Comisia propune drepturi noi pentru calatori 10.12.2008

COMUNICAT DE PRESĂ de la Centrul European al Consumatorilor România

Comisia a adoptat două propuneri legislative stabilind o serie de drepturi pentru pasagerii care utilizează serviciile de autobuz si maritime atât pe rutele interne, cât si internationale. Drepturile includ reguli minime de informare a tuturor pasagerilor înainte de si în timpul călătoriei, asistentă si despăgubiri în cazul întreruperii călătoriilor, măsuri în cazul întârzierilor si asistentă specială pentru persoanele cu mobilitate redusă. Pentru solutionarea diferendelor propunerile prevăd organisme nationale independente, ca si în cazul sectoarelor aerian si feroviar.

„UE nu poate permite ca drepturile pasagerilor să fie diferentiate în functie de modul de transport utilizat de aceștia. Cu aceste două noi regulamente vom acoperi toate modurile de transport. Pasagerii pot alege modul de transport preferat stiind că drepturile lor sunt respectate în mod egal, indiferent de mijlocul utilizat", a declarat Antonio Tajani, vice-presedinte al Comisiei Europene responsabil cu transporturile.

Drepturile persoanelor cu mobilitate redusă

Pasagerii cu dizabilităti si cei cu mobilitate redusă adesea nu pot călători cu autobuzul sau cu vaporul din cauza lipsei de accesibilitate a acestor servicii si inexistentei asistentei necesare pentru nevoile lor.

Propunerea abordează aceste probleme interzicând discriminarea pe baza dizabilitătilor sau a mobilitătii reduse la rezervarea unei călătorii sau îmbarcarea la bordul unei nave sau al unui vehicul. Se acordă asistentă gratuită cu conditia ca pasagerul să anunte în prealabil că are nevoie de asistentă si să ajungă la terminal sau în port, la o oră prestabilită, înainte de plecarea planificată. Personalul companiilor si angajatii de la terminalele pentru autobuze sau din porturi trebuie să aibă cunostinte corespunzătoare pentru acordarea de asistentă persoanelor cu dizabilităti.

Despăgubiri si asistentă pentru pasageri în cazul întreruperii călătoriei

Propunerea prevede că, în cazul întreruperii sau anulării călătoriei, companiile sunt obligate să furnizeze pasagerilor informatii si asistentă corespunzătoare si servicii alternative rezonabile.

Companiile care nu îndeplinesc aceste cerinte trebuie să plătească o despăgubire calculată pe baza pretului biletului.

Responsabilitatea pentru decesul si vătămarea pasagerilor

Propunerea stabileste norme privind responsabilitatea companiilor pentru pasageri si bagajele lor. Pasagerii vor fi îndreptătiti la despăgubiri uniforme si vor beneficia de norme armonizate privind responsabilitatea.

În plus, în anumite conditii, companiile nu pot contesta daunele până la o anumită valoare în cazul unui accident. Pasagerii care au suferit un accident au dreptul la plăți în avans pentru a face fată dificultătilor economice pe care le pot întâmpina ei sau familiile lor, ca urmare a decesului sau vătămării.

Soluționarea plângerilor si căi de recurs

Deschiderea pietei nu a îmbunătătit standardele de calitate si serviciile, asa cum se astepta, inclusiv în ceea ce priveste respectarea drepturilor pasagerilor, mijloace simple de soluționare a diferendelor si căi de recurs care să fie utilizate de toate companiile.

Lipsa procedurilor comune izolează pasagerii, care trebuie să se descurce printre diferitele proceduri si termene limită.

Tările UE vor trebui să înfiinteze organisme care să asigure respectarea legislatiei pentru a garanta implementarea acestor regulamente pe teritoriul lor. Dacă pasagerul unui autobuz sau al unui vapor consideră că nu i-au fost respectate drepturile, el poate supune această problemă atentiei companiei în cauză. Dacă nu este satisfăcut cu răspunsul primit, poate depune plângere la organismul national desemnat de tara în cauză pentru a asigura respectarea legislatiei.

Pentru informatii suplimentare consultati:

http://ec.europa.eu/transport/air_portal/passenger_rights/index_en.htm

Centrului European al Consumatorilor Romania - ECC Romania isi desfăşoară activitatea in Bd. Nicolae Bălcescu nr 32-34, et 4, cu sprijinul Comisiei Europene şi a Guvernului României, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, suportul logistic fiind asigurat de către Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania.

Laura Pascu

PR Manager ECC România


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 191

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 413

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 633

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1143

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 421

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 966

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1034

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 828

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 371

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 844

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 534

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1197

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 411

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1269

1.200 de liceeni din judeţul Tulcea participă la Târgul educaţional „Student #UDJG"

03 Apr 2024 421