Bani, contracte şi funcţii înalte Ce legătură există între Ministerul Economiei şi SC Al Stom Company SRL (documente)

La 28 de ani, o tânără din judeţul Dâmboviţa se poate lăuda cu un CV impresionant din care nu lipsesc studiile înalte, dar şi poziţii sus-puse în instituţii publice de interes naţional. Cu tată deputat, în prezent liberal convins – Vasile Horga, şi cu un soţ fiu de fost poliţist, Maria Gabriela Horga ar putea fi acum declarată constănţeancă, în urma căsătoriei, în 2010, cu Alexandru Cârlig, fiul fostului şej al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Ion Cârlig. Tânărul soţ ocupă şi el o poziţie importantă în mediul privat de la malul mării prin poziţia pe care o deţine la una dintre firmele cu renume în domeniul achiziţiilor publice: SC Al Stom Company SRL.

Revenind la tânăra Maria Gabriela Horga, ea stă însă destul de puţin prin Constanţa, dacă ne raportăm la actualul ei loc de muncă. Horga ocupă începând cu ianuarie 2013 funcţia de director de cabinet în cadrul Ministerului Economiei, minister în cadrul căruia a mai lucrat şi în perioada mai 2012 – decembrie 2012, în calitate de consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Potrivit CV-ului, în perioada ianuarie 2008 – mai 2009 tânăra a ocupat postul de EP Adviser la Parlamentul European – europarlamentarul Daniel Dăianu. Din ianuarie 2010 Maria Gabriela Horga activează şi în cadrul Universităţii „Ovidius” – Constanţa, la început în calitate de colaborator, iar mai apoi ca asistent universitar, respectiv lector universitar dr. în cadrul Departamentului de Administrarea Afacerilor.
Tânăra nu stă departe nici de viaţa politică, ea fiind vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret din cadrul PNL.

În structurile de conducere ale unor societăţi „cu greutate”

După cum reiese din declaraţiile de avere şi de interese ale tinerei, Maria Gabriela Horga a făcut parte, de-a lungul timpului, din diferite consilii de administraţie ale unor societăţi precum Romaero SA şi Distrigaz Suez, la care statul este acţionar prin Ministerul Economiei. Printr-o hotărâre din aprilie 2014, Maria Gabriela Horga a fost numită membru şi în Consiliul de Administraţie al Societăţii de Administrare Active Feroviare SAAF – SA.

Potrivit ultimei declaraţii de interese care se regăseşte pe site-ul ANI şi care datează din iulie 2013, Maria Gabriela Horga ocupa la acea dată, printre altele, funcţia de administrator la SC Active Conexe SA, companie deţinută de statul român, unde tânăra figura şi ca membru al Consiliului de Administraţie al aceleiaşi societăţi. De asemenea, ea mai apărea la acea dată şi ca membru în Consiliile de Administraţie ale SC GDF Suez SA şi SC SAAF SA. Activitatea ei în cadrul consiliilor de administraţie mai sus amintite era remunerată, după cum reiese din aceeaşi declaraţie de interese, cu sume cuprinse între 1.700 lei şi 1.000 euro pe lună.

Un tată darnic şi o declaraţie... fără număr

Şi cu atâtea funcţii în comitete şi comiţii, nici declaraţiile de avere ale tinerei domniţe nu puteau fi mai puţin impresionante. Astfel că, dacă aruncăm o privire numai peste ultima declaraţie de avere postată pe site-ul ANI şi care datează din iulie 2013, putem constata că Maria Gabriela Horga deţine un teren intravilan cu o suprafaţă de 1050 mp, dobândit prin moştenire în anul 2011, de la părinţii săi, Mihaela şi Vasile Horga, un alt teren intravilan cu o suprafaţă de 460,33 mp, de data aceasta în Constanţa, dobândit prin vânzare – cumpărare, în anul 2012, împreună cu soţul ei, Alexandru Cârlig, în declaraţia de avere mai figurând şi un alt teren extravilan, cu o suprafaţă de 5 hectare, pe care îl deţine soţul.

