Stiri calde

Băuți la volan și viteze record, pe autostrăzile din România! Mai mulți șoferi surprinși de polițiști, pe Autostrada SoareluiPoliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române
au depistat, săptămâna trecută, 43 de persoane care conduceau cu viteze de peste 180 km/h, și 10 persoane aflate la volan, în stare de ebrietate.

Cea mai mare viteză înregistrată de radar a fost de 219 km/h, iar cea mai mare valoare de alcoolemie indicată de aparatul Drager a fost de 0,85 mg/l în aerul expirat.
 
Astfel, în perioada 25 iunie – 1 iulie a.c., poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație și creșterea siguranței rutiere. În această perioadă, polițiștii au depistat 43 de șoferi, cu vârste cuprinse între 19 și 59 de ani, care au depășit limita legală de viteză pe autostrăzi, deplasându-se cu viteze cuprinse între 181 km/h și 219 km/h.
 
Astfel, pe autostrada A1, 28 de șoferi au fost înregistrați circulând cu viteze cuprinse între 181 km/h şi 219 km/h.
 
Pe autostrada A2, aparatele radar au înregistrat 6 conducători auto care se deplasau cu viteze cuprinse între 181 km/h şi 216 km/h.
 
Pe autostrada A3, polițiștii au depistat alți 9 șoferi care au depășit limita legală de viteză, având viteze cuprinse între 181 km/h și 204 km/h.
 
Viteza maximă a fost înregistrată pe autostrada A1 Rm. Vâlcea-Deva, unde polițiștii au depistat un bărbat, de 42 de ani, din București, ce conducea cu viteza de 219 km/h.
 
Într-unul dintre cazuri, polițiștii au depistat un conducător auto, care conducea fără a avea acest drept, iar altă persoană se deplasa pe banda de urgență a autostrăzii A2, pe sensul de mers Constanța-București.
 
Toți șoferii depistați au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.464 de lei, iar ca măsură complementară, le-au fost reținute permisele de conducere, pentru 90 de zile.
 
În timpul acțiunilor în trafic, polițiștii au depistat și 10 persoane care conduceau pe autostrăzi, sub influența băuturilor alcoolice. Aparatul Drager a indicat cea mai mare valoare de 0,85 mg/l în aerul expirat.
 
Astfel, în 2 cazuri au fost întocmite dosare penale, iar în celelalte 8 au fost aplicate sancțiuni contravenționale, fiind luată totodată măsura complementară a reținerii permisului de conducere și eliberarea unei dovezi fără drept de circulație.
 
Poliția Română reamintește că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!
 
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.
 
Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent,  între 1.305 şi 2.900 de lei).
 
Totodată, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
 
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
 
Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unitățile sau instituțiile medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
 
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenţie, şoferi! Legea privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi intră de mâine în vigoare

17 Jul 2019 1172

Sondaj de opinie Ce pedeapsă credeți că ar trebui să li se aplice șoferilor care conduc beți, drogați sau fără permis și produc accidente cu victime?

15 Jul 2019 1055

Inconștiență în trafic. Mai mulți șoferi fără permis au fost depistați de polițiștii IPJ Constanța la volan

24 Jun 2019 507

Pericol în trafic la Constanța. Doi șoferi beți, depistați în trafic. Unul a fost implicat într-un accident rutier

18 Jun 2019 996

Inconștiență în trafic. Mai mulți șoferi beți sau fără permis au fost depistați de polițiștii IPJ Constanța la volan

10 Jun 2019 505

Pericol în trafic la Constanța. Mai mulți șoferi beți sau fără permis de conducere, depistați la volan

08 Jun 2019 1122

Inconștiență în trafic. Mai mulți șoferi beți sau fără permis au fost depistați de polițiștii IPJ Constanța la volan

05 Jun 2019 446

Consiliul Judeţean Constanţa cumpără analizoare pentru testarea în trafic a şoferilor privind consumul de droguri

05 Jun 2019 557

Județul Constanța Șoferi, prinși băuți la volan. S-au ales cu dosare penale

01 Jun 2019 573

Accident rutier în județul Neamț. Un autotren s-a răsturnat pe carosabil

01 Jun 2019 615

Ce surprize le-au mai făcut șoferii, în ultimele ore, polițiștilor rutieri constănțeni

25 May 2019 712

„Dăm bani pentru demararea proiectelor și accelerăm lucrările”Ministrul Transporturilor a semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate al pasajului de la Drajna

23 May 2019 382

Pericol în trafic la Constanța. Șoferi beți au fost depistați la volan

18 May 2019 495

Sute de şoferi din Capitală circulă cu permise de conducere pe care le-au obţinut cu acte medicale eliberate ilegal

15 May 2019 412

În ultimele ore Numeroşi şoferi prinşi pe picior greşit de poliţiştii de la Rutieră

13 May 2019 368