecare buletin. 

Austria, Viena: personalul sectiei de votare nu aplica stampila cu mentiunea „VOTAT" si data pe pasapoartele cetatenilor care voteaza in baza acestor acte. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 16: s-a inmanat unui alegator un buletin de vot care nu avea aplicata stampila de control a SV. S-au primit apoi asigurari ca nu a fost o greseala intentionata si ca evenimentul a fost singular. 

Judetul Vrancea, localitatea Focsani, sectia 48: unei alegatoare nu i s-a aplicat pe CI autocolantul cu inscriptia „Votat". S-a intors in sectia de votare, de la usa, pentru aceasta procedura. 

Persoane carora nu li se permite sa voteze desi au dreptul si persoane care voteaza desi nu au acest drept

Judetul Brasov, localitatea Brasov, sectia 78: trei membrii ai BESV au votat in aceasta sectie desi nu locuiau in colegiul respectiv. La solicitarea observatorilor APD, BESV a confirmat ca au votat trei membri in respectiva sectia, adaugand ca respectivele voturi au fost anulate. Avand in vedere ca voturile fusesera deja introduse in urne, observatorul APD a adresat sesizare scrisa catre BEJ. 

Judetul Vrancea, localitatea Paltin, sectia 223: unui alegator i s-a permis sa voteze pe baza vizei de resedinta, desi legea permite cetatenilor sa voteze doar in sectia de votare la care este arondat domiciliul (OUG 97/2008, art 7 alin (1)). Ulterior, aceasta situatie a fost sesizata din nou, in cazul unui alt cetatean. 

Judetul Vrancea, localitatea Tulnici, sectia 299: unui alegator i s-a permis sa voteze pe baza vizei de resedinta, desi legea permite cetatenilor sa voteze doar in sectia de votare la care este arondat domiciliul (OUG 97/2008, art 7 alin (1)). 

Nerespectarea prevederilor legale privind solicitarea urnei mobile

Judetul Vrancea, localitatea Nistoresti, sectia 220: la ora 11.20 existau deja 70 de cereri pentru urna mobila, toate tipizate, insotite de adeverinte medicale, majoritatea motivate prin mentiunea „coxartroza bilaterala".  

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 204: urna mobila s-a deplasat fara a fi fost primite cereri. Desi observatorul APD a facut o sesizare, presedintele BESV a negat situatia. Mai mult, observatorul a informat ca urna mobila este desigilata. 

Judetul Vrancea, localitatea Milcovul, sectia 203: la ora 15:00 urna mobila inca nu era confectionata. Este adusa de catre primar si sigilata la solicitarea verbala a observatorului APD, membrii BESV vrand sa plece cu ea fara sigiliu. 

Judetul Constanta, localitatea Eforie Nord, sectia 273: presedintele BESV declara observatorului APD ca asteapta sa primeasca extrasul din lista permanenta pentru deplasarea urnei speciale. Mentionam ca aceasta operatiune intra in atributiile BESV. 

Incalcari ale legislatiei electorale

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 32: membrii BESV au depistat un cetatean care isi fotografia buletinul de vot. A fost chemata politia, in fata careia cetateanul a sustinut ca a fotografiat buletinul de vot pentru a arata prietenilor cu cine a votat. A primit o mustrare verbala. 

Judetul Sibiu, localitatea Copsa Mica, sectia 183: presedintele BESV a afisat la intrarea in sectie listele permanente. La sesizarea verbala a observatorului APD asupra faptului ca listele nu trebuie afisate, lucru interzis prin Circulara 300,  presedintele BESV a mutat listele electorale pe un perete in interiorul sectie de votare. Observatorul APD a facut sesizare la BEJ. 

Judetul Vrancea, localitatea Straoane, sectia 277: reprezentantul PSD+PC in BESV i-a solicitat primarului localitatii sa-i arate cu cine a votat. Acesta si-a aratat buletinul de vot. 

Judetul Vrancea, localitatea Crucea de Sus, comuna Panciu, sectia 96: presedintele BESV este sesizat ca este interzisa afisarea listelor permanente, conform Circularei 300 a BEC, pentru protejarea datelor personale ale alegatorilor. Presedintele este extrem de agresiv si jigneste observatorul. Intr-un final, la sesizarea facuta de observatorul APD, indeparteaza listele. 

Judetul Ilfov, localitatea Voluntari, sectia 68: nu este afisata la vedere circulara 279, care informeaza alegatorii privind interdictia de a-si fotografia buletinul de vot.  Tot in cadrul aceleiasi sectii devotare, sigiliul urnelor nu este la vedere, unele buletine nu au aplicata stampila de control a sectiei de votare desi sunt scoase din pachete. Observatorul APD a facuit sesizari in scris catre presedintele BESV. 

Bucuresti, sectia 356: nu este afisata circulara 279, care prevede interdictia de a fotografia sau filma buletinele de vot. 

Judetul Vrancea, localitatea Movilita, sectia 208: nu era afisata circulara 279 privind interzicerea fotografierii si filmarii buletinelor de vot. La solicitarea verbala a observatorului APD, circulara a fost afisata. 

Judetul Constanta, localitatea Eforie Nord, sectia 273 : nu este afisata circulara 279, care prevede interdictia de a fotografia sau filma buletinele de vot. 

Judetul Olt, localitatile Studina, sectia 320, Studinita sectia 321, Vadastrita sectia 350 si 351, Urzica sectia 344, Visina Noua sectia: lipseste circulara 279 privind interzicerea fotografierii si filmarii buletinelor de vot. 

Mita electorala

Judetul Vrancea, localitatea Tifesti, Olesesti, sectia 304: observatorul APD aude urmatoarea discutie dintre o alegatoare care tocmai votase si un membru al BESV: membrul BESV ii cere sa treaca sa cheme lumea la vot, iar alegatoarea intreaba cand o sa primeasca ceea ce i-a fost promis. Membrul BESV afirma ca o sa treaca „ei" diseara. 

Judetul Ilfov, localitatea Pantelimon, sectia 40: observatori acreditati din partea unor partide politice ofera alegatorilor bani in fata sectiei de votare. Observatorul APD a sesizat in scris presedintele BESV. 

Nereguli cu procesele verbale

Judetul Constanta - Observatorii APD din judet au observat personal si au primit mai multe sesizari cu privire la problemele pe care presedintii BESV le au cu privire la traseul proceselor verbale. Acestia cred ca procesele verbale trebuie parafate de primar inainte de a fi semnate de membrii BESV. In plus a fost semnalata intentia unor presedinti de a transporta buletinele de vot cu alte mijloace de transport decat cele insotite de paza de care dispune sectia de votare. 

Judetul Braila, localitatea Mircea Voda, sectia 213: procesul verbal de constituire a comisiei nu se afla la sectia de votare, ci la primaria din localitate. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 227: procesul verbal a fost semnat la ora 18:00, inainte de completarea sa cu cifrele rezultate din numararea voturilor. BEJ a fost sesizat si a anulat procesele verbale semnate in alb. 

Judetul Iasi, localitatea Iasi, sectia 209: la ora 17:00, presedintele BESV le-a cerut membrilor BESV să semneze procesul verbal.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 589

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 650

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 443

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 528

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 527

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 697

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3359

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13873

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 897

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 881

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1922

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1299

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2788

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6803

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 807