#DobrogeaDigitală - „Lacrămă Ardealul”, de Carmen Aldea Vlad „Oare pentru ce, Doamne,ai lăsat să dispară acest altar al Thaliei, Teatrul Fantasio?”

Incontestabil, îndrăgitul solist de muzică ușoară Alexandru Jula (24 iulie 1934 – 3 iunie 2018) a reușit ca, publicându-și memoriile și amintirile prin intermediul unui interviu întins pe mai bine de 270 de pagini, realizat de poeta Carmen Aldea Vlad și apoi publicat în cartea „Lacrămă Ardealul”, să lase posterității mărturii ale valorii unor oameni extraordinari ai scenei constănțene.

Și dacă în ediția de ieri vă ofeream un prim fragment din această carte, pe care o puteți citi integral în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, astăzi continuăm cu o altă mărturie, legată de frații Manolache.
 
„Unul dintre soliştii teatrului gălăţean, nimeni altul decât fratele său, Gelu (Manolache – n.r.), concerta în spectacolul «Clopoţei de iarnă». Este bine de reţinut moralitatea lui Aurel.
Gelu (Dumnezeu să-l odihnească - s-a stins în 2 august 1996), interpreta piesa compozitorului Ştefan Cardoş, «E toamnă iar». Turneu! Fratele dirijorului, răcit, răguşit a lipsit din spectacol câteva reprezentaţii. Aurel m-a
întrebat:
- Jula, tu ştii piesa aceasta «E toamnă iar»?
- Sigur c-o ştiu!
- Bine, înainte de matineu facem o repetiţie şi intri tu în locul lui Gelu, până se reface.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 
 
Vreau să vă spun, că am cântat piesa, până ce Gelu şi-a revenit şi chiar şi după aceea. Aurel Manolache, uzitând de prerogativele funcţiei de director, a decis scurt:
- Gelu, tu nu mai cânţi această piesă, pentru că Jula o cântă mai bine decât tine.
Câtă frumuseţe de caracter, integritate, corectitudine. Reţineţi era vorba despre fratele lui Aurel, Gelu Manolache. Iar Aurel, când se punea în discuţie profesionalitatea, calitatea actului artistic, nu avea parti-pris, nu avea pardon, familiarisme. Aşa a putut realiza marile performanţe, continuate apoi cu brio la Constanţa, la Teatrul Fantasio (o altă creaţie a acestui gigant, care a fost Aurel Manolache, Dumnezeu să-l odihnească). Gelu Manolache, ani de zile a făcut carieră cupletistică, cu un alt plecat la ceruri, Jean Constantin, la acelaşi celebru Teatru de Revistă de la Constanţa, Fantasio. Inegalabili, fabuloşi, irepetabili…Oare pentru ce Doamne ai lăsat să dispară acest altar al Thaliei, Teatrul Fantasio???”. (...)
 
„Pe lângă Teatrul din Galaţi, am colaborat cu o sumedenie de instituţii artistice, ansambluri, case de cultură realizând încă vreo 43 de spectacole. Cu alte cuvinte, 55 plus 43, înseamnă aproape 100 de premiere, fără spectacolele de la Tănase - Bucureşti, Fantasio - Constanţa, de la baruri, restaurante, de pe litoral, de la radio şi televiziune, cu public. Una dintre şansele vieţii a fost că l-am avut ca dirijor pe fabulosul Sile Dinicu - capel meister-ul Orchestrei Radio - Televiziunii Române, GIGANTUL NEA SILE!”.
 
#citește mai departe în cartea „Lacrămă Ardealul”
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Lacrămă Ardealul”, de Carmen Aldea Vlad: Amintiri despre muzicianul și omul Aurel Manolache, povestite de Alexandru Jula
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1000

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3180

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3263

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2949

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3072

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2993

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3181

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3384

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2271

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1975

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1881

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2173

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2114

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3560

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3387