Contract de aproape 2,5 milioane lei Produse lactate pentru elevii tulceni de la o firmă călcată de mascaţi şi urmărită pentru evaziune fiscală

Consiliul Judeţean Tulcea achiziţionează şi în acest an şcolar produsele lactate pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore de la SC Deltalact SA. Contractul, cu o valoare de 2.400.924,24 lei, a fost atribuit luna trecută, în urma unei licitaţii deschise pentru care s-au primit trei oferte, dintre care una singură a fost admisă. Potrivit anunţului de atribuire, firma cu pricina trebuie să asigure produse lactate pe parcursul anului şcolar 2013 – 2014 pentru 23.528 de elevi din 141 de unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea.

În ceea ce priveşte firma care a câştigat şi anul acesta contractul, aceasta are o colaborare destul de veche cu Consiliul Judeţean Tulcea. La o primă evaluare, se poate observa că între cele două entităţi s-au parafat din 2007 până în prezent peste 10 contracte, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 15 milioane lei. De remarcat că cele mai multe dintre contracte au ca obiect furnizarea produselor lactate pentru şcolarii şi preşcolarii din sistemul de învăţământ de stat şi privat din judeţul Tulcea. În afară de produse lactate, firma a mai furnizat aceloraşi instituţii de învăţământ şi mere pentru elevii clasei pregătitoare şi cei ai claselor I-VIII din învăţământul de stat şi privat, în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete.

Potrivit Registrului Comerţului, SC Deltalact SA îl are ca acţionar principal pe omul de afaceri Ghiorghie Bajdiu, cu 60% din acţiuni, alături de el mai apărând ca acţionari SC Stilva-Prodcom SRL, firmă care figurează în prezent la Registrul Comerţului ca fiind în falimet, precum şi alte persoane juridice şi acţionari prin Programul de Privatizare în Masă. Înfiinţată în anul 1992, SC Deltalact SA declarase la sfârşitul anului 2012 o cifră de afaceri de 3.060.658 lei, un profit de 3.061 lei şi 19 salariaţi.
SC Deltalact SA este o firmă cu lipici la contractele cu Consiliul Judeţean Tulcea, despre al cărei acţionar majoritar presa locală a scris în vara acestui an că ar fi fost „călcat” de mascaţi după ce ar fi fost prins că ar fi fabricat ilegal băuturi alcoolice din merele elevilor tulceni. În ianuarie acum acesta SC Deltalact SA a câştigat şi contractul pentru furnizarea şi distribuţia merelor în şcoli pentru elevii clasei pregătitoare şi claselor I-VIII din învăţământul de stat şi privat, în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete, contract a cărui valoare s-a ridicat la suma de 171.226,75 lei.

Cu procurorii pe urme

„În evidenţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea a fost înregistrată la data de 7.06.2013 o cauză penală vizând pe Bajdu Nicolae, Bajdiu Ghiorghie, Tănase Tudor şi Fiscencu Dumitru, iar la data de 8.06.2013 a fost începută urmărirea penală faţă de aceştia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, fapte constând în aceea că, în calitate de reprezentanţi şi angajaţi ai unei societăţi comerciale din Tulcea, ce adjudecase în luna ianuarie 2013 licitaţia pentru distribuirea merelor către elevii din şcolile din judeţul Tulcea, din cadrul programului guvernamental „Lapte şi corn”, profitând de faptul că societatea deţinea instalaţie de prelucrare a laptelui, a prelucrat şi mere destinate elevilor, producând băuturi alcoolice în incinta societăţii, fără ca acestă societate să fie autorizată să producă şi să deţină astfel de băuturi, supuse sistemului de accizare.

În cursul zilei de 8.06.2013, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Tulcea – S.I.F. şi comisari din cadrul Gărzii Financiare – Secţia Tulcea, cu sprijinul Serviciului de Intervenţie Rapidă Tulcea, au efectuat o descindere la unul din punctele de lucru ale societăţii, care avea ca obligaţie distribuirea merelor către şcolile din jud. Tulcea, prilej cu care au depistat învinuiţii, în flagrant, în timp ce produceau alcool din mere, în instalaţia destinată prelucrării laptelui.

Întreaga operaţiune s-a desfăşurat şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Tulcea.
În urma desfăşurării activităţii de percheziţie, a fost găsită cantitatea de 985 litri ţuică de mere. Băutura alcoolică, instalaţia artizanală şi recipienţii folosiţi au fost ridicate în vederea confiscării.
În cursul aceleiaşi zile, s-au dispus măsuri preventive faţă de învinuiţii Bajdu Nicolae şi Bajdiu Ghiorghie, respectiv obligarea de a nu părăsi municipiul Tulcea fără încuviinţarea procurorului“, informa, la acea dată Parchetul Tulcea, preluat de Ziarul de Tulcea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

24 Apr 2024 630

#DobrogeaDigitală Medgidia în anul 1879 - „Negustori şi ţărani veneau aici chiar din țări foarte depărtate de Dobrogea“

24 Apr 2024 748

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 434

Angela Bianca Ispas, șef în Parchetul Tribunalului Tulcea încă două luni

24 Apr 2024 334

„Ziua Porților Deschise”, la Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea

23 Apr 2024 501

Colegiul Prefectural Tulcea Măsurile luate de autorități, în perioada Sărbătorilor de Paște și 1 Mai

23 Apr 2024 355

„Ziua Bibliotecarului din România", marcată de Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

23 Apr 2024 350

Tulcea Ministrul Sorin Grindeanu, prezent la conferința de recepție a Aeroportului Internațional „Delta Dunării”

23 Apr 2024 471

ARBDD Ziua Pământului celebrată de copii la Sulina, județul Tulcea

23 Apr 2024 285

UPDATE Tulcea Intervenție de urgență - un apartament a explodat!

23 Apr 2024 574

#DobrogeaDigitală Mangalia în anul 1879 - „De trei ori a fost arsă şi jefuită“

22 Apr 2024 951

Știri justiție Tulcea Angela Bianca Ispas, șefa Parchetului Judecătoriei Săliște, propusă șef în continuare în Parchetul Tribunalului Tulcea

22 Apr 2024 316

Tulcea Amenzi de mii de lei, aplicate de Jandarmi! Consumul de alcool și înjuratul în public, printre cele mai taxate gesturi

22 Apr 2024 373

Una dintre firmele familiei Horga-Cârlig a contestat licitația de modernizare a iluminatului public, organizată de Primăria Greci din județul Tulcea!

21 Apr 2024 452

Fost consilier local din Văcăreni, Tulcea, angajată ulterior în Primăria Văcăreni, proces la Constanța cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 513