Servicii de comunicatii de generatia a treia pe frecventele radio destinate serviciilor GSM

COMUNICAT DE PRESĂ
23.02.2010

Servicii de comunicaţii de generaţia a treia pe frecvenţele radio destinate serviciilor GSM

ANCOM a finalizat astăzi, împreună cu reprezentanţii industriei telecom prezenţi la reuniunea Consiliului Consultativ, condiţiile tehnice şi administrative pentru furnizarea în paralel în benzile 900 MHz şi 1800 MHz a serviciilor de comunicaţii electronice de generaţia a treia cu serviciile de comunicaţii de generaţia a doua.
Furnizarea de servicii 3G (servicii multimedia şi de transmisiuni de date) în aceste benzi va fi posibilă imediat ce licenţele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligaţii: continuitatea furnizării serviciilor 2G (servicii de voce), protecţia sistemelor GSM care vor funcţiona şi în continuare în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz, precum şi protecţia sistemelor de radiocomunicaţii existente în benzile adiacente.
Operatorii vizaţi de această decizie sunt Orange Romania, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, care deţin licenṭe de utilizare a frecvenṭei in aceste benzi şi care vor avea posibilitatea de a oferi servicii 3G (date, multimedia) şi în benzile în care până acum se furnizau exclusiv servicii de voce şi servicii de date prin GPRS şi EDGE. Acest lucru va fi posibil numai după investiţii în reproiectarea reţelelor şi instalarea unor noi tipuri de echipamente care vor utiliza ambele tehnologii - atât cele specifice sistemelor de comunicaţii mobile de generaţia a doua, cât şi cele aferente sistemelor de generaţia a treia.
După intrarea în vigoare a acestei decizii, în România vor activa trei operatori de telefonie mobilă care deţin licenţe GSM şi care vor avea posibilitatea de a furniza şi servicii 3G în baza acestor licenţe (Orange Romania, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications) şi patru operatori care deţin licenţe 3G (Orange Romania, Vodafone România, Telemobil şi RCS & RDS).
“Această măsură se înscrie în intenţia declarată a autorităţii de reglementare de a promova dezvoltarea comunicaţiilor electronice în bandă largă în România. Alături de licenţa CDMA acordată de ANCOM în anul 2008 şi viitoarea revizuire a regimului de utilizare a buclei locale, liberalizarea spectrului de frecvenţă în benzile de 900 şi 1800 MHz ar putea contribui la creşterea penetrării accesul la internet în bandă largă",  a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Decizia vine ca urmare a adoptării de Comitetul pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS şi GSM care operează în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz şi sistemele care operează în benzile adiacente, şi ulterior acestora a unei decizii, toate documentele amintite fiind adoptate în baza mandatului emis de Comisia Europeană către CEPT, în data de 5 iulie 2006. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, aşa numita Directivă GSM a fost modificată şi semnată în luna septembrie 2009 de către preşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului de Miniştri, Comisia Europeană a adoptând, în acelaşi context, o decizie care a intrat în vigoare odată cu directiva amintită.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro.
Persoană de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 362

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 605

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 673

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 473

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 542

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 534

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 723

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3370

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13944

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 903

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 905

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1929

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1304

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2801

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6813