Psiholog Agresivitatea copiilor poate fi canalizată în scopuri constructive, ea nu trebuie îngrădită complet 22 februarie 2015

Copiii din ziua de azi sunt mai agresivi decât cei din generațiile trecute, însă psihologii afirmă că această agresivitate poate deveni un atu pentru juniori dacă este canalizată în scopuri constructive. Specialiștii în educație recomandă și un set de reguli pe care poate să le stabilească un părinte în relaţia pe care o are cu un copil agresiv, pentru ca acesta să se dezvolte armonios și să relaționeze mai bine cu cei din jur.
De cele mai multe ori, agresivitatea copiilor, atât verbală, cât și fizică, poate avea cauze diferite, printre care se enumeră schimbările majore din familie (nașterea unui frate, divorțul etc.), dar și expunerea la desene animate sau jocuri cu un conținut crescut de violență.
           
Toate acest aspecte vor fi dezbătute într-un workshop tematic, coordonat de psihologul Radu Filip, specializat în consiliere psihologică și psihoterapie centrată pe adult-copil-cuplu-familie, miercuri, 25 februarie 2015, începând cu ora 17.00, la sediul Academiei de Creativitate din București. Dezbaterea, la care vor participa atât părinți, cât și copiii acestora, face parte dintr-un program mai amplu prin care se dorește utilizarea agresivității în scopuri benefice. În același timp, copiii vor avea ocazia de a-și exersa abilitățile de socializare și își vor antrena imaginația, desenând, pictând sau meșterind propriile obiecte din lut. Înscrierile se pot face la adresa inscrieri@feelsmart.ro sau pe website-ul psihologului, www.radufilip.ro.
           
Lipsa de comunicare și de afecțiune conduc la agresivitate în rândul copiilor

Specialiștii consideră că sunt mai multe motive care conduc la agresivitate în rândul copiilor şi tinerilor, iar dintre acestea, lipsa de comunicare și tipul de relaţie pe are îl au părinţii cu copiii, dar și lipsa de afectivitate reprezintă cauze serioase care generează exponențial o agresivitate crescută. “Relaționare deficitară cu părinţii, lipsa de comunicare verbală și afectivă dintre părinți și copii, copierea de către aceștia a unor modele din filmele și cărțile considerate la modă reprezintă cauze psihosociale ale agresivității. Pentru copii, agresivitatea poate fi singurul mijloc de comunicare pe care îl au la îndemână, iar tinerii pot încerca să se impună în acest fel sau să-i impresioneze pe cei din jurul lor”, afirmă psihologul Radu Filip.
           
Părinții trebuie să acționeze cu calm în situațiile de criză

Psihologul recomandă părinților, ca, în situațiile de criză, aceștia să acționeze cu mult calm și să gestioneze rapid și eficient momentul neplăcut. “Este foarte important să fie atenți la comportamentul copiilor lor pentru a înţelege care este sursa agresivității și pentru a putea să intervină asupra sursei, iar nu asupra comportamentului, lucru care se poate dovedi extrem de dificil în momentul în care criza este în plină desfășurare”, explică psihologul Radu Filip. Pentru a înțelege motivele care conduc la agresivitate, părinții trebuie să vorbească cu copiii și să fie atenți la aceștia pentru a încerca să surprindă și să înțeleagă cheile pentru descifrarea comportamentului acestora, consideră specialistul.

Sportul poate canaliza agresivitatea copiilor în scopuri constructive

Psihologul Radu Filip este de părere ca agresivitatea nu trebuie să fie ignorată şi negată, deoarece aceasta se poate manifesta mai târziu în forme radicale, ci trebuie canalizată în scopuri constructive. “Cel mai comun mod de canalizare a agresivităţii este prin jocurile sportive și activitățile care presupun mult consum de energie. Poate mai importantă decât canalizarea agresivității, însă, este exprimarea acesteia într-un mediu controlat, pentru a fi înțeleasă și integrată în tipul de personalitate a fiecăruia, precum și educarea acesteia pentru a se manifesta adecvat în contexte sociale diferite. De asemenea, nu trebuie uitat că agresivitatea are și rolul de conservare a individului, deci nu ar trebui să fie complet combătută și îngrădită”, conchide psihologul Radu Filip.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.