Şi la capitolul clădiri, tânăra Horga deţine o casă de locuit cu o suprafaţă de 545 mp, în Târgovişte, dobândită în anul 2011 prin donaţie de la părinţi, un apartament de 70 mp în Bucureşti, dobândit în anul 2005 prin vânzare – cumpărare, alte două apartamente în Târgovişte, cu suprafeţe de 80 mp, respectiv 91 mp, dobândite în anul 2011, de asemenea, în urma donaţiei de la părinţi, o casă de vacanţă în Constanţa, dobândită în 2012 prin vânzare – cumpărare împreună cu soţul, Alexandru Cârlig, tot la această rubrică, Maria Gabriela Horga menţionând şi apartamentul pe care îl deţine soţul său în Constanţa, cu o suprafaţă de 83 mp, dobândit în anul 2004, prin vânzare – cumpărare.

Tânăra mai deţinea în iulie 2013 şi bijuterii şi ceasuri personale dobândite în perioada 1985 – 2013, cu o valoare estimată de 45.000 euro.

În declaraţia de avere completată în iulie 2013, Maria Gabriela Horga mai menţionează că a înstrăinat un teren intravilan cu o suprafaţă de 500 mp, în Cumpăna, contra sumei de 14.000 euro, către Silvia şi George Gica.

Tânăra mai menţiona în aceeaşi declaraţie de avere şi mai multe conturi şi depozite bancare, în lei şi euro.
La rubrica plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, sunt menţionate atât cota de participare la societăţile la care figurează ca asociat, cât şi împrumuturile acordate în nume personal, printre ele figurând unul în valoare de 728.233 lei către Alexandru Papadumitru, nimeni altul decât asociatul unic al SC Al Stom Company SRL şi naşul de cununie al cuplului Maria Gabriela Horga – Alexandru Cârlig.
Tânăra figura în vara anului 2013 şi cu ceva datorii în lei şi în euro, la diferite bănci.

Ban pe ban

Iată şi veniturile declarate de soţii Horga – Cârlig pentru anul fiscal 2012, aşa cum reies ele din aceeaşi declaraţie de avere: Maria Gabriela Horga a obţinut 24.985 lei din activitatea didactică susţinută ca lector univ. dr. la Universitatea „Ovidius” – Constanţa, alţi 17.869 lei în calitate de consilier al Ministrului Economiei, 4.053 lei din activitatea de management desfăşurată la SC Euro-Audit Service SRL, 501 lei din activitatea de consiliere management la SC Ando Consulting SRL şi alţi 12.734 lei din activitatea de consiliere desfăşurată în cadrul Parlamentului României – Camera Deputaţilor. În ceea ce-l priveşte pe soţ, Alexandru Cârlig, acesta figurează în declaraţia de avere a soţiei cu un venit de 61.095 lei din activitatea de management desfăşurată la SC Al Stom Company SRL şi 588 lei din activitatea de management la SC Ando Consulting SRL, firmă la care Cârlig este asociat.
Pe parcursul aceluiaşi an, Maria Gabriela Horga a mai obţinut venituri din dividende nete de la Fondul Proprietatea (11.562 lei), vânzare părţi sociale de la SC Vadaemecum Management SRL (200 lei) şi vânzare titluri de la Fondul Proprietatea (158.205 lei).

Tânăra a mai realizat şi venituri din alte surse în anul fiscal 2012 şi vorbim aici despre restituirea sumei de 290.575 lei pe care Maria Gabriela Horga îi acordase firmei Euro – Audit Services SRL cu titlul de împrumut în 2012, la care se adaugă 15.217 lei – venit obţinut în calitate de membru al Consiliului de Administraţie la SC GDF SUEZ Energy Romania SA, 168 lei – în calitate de membru al Consiliului de Administraţie SC Romaero SA, 21.356 lei – membru CIFGA al Eximbank SA, 18.440 lei – membru al Comisiei de pregătire şi monitorizare privatizare, membru al Comisiei de negociere pentru realizarea unui proiect de investiţii la SC Hidroelectrica SA Bucureşti, 18.888 lei – membru în Comisia de pregătire şi monitorizare privatizare la SC Nuclearelectrica SA şi 18.343 lei – membru în Comisia pentru coordonare privatizare Electrica Muntenia Sud, membru în Comisia de pregătire şi monitorizare privatizare Electrica Distribuţie Muntenia Nord, cu aceasta de pe urmă firma la care Horga este asociat derulând şi o serie de contracte.

