ANCOM propune revizuirea regimului de autorizare pentru furnizorii de comunicatii electronice

COMUNICAT DE PRESĂ
10.02.2010

ANCOM propune revizuirea regimului de autorizare generală pentru furnizorii de comunicaţii electronice

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) supune consultării publice un proiect de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice. ANCOM consideră necesară revizuirea, consolidarea şi actualizarea regimului de autorizare generală astfel încât să reflecte modificările şi completările din ultimii ani ale cadrului de reglementare din domeniul comunicaţiilor, dar şi evoluţiile tehnologice şi de piaţă.
Regimul de autorizare generală este regimul juridic adoptat de autoritatea de reglementare care stabileşte drepturile şi obligaţiile furnizorilor de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice. În scopul realizării unei evidenţe oficiale a furnizorilor, orice persoană care intenţionează să furnizeze reţele sau servicii de comunicaţii electronice are obligaţia să transmită ANCOM o notificare cu privire la această intenţie, cel mai târziu în ziua începerii activităţii. Persoana care a realizat notificarea este considerată furnizor pentru tipurile de reţele ori de servicii de comunicaţii electronice indicate în notificare, dobândind drepturile şi obligaţiile specifice prevăzute de autorizaţia generală, de la data indicată în formularul-tip al notificării ca fiind dată estimativă a începerii furnizării tipurilor respective de reţele sau de servicii, însă nu mai devreme de data realizării notificării. În prezent, ANCOM are în evidenţă un număr de 2.031 de furnizori de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice.
Prin proiectul de decizie supus astăzi consultării publice, ANCOM urmăreşte, în principal, clarificarea şi actualizarea unor aspecte precum: Formularul-tip al notificării şi Fişa de descriere a reţelelor şi serviciilor, procedura de suspendare a dreptului de a furniza toate sau anumite categorii de reţele sau servicii de comunicaţii electronice, respectiv de încetare a dreptului de a furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice.
Prin modificarea Formularului-tip al notificării şi a Fişei de descriere a reţelelor şi serviciilor, ANCOM va beneficia de informaţii actualizate, cu un grad mai ridicat de acurateţe despre furnizori, iar sarcina acestora se va simplifica. ANCOM propune clasificarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice pe care solicitantul intenţionează să le furnizeze încă din formularul-tip al notificării, pentru ca apoi acestea să fie detaliate în fişa de descriere, care a fost mult simplificată. Furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice vor avea obligaţia de a actualiza datele şi informaţiile din notificare până la data de 31 decembrie 2010.
Având în vedere modificările legislative din domenii conexe activităţii ANCOM care privesc, în special, modalitatea de desfăşurare a activităţii comerciale în România, autorizarea şi înregistrarea persoanelor fizice, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, proiectul de decizie supus consultării a adaptat procedura de autorizare generală aplicabilă acestor categorii de persoane, modificând în consecinţă tipurile de documente care trebuie depuse în vederea dobândirii calităţii de furnizor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice. De asemenea, au fost stabilite categoriile de persoane care nu au obligaţia transmiterii unei notificări.
Ca urmare a dificultăţilor practice întâmpinate de ANCOM în ceea ce priveşte obţinerea informaţiilor necesare stabilirii datei exacte de încetare a dreptului de a furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice, ANCOM  intenţionează să reglementeze prin proiectul de  decizie şi noi cazuri de încetare a calităţii de furnizor, respectiv: intrarea în faliment a furnizorului, dizolvarea ori încetarea, în orice alt mod, a existenţei acestuia, precum şi imposibilitatea comunicării, în mod repetat, a documentelor de către ANCOM la adresa indicată de furnizor în notificare.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 12.03.2010, pe adresa sediului central al ANCOM - Str. Delea Nouă 2, sector 3, Bucureşti, sau direct la registratura ANCOM, precum şi la oficiile sale judeţene. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 732 845 404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.ro.

Persoana de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe transporturi agabaritice vor circula pe drumuri din țară! Unul va porni de la Agigea, județul Constanța

24 Apr 2024 319

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Georgianei Ivan, secretarul general al comunei Limanu (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 221

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pune la bătaie peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrările de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (DOCUMENT)

24 Apr 2024 364

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 326

Polaris M Holding Un viitor mai verde, alături de Școala Gimnazială Nr. 8 Constanța și Școala Generală "Gheorghe Titeica" nr. 30 (FOTO)

24 Apr 2024 323

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 210

Vești bune pentru pensionari! Pensiile ar putea fi livrate înainte de Paște

24 Apr 2024 421

Indemnizaţia de 4.950 lei pe lună Au fost numiți administratorii provizorii pentru Consiliul de Administraţie al SC Termica Distribuţie Năvodari SRL

24 Apr 2024 371

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 351

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 248

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A 2 București -Constanța

24 Apr 2024 177

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 11 și DEX 12

24 Apr 2024 171

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

24 Apr 2024 171

Infotrafic Atenție, șoferi! Ploaie torențială pe Autostrada A2 București - Constanța

23 Apr 2024 336

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

23 Apr 2024 800