Comunicat de presa CCINA - Actiuni de sustinere a exportului romanesc Conferinta Regionala 18 septembrie 2014

Se lansează programul național de conferințe cu tema: Acțiuni de  susținere a exportului românesc

In aceste zile, Ministerul Economiei si Sistemul Cameral din Romania demarează programul național de conferințe privind acțiunile de susținere a exportului şi internaţionalizării în judeţele țării, intitulat „Export 2015”.
Programul  îşi propune o creştere semnificativă a numărului de firme exportatoare, precum şi creşterea intensităţii exportului la nivel judeţean şi regional.

Prin acest demers se urmarește o mai bună antrenare a firmelor din judeţe la programe de susţinere naţionale şi europene, precum şi la susţinerea activă a ofertei lor de export prin reţeaua externă a Ministerului Economiei.

,,Prin lansarea acestui program de conferințe regionale marcăm un nou început în relația instituțională dintre Ministerul Economiei și Camera de Comerț și Industrie a României. Împreună, vom aborda într-un mod mai ofensiv acțiunile care vizează sprijinirea mediului de afaceri din România, atragerea de investiții străine directe și expansiunea companiilor românești pe piețele externe. Reţeaua externă a Ministerului Economiei, cu cei 83 de consilieri economici, este una dintre pârghiile importante pentru atingerea acestor obiective. În 2013, exportul a însumat 49,6 miliarde Euro, în creştere cu 10% faţă de anul 2012. Această cifră, de aproape 50 miliarde euro, reprezintă un record absolut al exporturilor României din toate timpurile. Pe primele șapte luni ale acestui an, exportul a fost de 30,3 miliarde euro, în creștere cu 7,5%, față de aceeași perioadă din 2013. Aceste date ne îndreptăţesc să estimăm că exportul se va menţine la o pondere constantă în PIB, în jur de 40%, şi că acesta va rămâne, în continuare, unul dintre motoarele importante ale creşterii economice a României”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

În agenda programului „Export 2015”  sunt prevăzute  întâlniri în principalele județe ale României, în cadrul cărora se vor prezenta evoluţii recente în comerţul exterior, evoluţia exportului, modalităţi de susţinere ale exportatorilor din fiecare regiune şi de acces pe pieţele externe. La fiecare dintre aceste întâlniri vor fi prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, C.C.I.R., EximBank, experţi, autorităţi locale precum și reprezentanți ai firmelor private.

“Camera de Comerţ şi Industrie a României, împreună cu Sistemul Cameral salută initiativa Ministerului Economiei de a demara programul naţional de conferinţe privind stimularea şi susţinerea exportului, la nivel naţional,  intitulat  “EXPORT 2015”. Acesta va cuprinde o serie de evenimente regionale, în cadrul cărora se vor aborda obiectivele strategice privind  direcțiile în care România ar putea fi competitivă pe piețele externe, elaborând în acelasi timp şi strategiile regionale de competitivitate la export, pentru perioada 2014 – 2020. Prioritatea absolută a Sistemului Cameral este promovarea mediului de afaceri. În acest sens, Sistemul Cameral din România se va implica direct in stimularea companiilor româneşti de a participa la o serie de evenimente pe plan international, identificarea de noi pieţe, precum şi sprijinirea agenţilor economici în absorbţia fondurilor europene, în vederea finanţarii exporturilor. Un accent deosebit va fi pus pe dezvoltarea sustenabilă a exportului, la nivel regional şi local, privind noua modalitate de a realiza activităţi de export şi a diversifica serviciile oferite de companiile românesti pe pieţe externe”, a declarat domnul Mihai Daraban, în dubla sa calitate de  Preşedinte al  Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi Preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie si Agricultură Constanţa.

Tot în cadrul amintitelor întâlniri vor fi prezentate instrumente şi soluţii de susţinere la nivel naţional (târguri, misiuni, portal) dar şi la nivel european (fonduri structurale, programele de internaţionalizare ale Comisiei Europene, SUERD).

De asemenea, EximBank va prezenta instrumentele financiar-bancare prin care poate contribui la implementarea programului, iar C.C.I.R. va prezenta servicii de susţinere din mediul privat.


În cadrul întâlnirilor se vor aborda şi obiective strategice importante precum elaborarea de strategii regionale de competitivitate la export aliniate la SNE  sau extinderea şi consolidarea reţelei consiliilor de export la nivel judeţean.

Ca element de noutate trebuie subliniat faptul că acest program îşi propune şi susţinerea firmelor care până acum nu au avut activităţi de export şi doresc să fie prezente pe pieţele externe cu produsele lor.

Întâlnirile de prezentare şi promovare a programului „Export 2015” se vor desfășura în intervalul 18 septembrie-10 decembrie a.c.

Programul „Export 2015” vizează  și elemente de training şi informare privind oportunităţile, riscurile şi barierele existente pe pieţele ţintă, precum şi o consultare interactivă cu mediile de afaceri cu privire la modalităţile de susţinere şi neajunsurile pe care le întâmpină în activitate.
Parte a Strategiei Naţionale de Export (SNE) 2014-2020, programul vizează şi creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene din perspectiva competitivităţii la export.

Un accent deosebit în cadrul acestui program se va pune  pe importanta brandingului, a finanţării exporturilor, a reţelelor de export şi a clusterelor. Se va insista pe  perspectiva dezvoltării sustenabile a exportului la nivel  regional şi local, printr-un nou mod de a face comerţ şi export, prin extinderea bazei de exportatori şi a serviciilor de susţinere a firmelor la nivel local.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1167

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1209

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1267

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1194

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1349

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1493

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1935

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1562

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1503

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1427

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1602

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1844

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3696

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3094

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6155