Contracte cu statul

Numai din 2010 până în prezent, SC Euro-Audit Service SRL, la care tatăl şi fiica Horga sunt asociaţi, a obţinut, după cum reiese din statistica de pe site-ul www.e-achiziţii.com, peste 20 de contracte în urma procedurilor de achiziţii publice, valoarea acestora ridicându-se la aproape 7 milioane de lei. Acestora li se adaugă numai în 2012 alte contracte obţinute, în urma selecţiei de oferte, cu diferite primării din judeţul Dâmboviţa.

Iată cum arată cifra de afaceri a societăţii Euro-Audit Service SRL: la finalul anului 2012, firma declarase o cifră de afaceri de 2.139.892 lei, un profit net de 58.394 lei şi 17 salariaţi, în timp ce totalul datoriilor însuma 1.172.932 lei. La finalul anului 2011, firma figura cu o cifră de afaceri de 3.862.714 lei, un profit net de 865.787 lei şi 11 salariaţi, în timp ce datoriile erau de 2.207.453 lei. Şi în 2010 firma figura tot cu datorii de peste 2 milioane lei şi cu o cifră de afaceri de 2.112.941 lei, un profit net de 221.540 lei şi 9 salariaţi. La finalul anului 2009, firma declarase o cifră de afaceri de 1.154.503 lei, un profit net de 249.185 lei şi 16 salariaţi, în timp ce anul 2008 fusese încheiat cu o cifră de afaceri de 737.982 lei, un profit net de 358.588 lei şi 2 salariaţi.
În prezent, Horga Maria Gabriela – asociat cu 95% în SC Euro-Audit Service SRL cu Horga Vasile. La sfârşitul anului 2012, SC Euro – Audit Service SRL declarase o cifră de afaceri de 2.139.892 lei, un profit net de 58.394 lei şi 17 salariaţă, precum şi datorii în valoare de 1.172.932 lei. Firma figurează, în prezent, la Registrul Comerţului, cu sechestru pe părţi sociale / acţiuni deţinute de unul sau mai mulţi asociaţi / acţionari.

Tânăra Maria Gabriela Horga a mai figurat ca asociat şi în SC Blitz Lighting Company SRL, societate care, în prezent, figurează la Registrul Comerţului ca fiind sub incidenţa Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi în SC Electric Grup Comservice SRL şi SC Lumen SA, acestea din urmă figurând ca radiate.
Până în februarie 2013, tânăra a fost şi asociat unic la SC Vadaemecum Management SRL, din care s-a retras, locul ei în societate fiind luat de Eugeniu Militaru, născut în anul 1934.
În ceea ce priveşte SC Blitz Lighting Company SRL, şi aceasta a beneficiat de contracte din bani publici, aşa cum reiese din statistica existentă pe site-ul www.e-achiziţii.com. În perioada 2008 – 2010, între diferite instituţii ale statului şi firma mai sus amintită s-au derulat contracte în valoare de peste 2 milioane lei.

Un deputat cu datorii de peste 100.000 euro

Aşa cum am precizat, Maria Gabriela Horga este fiica deputatului PNL (fost PRM) Vasile Horga, şi, aşa cum reiese atât din datele de la Registrul Comerţului, cât şi din declaraţia de interese a actualului parlamentar, el figurează ca asociat cu 5% în firma Euro-Audit Service SRL, alături de fiica sa. Cum mare parte din avere tatăl şi-a donat-o fiicei, el a mai rămas, aşa cum precizează în declaraţia de avere completată în iunie 2013, cu un teren de 119 mp dobândit prin vânzare – cumpărare în 1992, la Moroieni, Dâmboviţa, cu bijuterii în valoare de 7.000 euro dobândite în perioada 1955 – 2011 şi cu datorii de peste 100.000 euro la bănci.

