ANCOM a anuntat etapele tranzitiei la televiziunea digitala in Romania

COMUNICAT DE PRESĂ
12.11.2009 

ANCOM a anunţat etapele tranziţiei la televiziunea digitală în România
Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a vorbit despre stadiul actual al strategiei privind trecerea de la televiziunea analogică la televiziunea digitală, precum şi despre etapele acestei tranziţii, în cadrul mesei rotunde organizate de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale, având ca temă Transmisiile Terestre, prin Cablu şi Satelit în Era Televiziunii Digitale - Oportunităţi şi Provocări.
Preşedintele ANCOM a explicat că prima etapă a tranziţiei va consta în acordarea a două multiplexe digitale naţionale. „Pentru a acorda aceste prime două multiplexe, este nevoie să îndeplinim câteva condiţii, care constituie tot atâţia paşi necesari. Un prim pas a fost deja făcut, ANCOM stabilind repartizarea frecvenţelor din planul GE06 pe multiplexe, astfel încât primele două multiplexe să poată funcţiona în paralel cu frecvenţele existente, asigurând o perioadă de simulcast de cel puţin 1 an”, a precizat preşedintele ANCOM.
Următorul pas necesar pentru atribuirea celor două multiplexe este stabilirea tipului de procedură de selecţie privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor, a condiţiilor şi a cuantumului eventualelor taxe de licenţă printr-o Hotărâre de Guvern, după agrearea unui punct de vedere comun între CNA, ANCOM şi MCSI. Apoi, preşedintele ANCOM va emite o decizie pentru desfăşurarea procedurii de selecţie stabilite prin HG, urmând ca ANCOM să elaboreze caietul de sarcini. În urma publicării formei finale a caietului de sarcini, ANCOM va organiza procedura de selecţie, desemnarea câştigătorului şi acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor. În ultima etapă, CNA va acorda licenţele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.
„Date fiind toate aceste etape, realist vorbind, nu putem spera că desemnarea câştigătorilor se va face mai devreme de cel puţin şase luni. E aşadar puţin probabil ca primele multiplexe să se acorde mai devreme de mijlocul anului viitor. Probabil că Hotărârea de Guvern privind procedura de selecţie va reactualiza şi termenele prevăzute în Strategie. Sunt însă optimist că până la sfârşitul acestui an vom reuşi să parcurgem cel puţin primele două etape: redactarea şi aprobarea Hotărârii de Guvern şi adoptarea deciziei ANCOM privind desfăşurarea procedurii de selecţie”, a mai precizat Cătălin Marinescu.
Tranziţia la televiziunea digitală terestră presupune acordarea a încă patru multiplexe digitale şi realizarea, progresiv, a unei acoperiri de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu. Acordarea celor patru multiplexe implică parcurgerea aceloraşi etape ca şi în cazul primelor două multiplexe, existând însă şi o etapă iniţială diferită, şi anume înfiinţarea grupului interdepartamental format din reprezentaţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Finanţelor Publice, Consiliului Naţional al Audiovizualului şi ai ANCOM.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.ro.

Persoana de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 190

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 232

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 497

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 674

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 546

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 651

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 708

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 508

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 577

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 554

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 771

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3399

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14109

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 930

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 932