A dat bani cu dobândă propriei firme

În ceea ce priveşte veniturile, deputatul Horga a declarat în documentul depus în iunie 2013 venitul său de 44.501 lei ca profesor universitar la Universitatea Valahia Târgovişte, un alt venit de 1.453 lei – contract de management la SC Vadaemecum Management SRL, 1.466 lei – Camera Deputaţilor, în calitate de ales, la acestea adăugându-se veniturile înregistrate de soţia sa, Mihaela Petruţa Horga, director la Camera de Conturi Dâmboviţa – 63.631 lei şi alţi 5.007 lei obţinuţi de aceasta ca profesor universitar dr. la Universitatea Valahia Târgovişte. Familia şi-a completat veniturile în 2012 cu suma de 192.913.33 lei, bani pe care Vasile Horga îi oferise cu titlu de împrumut firmei la care el însuşi este asociat, SC Euro Audit Service SRL, şi pentru care a perceput şi dobândă în valoare de 8.633 lei.

Naşul, finul şi Al Stom...

În ceea ce-l priveşte pe soţul tinerei Maria Gabriela Horga, Alexandru Cârlig, nici acesta nu stă departe de mediul de afaceri. El figurează ca asociat unic în SC Ando Consulting SRL şi cu 50%, alături de Alexandru Troia, în SC Design Pro Confort SRL, dar şi mai cunoscut este prin prisma relaţiei profesionale, dar şi de cumetrie, cu Alexandru Papadumitru, patronul firmei Al Stom Company, la care Cârlig se pare că ar ocupa o funcţie de director. De altfel, îl şi regăsim în calitate de reprezentant al firmei în numeroase procese verbale de deschidere a ofertelor în cazul atribuirilor contractelor de achiziţii publice.
Al Stom Company este una dintre firmele campioane când vine vorba de atribuiri de contracte din bani publici. La o primă evaluare, din 2007 până în prezent firma a obţinut peste 30 de contracte, cu o valoare de aproape 250 milioane lei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia. Se stabilește indemnizaţia brută fixă lunară a administratorilor provizorii

23 Mar 2024 578

Descoperă autenticitatea Scrumbia de Dunăre afumată, produs cu denumire de origine protejată

13 Mar 2024 475

Peste 110 milioane de euro Primăria Constanța a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET

06 Mar 2024 1114

România, promovată ca destinație turistică la BBC

09 Feb 2024 573

Curtea de Apel Constanța Rompetrol Rafinare câștigă, pe fond, procesul cu Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili

06 Feb 2024 478

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 682

MAE Atenționare de călătorie în Republica Finlanda. Perturbări în domeniul transporturilor

31 Jan 2024 451

MAERepublica Finlanda - Grevă în mai multe sectoare ale economiei

31 Jan 2024 335

Ministerul Apărării Naționale anunță exerciții de mobilizare în 2024!

16 Jan 2024 914

Atenționare de călătorie pentru Germania! Anunțul MAE

06 Jan 2024 726

Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, în dezbatere publică

29 Dec 2023 510

Ministerul Economiei Forma consolidată a Ghidului pentru schema de ajutor de stat Constructplus a fost publicată!

29 Dec 2023 537

OFICIAL OMD Municipiul Tulcea a obținut avizul legal de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

29 Dec 2023 616

OMD Mamaia Constanța vrea să implementeze excursii de o zi cu plecare din Constanța și din stațiunea Mamaia

14 Dec 2023 791

MEAT Din luna ianuarie 2024, solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online, prin intermediul noului sistem informatic

08 Dec 2023 978